Nova vest
Košarka

Petak, 27.08.2010.

14:21

Angola – afrička sila nevidljiva u svetu

Deset od 11 poslednjih šampionata Afrike osvojila je Angola tako da se može reći da ova reprezentacija vlada “crnim kontinentom”. Redovni su učesnici Olimpijskih igara, dakle imaju iskustva, ali ova selekcija još uvek čeka uspeh i na svetskom nivou. Ovo će Angoli biti šesto Svetsko prvenstvo, a najbolji rezultat ostvarila je pre četiri godine u Japanu kada je bila deseta, ispred Srbije i Crne Gore.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Angola je poslednjih put bez zlata u Africi ostala 1997. godine, a poslednji poraz doživela je 2001. kada su izgubili prvi meč na turniru. Od tada su vezali 35 pobeda. Ipak, kontinentalna dominacija nije prenesena na globalni nivo jer nikada nisu bili među deset najboljih selekcija na Olimpijskim igrama ili SP. U Japanu je eliminisana u nokaut fazi od Francuske sa tesnih 68:62.

U grupi sa Srbijom, Argentinom, Australijom, Nemačkom i Jordanom, Angloa će morati da bude na svom najvišem nivou ukuliko želi mesto u nokaut fazi. Prema prvoj proceni, verovatno će se sa Nemačkom I Australijom boriti za treće i četvrto mesto.

Igra Angole najviše će zavisiti od performansi njenih najiskusnijih igrača - Žoakima Gomeša, Olimpije Siprijana i Eduarda Mingasa. Najveće iznenađenje selektor Luiš Mageljaneš priredio je nepozivanjem Migela Lutonde, jednog od najboljih bekova iz Afrike. On se 2007. godine povukao iz reprezentacije i bodrio saigrače sa tribina na OI u Pekingu, ali je javnost očekivala da će se pridružiti timu na kontinentalnom takmičenju. Sa 39 godina ne bi mnogo doprineo agresivnosti I svežini ekipe, ali njegovo iskustvo bi dalo bolji ton igri Angole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve