Nova vest
Tenis 1

28.3.2024.

15:30

Federer i Nadal pre 20 godina odigrali prvi međusobni meč – ostalo je istorija

Pre tačno dve decenije, 2004. godine u Majamiju, prvi put rekete su "ukrstili" Rodžer Federer i Rafael Nadal, koji će u godinama ispred, uz Đokovića, vladati svetskim tenisom kao niko nikad ranije.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92

B92
B92
Profimedia

Švajcarac, tada već dvostruki Grend Slem šampion, poražen je od Španca 6:3, 6:3.

Rafa je tada imao samo 17 godina.

Mesto ovog istorijskog susreta bio je centralni teren Ki Biskejna "Krendon Park", datum 28. mart.

Rodžer je već uhvatio zalet, te godine je osvojio Australijan Open, potom još dva Grend Slema - Vimbldon i Njujork.

Ali, u Majamiju je imao najvažniji meč te godine - sa rivalom koji ga je u godinama koje su usledile sprečio da unese mnogo više trofeja u svoju bogatu riznicu.

Rodžer je u taj meč ušao sa učinkom 23/24 od starta godine, bio je u strašnoj formi, osokoljen osvajanjem dva Grend Slema, i samo je Tim Henman uspeo da ga pobedi u tom nizu.

Pet godina mlađi Rafa još je bio bez trofeja, ali je već pokazivao jasne naznake toga da je samo pitanje vremena kada će se u njegovim rukama zasijati pehar - te godine dogurao je do treće runde na Vimbldonu i Australijan Openu. U tom momentu bio je 34. na ATP listi i na sebi je nosio etiketu "buduće zvezde" svetskog tenisa.

Zanimljivo, Rafa je na Vimbldonu prethodne godine savladao dojučerašnjeg trenera Novaka Đokovića Gorana Ivaniševića, posle čega se ovaj penzionisao.

Za mnoge je Nadalova pobeda nad Federerom tog dana u Majamiju bila iznenađenje, ali ne i za Švajcarca.

On je dobro znao od koga ko mu je bio preko puta.

"Impresioniran sam onim što sam video dosad od njega, mnogo sam slušao o njemu i gledao poneki meč. Ne mislim da je on više iznenađenje za bilo koga", rekao je Federer nakon poraza od Nadala u njihovom prvom međusobnom meču.

Španac je blistao nakon svoje najveće do tada. 

"Brinuo sam se da me ne pobedi sa 6:1, 6:1 ili 6:1 i 6:2, ali sam želeo da odigram zaista dobro protiv najboljeg na svetu. Izašao sam na teren sa pozitivnim stavom, ali ne sa stavom da pokušam da pobedim. Zaista sam srećan jer sam igrao protiv jednog u najboljih u mojoj karijeri", rekao je Nadal nakon trijumfa.

Do kraja Federerove karijere ova dvojica velikana odigrala su još 39 mečeva.

Španac je nakon prvog meča, slavio još 25 puta.


 

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve