Nova vest
Tenis 0

27.5.2024.

8:35

Srbi kao Japanci – rade, rade, rade…

"Mute, Mute" odzvanjalo je duž kompleksa na Rolan Garosu, dok je Laslo Đere u kasno poslepodne započinjao svoju bitku sa Danijelom Altmajerom.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Milan Tomić/B92.sport

Meč francuskog tenisera Korentana Mutea i Čileanca Nikolasa Đarija ne bi skrenuo toliko pažnje, da se nije dogodilo ono u Santjagu pre nekoliko sedmica.

Tada je Mute trpeo svašta sa tribina, ponajviše vređanja domaćih navijača, koji su se ponašali kao životinje, ispričao je kasnije Petar Popović, trener francuskog igrača.

"Ponašali su se najgore moguće što se publika može ponašati na teniskom meču. Kao da su bili na fudbalskom meču – vređanje konstantno. Psovali su ga između svakog poena, kada je bacao loptu zviždali mu na servisu", rekao je Popović za “Sport Klub”.

I dok je Đere imao set i brejk zaostatka protiv Nemca, odlučio sam se da "skoknem" do Botaničke bašte i stadiona Simon Matje.

Milan Tomić/B92.sport

Krajnje specifičan, zavučen u ćošak kompleksa u Bulonjskoj šumi, često služi kao teren namenjen za domaće tenisere, koji u specifičnoj atmosferi ovog stadiona, daju i više nego što mogu.

A Muteu je bilo potrebno baš dosta da slomi finalistu Rima, uprkos tome što mu je u prva dva seta prepustio tek nekoliko gemova.

Iskreno, očekivao sam jaču "osvetu" Francuza za ono što su Muteu napravili Čileanci u Santjagu, naročito zbog toga što je Đari tada gledao svoja posla dok su mu vređali kolegu.

"Mute, Mute" i još poneki povici sa tribina, uz slavlje na svaku grešku Đarija, bio je maksimum što su Francuzi priredili Đariju, koji je izbegao najavljeni pakao, ali ne i poraz već na startu pariskog Grend slema.

Pomalo razočaran nivoom drame na "Matjeu", nova selidba dovela me je do terena broj četiri, gde je Olga Danilović igrala protiv Martine Trevisan, polufinalistkinje iz 2022. godine.

"Došla sam na teren znajući šta me očekuje – dug dan svakako, ali bila sam spremna od prvog poena. Bila sam konstantna u svakom aspektu – i kada je trebalo da se zabije lopte, i kada je trebalo igrati duge poene, nisam žurila. Čvrst meč sa moje strane", tako je Olga, vidno raspoložena, opisala svoj meč koji je dobila ubedljivo sa 6:1, 6:2.

B92.sport/MT

Trijumf gotovo da ni u jednom momentu nije dolazio u pitanje, delovalo je sa tribina, sa kojih je Olga imala lepu podršku. Među njima je bio i Jan Oblak.

Slovenačkog golmana kolega i ja smo upitali da li može da da kratku izjavu povodom Evropskog prvenstva, međutim, "Na odmoru sam još tri dana…", bio je odgovor koji smo dobili, uz izvinjenje.

"Da dobijemo Engleze, pa da prođemo i vi i mi", dobacio mu je kolega, sa čim se i Oblak, uz osmeh, saglasio, pa izašao u susret klincima koji su želeli fotografiju sa jednim od najboljih golmana današnjice.

Kiša je pravila probleme organizatorima prvog dana, ne mnogo, ali dovoljno da se program oduži do kasno u noć.

Mi smo bili takve "sreće" da je baš naš predstavnik, Đere, poslednji završio svoj meč. Bilo je to 55 minuta iza ponoći, pred najupornijom publikom, oduševljenom istrajnošću obojice igrača.

Milan Tomić/B92.sport

Istrajnošću nas u medija centru, kada su nas videli da u pola 2 čekamo Đerea za izjave, bili su ljudi iz organizacije, volonteri, zaduženi za saradnju sa novinarima.

Osim nas Srba praktično da više nikog nije ni bilo, a čak su i kolege iz Japana, koji sede za stolom do nas i koji su poznati kao radoholičari, već uveliko završili sa poslom.

Pala nam je i ona čuvena replika iz "Tesne kože" – "Japanci rade, rade, rade…", samo što su umesto Japanaca, ove nedelje to bili Srbi.

To su jednostavno čari uvodnih dana na Grend slemu i ma koliko se pripremili za mogućnost da se ovakav radni dan, dug 14-15 sati, dogodi, nikada nećete biti 100 odsto spremni za to.

Inače, osim Đerea, takmičenje je završila i Aleksandra Krunić, dok će u utorak na teren još dvojica predstavnika – Miomir Kecmanović igra protiv Tijaga Monteira, dok se Dušan Lajović sastaje sa Romanom Safijulinom.

Izvor: B92.Sport

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu