Nova vest
Tenis 18

28.5.2024.

8:30

Đokoviću ovo ne odgovara – organizatori Rolan Garosa nisu imali izbora

Termini mečeva Novaka Đokovića na Grend slem turnirima nepresušan su izvor različitih vrsta debata.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Priča se o tome šta mu odgovara, dan ili noć, hladno ili toplo vreme, Centralni ili neki manji teren, pa uz sve to kada se dodaju "zavere" organizatora prema najboljem na svetu...

Koliko god se činilo da navedene stvari nisu baš toliko bitne, verujte da jesu, pošto u vrhunskom sportu, u ovom slučaju tenisu, sitnice umeju da odigraju ogromnu ulogu.

Na pamet mi pada ona naširoka polemika koja se vodila pre dve godine uoči poslednjeg duela Novaka i Rafaela Nadala baš na ovom mestu, na "Filip Šatrije" stadionu.

Tada su dvojica najboljih ikada rekete ukrstili u četvrtfinalu i to u večernjem terminu, pa su razni stručnjaci objašnjavali kome i koliko sve to odgovara.

B92.sport/MT

Mats Vilander je tada kazao da noćne sesije u Parizu imaju mnogo više uticaja na igru nego recimo u Njujorku i Melburnu.

"Teren postaje teži, vlažniji. Loptica postaje teža, komplikovanija za udarac. Uslovi se menjaju i zbog temperature, to su prave zamke za igrače", pričao je Vilander.

Slične stvari primetio je i Novak, koji će ovogodišnji Rolan Garos startovati u utorak od 20.15, upravo u večernjem terminu, čiji svakako nije preterani ljubitelj.

Idealan termin za Đokovića u duelu protiv Pjera Iga Erbera svakako bi bio neki popodnevni, ali jednostavno nije bilo realno, gledajući ponudu mečeva.

Organizatori su prosto bili primorani da u jedinom meču noćne sesije stave zvučno ime koje će napuniti zdanje od 15.000 sedišta.

B92.sport/MT

Još kada se uzme u obzir da će Novaku rival biti domaći predstavnik, ova odluka Rolan Garosa postaje apsolutno logična.

Ono što je problem jeste to da se Đoković muči sa pronalaženjem prave forme i konzistentnosti, a ovakvi uslovi, u paru sa tradicionalno bučnim, često i nepristojnim navijačima ovde u Parizu, svakako mu neće biti od pomoći.

Mada, Novakov rival na početku Kupa Musketara svakako je daleko od svog vrhunca i neke bog zna kakve forme.

Igrao je uglavnom čelendžere u poslednje vreme, a na prethodnih osam mečeva ima čak sedam poraza, s tim da na Rolan Garosu ne bi verovatno ni igrao da nije dobio specijalnu pozivnicu.

Sa Đokovićem je u karijeri igrao samo jednom, baš u Parizu, ali na Mastersu u Bersiju i tada je Novak odneo pobedu u dva seta.

B92.sport

Podeli:

Komentari 18

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu