Nova vest
Tenis 18

10.6.2024.

8:40

Nova era je (već uveliko) počela

Karlos Alkaras je trijumfom u finalu Rolan Garosa uspeo da se vrati na drugu poziciju, sa koje je istisnuo Novaka Đokovića.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Momak iz Mursije je osvojio treći Grend slem trofej, a ujedno je postao i najmlađi igrač kome je to za rukom polazilo na tri različite podloge.

Znamo da je slavio na US openu 2022, kada je "tukao" Kaspera Ruda, te prošle sezone na Vimbldonu, kada je bio bolji od Đokovića.

Već godinama se priča o novoj teniskoj eri, maltene nakon svakog neuspeha srpskog asa, koji je u Parizu morao da se povuče pre četvrtfinala.

Razlog je, kao što znate, povreda meniskusa, koji je odmah i operisao, tako da proces oporavka traje, a želja za nastupom pre svega na Olimpijskim igrama je ogromna.

EPA-EFE/JAMES ROSS

Bilo je dosta najava "promena generacija", koja je jednostavno morala da se dogodi, ali je konstanta oduvek bio samo jedan – Đoković. Zbog toga i poseduje zvanje GOAT-a.

Pokušavali su najpre teniseri rođeni početkom devedesetih da se umešaju u "veliku trojku", potom Danil Medvedev, Stefanosa Cicipas i Saša Zverev da svrgnu "veliku dvojku".

Rodžer Federer je u penziji već skoro dve godine, Rafael Nadal je pred njom već sezonu i po, dok je Novak i dalje tu, meta novih izazivača, pre svih Karlosa Alkarasa i Janik Sinera.

Prvi put otkako su se Španac i Italijan pojavili, Novak nije među dvojicom najboljih. Janik je od ponedeljka prvi, a Karlitos drugi igrač planete.

Često se kaže "budućnost je sada". To važi i u ovom slučaju, iako Novak nema nameru da kaže završnu reč.

Jeste se srpski teniser mučio sa igrom početkom ove godine, što govori podatak da nije igrao niti jedno finale do sada, ali sada se pojavljuje drugi problem – zdravstveni.

EPA-EFE/YOAN VALAT

S vremena na vreme, često tokom Grend slem turnira, Novak je imao problema. Najozbiljnija muka bila je sa laktom, koji je operisao 2018. godine.

Zaista je malo falilo da Đoković već tada okonča karijeru, pa bi cela ova priča o novoj generaciji i novoj eri bila 100 odsto tačna.

Teško je govoriti o ovakvim stvarima, jer se zapravo ne zna šta je "okidač" početka epohe, da li sama pojava novih snaga ili, ipak, (veliki) rezultat.

Karlitos je prvu titulu osvojio 2021. kada je bio jedva punoletan, da bi pravi proboj ka vrhu krenuo tokom 2022. godine.

Osvojio je dva mastersa (Majam, Madrid), Rio de Žaneiro, Barselonu i onaj najveći, US open, nakon kojeg je postao najmlađi broj jedan u istoriji.

Naredna, 2023. bila je još plodonosnija za Karlosa, pošto je osvojio čak šest titula. Najveći trijumf je bio protiv Đokovića u finalu Vimbldona.

EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Naročito posle londonskog Grend slema su krenule priče o novom vladaru tenisa, međutim, malo po malo Alkarasa je "jeo" pritisak.

Upravo iz tog razloga treba biti oprezan sa čitavom ovom temu – jer kolo sreće se okreće i ako nekog ne treba otpisivati onda je to Novak.

Što se tiče Sinera, koji je dve godine stariji od Alkarasa, svoju prvu titulu osvojio je sezonu pre velikog rivala, 2020, kada je trijumfovao u Sofiji.

Skočio je dosta na listi već naredne sezone, osvojio četiri titule, da bi nakon skromne 2022. (samo Umag osvojen), 2023. je dočekao svoj prvi masters, onaj u Kanadi.

Odlična je bila završnica prošle sezone, finale Završnog mastersa i osvojen Dejvis kup, da bi početak ove bio furiozan. Uradio je ono što niko nije, savladao je Novaka u polufinalu Australijan opena.

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Pobednički niz je trajao sve do Indijan Velsa (17-0), kada mu je "glave došao" upravo Alkaras, baš kao i na Rolan Garosu. U međuvremenu, izgubio je samo još od Feliksa Ože-Aljasima u Madridu.

Definitivno ćemo u budućnosti gledati okršaje Alkarasa i Sinera, a do sada ih je već bilo devet, ove sezone spomenuta dva, u Kaliforniji i Parizu.

Interesantno, pre toga pravili su nizove obojica. Siner je pobeđivao u Pekingu i Majamiju, a Alkaras u Indijan Velsu i na US openu.

Pre trijumfa Janika u Umagu i na Vimbldonu, Alkaras je slavio u prvom međusobnom okršaju u Bersiju 2021. godine.

Bilo kako bilo, nova era je počela, tačnije traje neko vreme, ali to ne znači da u njoj neće biti mesta i za neke bivše šampione.

Ne neke, već najveće, kao što je Đoković.

B92.sport

Podeli:

Komentari 18

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu