Nova vest
Tenis 2

31.5.2024.

13:29

Mediteranska kuhinja – Novak je i dalje gladan!

Novak Đoković ima raznovrstan meni pred sobom na prva tri stola na Rolan Garosu.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Za početak, pojeo je nešto iz francuske kuhinje, potom su na red došli španski tapasi, a sada je red na italijansku pastu. Teniski začini mediterana, ako se tu delimično ubroji i Francuska, no ako je gledati po prva dva "obroka", Novak je i dalje gladan. Titula!

Istina je da je svetski broj jedan sitnim, opreznim koracima ušao na bojno polje Rolan Garosa, u želji da nekako tiho nađe taj šampionski ritam i čini se da u tome uspeva.

Ako je meč protiv Pjer-Iga Erbera bio dobar korak u odnosu na ženevski izlet i neke prethodne turnire, u susretu sa Karbaljesom Baenom videli smo stameno, šampionsko izdanje Novaka, čvrstinu, odlučnost, svest da sve zavisi isključivo od njega.

Čak su i iskusni teniski poslenici, poput Aleksa Koreče, koji minut posle meča slavodobitno priznali i uzviknuli - Novak se vratio!

Da budemo ipak za nijansu oprezniji - vraća se. Ima tu još elemenata, sitnih podešavanja, rektifikacije,  videli smo podosta čudesnih poena kojima je Novak svih ovih godina dizao publiku na noge na tribinama od Melburna do Njujorka.

I kao pre tri godine, pred njim je sada isti zadatak u vidu momka iz Karare, Lorenca Musetija.

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Doduše uz rundu ranije, tada su igrali onaj čudesan meč u pet setova u osmini finala, kada je Novak posle izgubljena dva taj brejka morao silno da zapne da "iskleše" pobedu. Imaće na umu svakako to iskustvo, jer Museti je tri godine iskusniji, igra veoma dobro i prva dva meča završio je bez izgubljenog seta.

Nedavno je Lorenco postao i otac, pa će pun motiva krenuti na Novaka, a broj jedan je i te kako svestan da mu italijanska jela u poslednje vreme, baš i ne prijaju.

Janik Siner? Ljuto, baš ljuto! Luka Nardi? Gorko. Šta sa sobom nosi Lorenco Museti? Nadajmo se da za Novaka ovog puta biti slatko.

Italijani su kao porodica, dele informacije, pomažu jedni drugima, tako da od ovog okršaja možemo očekivati da podigne ponovo dosta prašine.

Biće im to šesti okršaj, Novak u pobedama vodi sa 4-1, a taj jedini poraz od Musetija, Novak je doživeo u Monte Karlu prošle godine.

Malo me je iznenadila ta krutost pojedinih analitičara kada je reč o Novaku. Neprirodno je očekivati da neko ko ima 37 godina serijski proizvodi vrhunske mečeve, kao da je običan automat, mašina za pobede.

Počesto se zanemaruje taj ljudski deo, ta sklonost da pažnja i motiv popuste, a i sam Đoković je rekao da ga sada, pred kraj karijere zaista motivišu samo najveća takmičenja.

EPA-EFE/ATIENZA

Otuda, on je započeo jedan mini uspon na Monmartr, pametnim koracima. 

Mats Vilander je u današnjoj kolumni za "Ekip" apostrofirao da protiv Novaka nije više teško igrati kada nije na sto odsto.

"Za razliku od Federera i Nadala, čiji jedinstven stil igre je učinio nemogućim za protivnika da im se suprotstavi, protiv njega nije teško igrati kada nije na sto odsto. Udara lopticu čisto, tako da tehnički to nije problem za protivnika. Tako da svako u ovom trenutku veruje da može da ga dobije. Novak nije postao mediokritet od igrača, ali se ne razlikuje više od ostalih igrača na Turu", mirne duše je konstatovao Šveđanin.

A da pitamo Erbera ili Karbaljesa Baenu je li im bilo teško protiv Novaka koji nije bio na sto odsto? Kako onda snisu uzeli ni set?

Malo čudno od Matsa, jer ni Federer i Nadal, kada nisu bili na sto odsto, sa njima se i te kako moglo igrati. I ne bih se složio sa njim da se Novak ne razlikuje - tehnički možda, ali mentalno i iskustveno u odnosu na ostale, to su nebo i zemlja. Uostalom, taj mentalni štit kojim brani svoj "Enterprajz" od udara protivničkih projektila, doveo ga je do vrha. Mnogo toga je uspeo da odbije i zaustavi. 

Koliko njih je pre samog turnira reklo da Novaka ne vide ponovo na tronu? Dosta, ali kako je krenuo da pobeđuje, i kako još nije izgubio set, povlače se u defanzivu. Novak može da bude jako opasan kada je otpisan, jer to ga i te kako motiviše. 

EPA-EFE/YOAN VALAT
 

Pogledajte samo ponašanje publike u Parizu i ne samo ove godine. David Gofan je u pravu kada kaže da će uskoro bacati dimne bombe na teren i tući se na tribinama. Gađanje žvakom biće uobičajeni manir ako se ne preduzmu drastične mere da se huliganizam i nekultura suzbiju. Tenis nikada nije bio i ne sme da bude fudbal, ma koliko strasti nosio sa sobom.

Pritisnuta brojnim pritužbama, Ameli Morezmo se dohvatila zabrane točenja alkohola na stadionu, ali ta mera nema nikakvog efekta, ako se isti bude prodavao u hektolitrima na okolnim štandovima. Pritisnuti između večite gladi za zaradom i pokušaja da drže stvari pod kontrolom što se tiče ponašanja prema akterima turnira, pribegli su lakonskom rešenju koje neće mnogo pomoći, pre će biti da je u pitanju puka francuska kozmetika. Sa kraćim rokom trajanja.

Otuda su u pravu oni koji tvrde da razularenost francuske publike nije od ove godine, to je problem koji traje odavno. Problem je nedostatak volje da se sistem obezbeđenja uhvati u koštac sa onim što im je posao - da one kojima nije mesto na tribinama, udalji sa istih. I time da primer kako će proći svi oni koji pljuju na Gofana ili remete uzvicima Đokovića usred poena.

Igrači su ljudi, kao i svi ostali. Nema mašina. Iga Švjontek je posle čudesnog preokreta protiv Naomi Osake zaplakala u svlačionici. Enri Rodik je s pravom to istakao na društvenim mrežama, odgovarajući svim onima koji su je videli kao devojku od kamena, bez emocija.

"Recite mi sad da Igi Švjontek nije stalo, a tri puta je osvajala titulu", poentirao je Amerikanac.

I suze radosnice Olge Danilović, i mnogih drugih iz ovih ili onih razloga.

Tenis je bura emocija. U gradu kiše. Samo da kiša malo manje pada, sve bi bilo daleko bolje. 
 

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Raspad sistema

Da situacija u kojoj se Andrej Rubljov nalazi nije dobra odavno je poznato. Ali to ne sprečava ruskog tenisera da nastavlja da zabrinjava i tone sve dublje. I jasnog rešenja, utisak je, nema.

Luka Nikolić

16:30

3 d

Garaža

Šta ako motor "prokuva"?

Iako znatno ređe nego pre nekoliko decenija, situacije pregrevanja motora su još uvek moguće i često dovode do ozbiljnog kvara.

Index, B92.net

20:50

7 h

Apps

Budite oprezni: "Zli blizanci" vrebaju

Istraživači iz kompanije HUMAN Security otkrili su masovnu prevaru sa oglasima koja koristi stotine aplikacija u Google Play prodavnici koje služe kao mamci.

Informacija.rs

19:30

9 h

Novo Sport Video Menu