Nova vest
Tenis 1

27.5.2024.

9:50

"Grinta"

Rolan Garos, to je oduvek bilo - krv, prašina i znoj. I u naredne dve nedelje gledaćemo dosta toga u punom koloritu novog teniskog doba, koje je, evidentno, na pomolu.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia

Kakofonija različitih zvukova kada je reč o ovogodišnjem turniru, primetna je poslednjih dana u Parizu, ali tako su se izmešale karte - šampion je došao u Pariz bez titule u sezoni, a brutalni šampion turnira po broju titula, Rafael Nadal, zakačio je odmah brutalan žreb. Sve je to još jedan znak brutalnosti sporta kojim se bave - oštrice ne prezaju da paraju i kožu velikih šampiona, sve u tom vrtoglavom ciklusu turnira i mečeva.

Još brutalnije je moglo da bude da se rulet žreba poigrao tako da je recimo Novaka Đokovića i Rafaela Nadala spojio već u prvom kolu, umesto što ih je sudbina trenutka, namerila jednog na drugog u subotu popodne, na treningu, na Šatrijeu. Jedan je završavao, drugi dolazio da krene sa radom.

Bile su to pomalo dirljive scene koje su nas podsetile na dane kada su Novak i Rafa, na taj čudesni teren, izlazili u finalnim dvobojima, skoro u gladijatorskom maniru i uz zvuke fanfara. Zagrljaj, pozdrav starih rivala i prijatelja, i svako na svoju stranu, u svoj ugao, u svoj deo, sa svojim akcijama i mislima.

Sa svojim "pandorinim kutijama"? Koje ne bi nikako da otvaraju? Možda je tako i bolje. Neka bude šta bude, niko im neće reći ni reč. Toliko su toga već uradili za istoriju sporta, da zaslužuju samo naklon i ovacije.

Ipak, kada su već na tom parčetu zemlje Pariza, odakle su godinama unazad slali žestoke vibracije ushićenja na sve svetske meridijane, zašto da još jednom ne pokušaju? Svako na svoj način.

Vidite kako se nama neki nevidljivi zraci sudbine poigravaju - Rafi je za protivnika na startu "dodeljen" Aleksander Zverev, momak koji je došao ovenčan rimskim lovorikama oko glave, sa titulom Rima, da kako mnogi smelo kažu, možda ispiše tu poslednju stranicu istorije Rafaela Nadala i Pariza. Jer setite se, onog strašnog polufinala 2022, 7:6, 5:6 i 40:30, kada je Saša pre dve godine proklizavajući pokidao ligamente stopala, što ga je zaustavilo u velikom naletu i imalo ozbiljnog uticaja u narednih godinu dana njegove karijere.

Znaci oporavka i povratka na formu iz tiha dana svakako su tu, tako da će biti zanimljivo kako će ova "epizoda 2" u Parizu, između Rafe i Saše biti završena, jer Nadal, videli smo već ove sezone, još traži sebe. Da li je uspeo da se pronađe na vreme, pokazaće i ovaj današnji dan, ali i naredne dve nedelje, jer Nadal je Nadal i naročito u Parizu, sa takvim motivima, nikada ne gubi meč unapred.

Siguran sam da će i Zverev izaći na teren makar sa malom knedlom u grlu, posebno ako je svestan podatka da je Rafael Nadal u poslednjih 80 mečeva u Parizu, igrajući protiv protivnika a koji se ne zovu Novak Đoković, zabeležio skor 80:0! Mada je dovoljno strašan i pogled na ukupan skor od 112:3!

Profimedia

Osluškujući šta o svemu kažu velikani sporta, reklo bi se da će ponedeljak popodne na zapadu Pariza biti pakleno uzbudljiv.

Marion Bartoli je sa Žoom Vilfredom Congom i Fabrisom Santoroom, na Amazon Prajmu u nedelju uveče pričala ushićeno o intervjuu sa Rafaelom Nadalom za američki kanal.

"Osetila sam 'grintu' (odlučnost, rešenost) u njemu. Ne verujem da je došao samo da izađe na teren, njegov cilj nije da kaže, 'srećan sam što sam ovde'. I to sam osetila stvarno duboko kada je razgovarao sa mnom. Njegov pogled i izraz tela bili su interesantni, jer on je ubeđen da može da pobedi. I potpuno me je uvukao u tu emociju. Izašla sam sa intervjua i rekla sebi, 'zapravo, on će pobediti, on će definitivno pobediti'", izjavila je Bartoli.

Svaki izlazak Rafe na teren u Parizu, otuda će biti nabijen emocijama. Jer svaki može da bude ujedno i poslednji. On će pokušati da taj poslednji bude sedmi meč na turniru. Tako je bilo najčešće, ali da li će i sada? Ima li u tom telu još snage da ponovi nekadašnji ples i podigne ovu crvenkastu prašinu svojom teniskom magijom? Hajde da ne prognoziramo, već da uživamo.

Možda u igrama Novaka Đokovića u poslednje vreme nismo toliko uživali jer smo bili zabrinuti, kao i on sam, ali tu je, u Parizu. Možda ni taj skor od 14-6 bez titule od početka sezone nije nekom dovoljno ubedljiv, ali ne mora ništa ni da znači.

Novak je evidentno imao problema fizičke prirode o kojima nije spreman da govori i to treba poštovati. Da li je sada sve na svom mestu, znaćemo ubrzo, ali nadajmo se da jeste.

Profimedia/CHRISTOPHE SAIDI/SIPA

Ipak, neobično je videti ga u Parizu, na nekom velikom turniru, bez zvaničnog trenera. I to treba imati na umu kada ga budemo gledali od utorka - da u njegovoj loži neće biti ni uvek smirenog Marjana Vajde, ni Borisa Bekera, ni Gorana Ivaniševića, ali ni Nenada Zimonjića. Novak će se boriti sam sa svojim unutrašnjim dilemama, bez signala sa strane i to će za njega u ovom poznom času karijere takođe biti novo veliko iskustvo.

Zanimljive su bile reči Matsa Vilandera, koji je priznao da Novak nema dovoljno mečeva, svakako ne koliko bi želeo da ih ima uoči Pariza, ali da to može da bude dobro po njega.

Pitate se kako? Pa prosto jer će, kako Mats kaže, biti svežiji nego ikad. Tako da barem on neće biti zabrinut zbog nedostatka mečeva pre turnira.

Ono što je značajno je da Novak mora da "pregura" tih prvih dva ili tri meča.

"Uđe li tako u drugu nedelju, onda će za mene biti veliki, veliki favorit", oprezan je Šveđanin.

A kakva je njegova "grinta", videćemo u utorak, protiv Pjer-Iga Erbera.

Profimedia/(Xinhua/Meng Dingbo

Što se ostalih tiče, duel veterana, Vavrinke i Marija, dobio je Švajcarac i to lako, koji je pokazao da godine ne moraju da znače mnogo. Dve godine je stariji Stan od Endija, ali ga je pobedio.

Karlos Alkaras je zbrisao sa terena Amerikanca Džej Džej Vulfa i pokazao da je kretanje skrivenim putevima, nekako iz senke, možda baš dobra taktika.

Znamo da mladi Španac nije otvarao svoje karte previše, da je kuburio sa povredemom ruke pre turnira, te da ne sme da, kako je i sam priznao, raspali forhend svom snagom. Ali teren ne laže, a tu je delovao sigurno, samouvereno, bez ikakvih znakova problema.

Momak iz Mursije rekao je u razgovoru za Tenis Čenel da je Vimbldon progle godine dobio zato što mu je mnogo pomogao poraz od Novaka u polufinalu Rolan Garosa. I da je on takav, da prosto iz svakog meča uči.

Kako god bilo, šarenilo Pariza ogleda se ove godine i u tome što turnir tako dugo nije bio enigmatičniji i otvoreniji. Sve komponente za velike događaje su tu, ostaje nam samo da se opustimo i sve to ispratimo u slavu ovog prelepog turnira.

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu