Nova vest
Košarka

Četvrtak, 26.08.2010.

00:26

Argentina – iskustvo glavni adut

Posle nekoliko fenomenalnih godina i dominacije “zlatne generacije”, košarkaši Argentine će u Turskoj biti u drugom planu kada je u pitanju borba za medalje, ali će definitivno biti tim koji je teško pobediti. Mundobasket 2010 biće 12. nastup „gaučosa“ na ovom takmičenju, a do sada su osvojili samo dve medalje, zlato 1950. i srebro 2002. godine.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Ipak, Argentina neće biti daleko od borbe za trofej, ali će morati dobro da se namuči da ostvari uspeh približan onima sa poslednje dve Olimpijske igre (zlato i bronza). Serhio Ernandes je već pet godina selektor ovog tima pa će znati kako da iz iskusnih zvezda izvuče masimum.

Nosioci igre biće Pablo Priđioni, Andres Noćioni, Luis Skola, Fabrisio Oberto i Karlos Delfino, dok će najmlađi igrač biti Luis Sekeria koji ima 25 godina, samo dve manje od najiskusnijeg igrača Srbije Nenada Krstića.

Ostaje da se vidi koliko Argentinci mogu bez svoje prve zvezde, Manuela Đinobilija koji je prvi Argentinac koji je osvojio NBA prsten.

Argentina je jedina selekcija u obe Amerike pored SAD-a koja je osvajala svih pet takmičenja u organizaciji FIBA: Svetsko prvenstvo, Olimpijske igre, Dajmond bol (košarkaški Kup Konfederacija), Šampionat Amerika i Panameričke igre.

Posle serije dobrih rezultata koji su počeli 2000. godine, "gaučosi" su posle Igara u Pekingu 2008. godine došli do prvog mesta na listi FIBA, na kojem su i sada.

Argentina će igrati u grupi A zajedno sa Srbijom, Nemačkom, Angolom i Jordanom. Prema rejtingu ekipa ne bi trebalo da imaju mnogo problema u borbi za mesto u osmini finala, a veliku pažnji privući će duel sa našom selekcijom koja je bila bolja u sjajnom finalu na Mundobasketu u Indijanapolisu pre osam godina. Iz te ekipe, u Tuskoj će igrati tri igrača – Noćioni, Skola i Oberto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve