Nova vest
Košarka

Sreda, 18.08.2010.

13:08

Španija – ’Furija’ brani presto bez Paua

Španija je zemlja sa ozbiljnim ekonomskim i političkim problemima. Prema najnovijim podacijam, javni dug Španije iznosi 53% BDP, a borci za nezavisnost ili bar još širu autonomiju Katalonije sve su glasniji, a regionalni parlament čak je odobrio ukidanje koride u toj pokrajine počev od 2012. godine. Ipak, unutrašnji problemi za sada se ni najmanje ne reflektuju na sportiste, koji često umeju da budu vezivno tkivo nacije, kao što je to bio slučaj sa fudbalerima nakon osvajanja Svetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Alberto Kontador jedan je od vodećih biciklista na planeti, Rafael Nadal već godinama osvaja trofeje u tenisu, Španija je velesila u rukometu, a ni košarka ne zaostaje ni najmanje.

Zlatno doba košarkaške reprezentacije Španije počelo je statasavanjem generacije rođene 1980. godine, čiji su predvodnici Pau Gasol i Huan Karlos Navaro. ’Furija’ je trenutno aktuelni evropski i svetski prvak, a u svojoj istoriji Španci su na svetskim prvenstvima jedinu medalju osvojili upravo pre četiri godine – zlato u Japanu.

Na Olimpijskim igrama dva puta su uzeli srebrno odličje (1994, 2008), a na evropskim šampionatima, osim zlata u Poljskoj, šest puta su bili drugi na pobedničkom postolju (1935, 1973, 1983, 1999, 2003, 2007) i dva puta su uzeli bronzanu medalju (1991, 2001).

Neigranje centra Los Anđeles Lejkersa Paua Gasola najveća je razlika u odnosu na prethodna značajna takmičenja na kojima je Španija bila među najboljima. Veliko je pitanje kako će se ’Furija’ snaći bez svog lidera, ali i bez njega ima jedan od najjačih sastava na šampionatu.

Bekovsku linija Španije je zaista izvanredna i retko ko može joj pronaći manu. Huan Karlos Navaro trebalo bi da bude prvi strelac i šuter ekipe, a pored njega je 25-godišnji Rudi Fernandes. Posle odlične ruki sezone u Portland Trejlblejzersima, prošle godine imao je mnogo poteškoća sa povredom leđa, a pružao je i nešto slabije partije. Ipak, 198cm visoki košarkaš neko je u koga se trener Skariolo u svakom trenutku može pouzdati. Fernandes ima duge ruke i veoma je skočan, a odlikuje se i preciznim šutom za tri poena. Njegov zaštitni znak ipak je šut u padu, tzv. ’fejd avej’, kojim iznalazi rešenja u već izgubljenim situacijama. Sa njim na parketu ’Furija’ igra brže jer Rudi je uvek prvi u kontri spreman da zakuca i obeshrabri protivnika.

Fernandes zbog atletskih sposobnosti može da igra i na poziciji krila, pa neće predstavljati iznenađenje ukoliko ’La Bomba’ i on mnogo vremena budu provodili zajedno na parketu.

Na poziciji plejmejkera trebalo je da igraju Hose Manuel Kalderon, igrač Toronto Reptorsa. i organizator igre Barselone Riki Rubio. Prošle godine Kalderona nije bilo u Poljskoj i Rubio je dobro iskoristio priliku, a isti prostor u igri nenadano će imati i sada jer je bek Reptorsa povredio mišić leve noge na prijateljskom meču sa SAD-om i neće moći da igra u Turskoj. Šteta, jer Kalderon je svestran košarkaš – ume lepo da asistira, poseduje dobar šut za tri poena, prodoran je i ne plaši se da preuzme odgovornost u kritičnim situacijama.

Španci ipak imaju adekvatne zamene. Serhio Ljulj čeka kao zapeta puška, a sigurno ga je osokolila i nešto važnija uloga na EP u Poljskoj, kada je igrao 11,8 minuta po meču. Povredom Kalderona možda dobije još značajniju rolu, mada je naknadno u tim pozvan i iskusni Raul Lopes, koji je važio za najtalentovanijeg igrača generacije 1980', ali su ga povrede kolena sprečile da do kraja realizuje potencijal.

Poziv u nacionalni tim zaslužio je i Fernando San Emeterio, koji je pored dvojca Uertas-Spliter najzaslužniji za titulu Kaha Laborala u ACB ligi. Od solidnog epizodiste San Emeterio izrastao je u nosioca igre sa dobrim šutom za tri poena i još boljim ulazom. Postao je prepoznatljiv po ’rolingu’ koji često koristi u prodoru ka košu.

Spoljnu liniju kompletiraju 22-godišnji Viktor Klaver, ključni igrač Valensije, i borbeni Aleks Mumbru, a obojica po potrebi pokrivaju i poziciju krilnog centra.

Ipak, prvi izbor na ’četvorci’ jeste tandem Horhe Garbahosa-Felipe Rejes. Garbahosa je bezbroj puta i na klupskom i na reprezentativnom nivou bio čovek odluke, a pre četiri godine bio je u idealnoj postavi SP u Japanu. U decembru puni 33 godine i to se već pomalo oseća u igri jer Horhe nije tako brz kao ranije. Ipak, i dalje ima odličan šut za tri poena, a često mu se u karijeri događalo da postigne prelomne trojke, one koje demorališu rivala i odlučuju utakmicu. Prošle godine je u Poljskoj igrao povređen i nije se proslavio, pa će sada želeti to da ispravi.

Felipe Rejes je čovek koji je uvek na pravom mestu, jedan od onih kojima lopta ’pada u ruke’. Veoma je snažan, pa voli da igra leđima ka košu, a navijači ga cene i zbog njegove požrtvovanosti. Ima solidan šut sa distance, a u poslednjoj sezoni češće je šutirao i za tri poena, što mu je ranije bilo nezamislivo.

Pauov mlađi brat Mark Gasol (25) u potpunosti je izašao iz senke svoga brata i očekuje se da u Turskoj ponese najveći teret na centarskoj poziciji. Mark je visok 216cm i klasičan je teški centar jer se najbolje snalazi u reketu. Prošle sezone je za Memfis Grizlise imao 14,6 poena i 9,3 skoka po utakmici, pa se očekuje da u odsustvu Paua slične partije ponovi i u dresu reprezentacije.

Kada trener Skariolo poželi da ubrza igru, na terenu će pre Gasola sigurno biti Fran Vaskes. Neverovatno skočan i sa dugim rukama, Vaskes je pretnja u oba smera – dobro trči kontre, atraktivno zakucava, a u odbrani ima osećaj za rampu i postavljanje.

Španci se uvek trude da kontrama dođu do što više lakih poena, ali ni u pozicionom napadu im ne nedostaje rešenja. Tada se transformišu u strpljivu ekipu, koja velikim brojem dodavanja i sprovođenjem uigranih akcija traži najbolju poziciju za poentiranje. Pojedinačni kvalitet omogućuje im raznovrsnost u igri i sprečava odbranu protivnika da se koncentriše na jednog ili dvojicu najboljih.

Na osnovu svega navedenog, jasno je da ’Furija’ ima ekipu sposobnu da se ponovo upusti u borbu za zlatnu medalju. Čak i bez Paua Gasola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve