Nova vest
Tenis 2

22.5.2024.

12:05

Hanfman: Imam dobre šanse protiv Novaka

Janik Hanfman ima težak zadatak u drugom kolu turnira u Ženevi.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Teniser iz Karlsruea, 45. na ATP listi, posle pobede na startu nad bivšim brojem jedan, Endijem Marijem (7:5, 6:2), mora odmah da igra i sa aktuelnim vladarom, Novakom Đokovićem.

Pred njim je daleko teži zadatak, a 32-godišnji teniser se do sada nikada nije sastajao sa Novakom.

Potiče iz sportske porodice, otac Stefan i majka Karin su amaterski igrali tenis, kao i dve godine starija sestra Ini, koja se kasnije preorijentisala na ples i koreografiju.

Kako im je teniski teren bio blizu kuće, Janik je mnogo vremena provodio na njemu i ubrzo je počeo da trenira.

"Uvek sam zamišljao kao klinac kako igram mečeve sa zvezdama. Uvek je to bio neki poseban igrač. U to vreme bili su to Boris Beker, odna Pit Sampras, a potom Ferero ili Giljermo Korija", rekao je Hanfman.

Kao tinejdžer se bavio i fudbalom i tenisom, bilo je vikenda kada je sa fudbalskih morao da ide na teniske mečeve. U jesen 2011. otišao je na Univerzitet Južna Kalifornija u Los Anđelesu, to je bilo negde u vreme kada je Novak već nekoliko meseci bio prvi na svetu.

Diplomirao je 2015. godine, a u Top 200 probio se 2017. godine, kada je Minhenu stigao do četvrtfinala.

Janik se prethodne dve sezone u pauzi spremao u Argentini sa Huanomn Pablom Brzezickim, a prošle godine je beležio pobede i protiv Stefanosa Cicipasa, Andreja Rubljova, Tejlora Frica, Tomija Pola i Dominika Tima.

Malo njih to zna, ali Hanfman od rođenja ima problema sa sluhom. Od malena ima ugrađen slušni aparat, pošto bez njega čuje samo 60 odsto.

"U školi sam stalno nosio slušniu aparat. Sve vreme. Kao tvrdoglavom detetu, nije mi se to mnogo dopadalo. Sada sam već navikao, više ga nosim. Na teniskom turniru je nezgodno, jer nije dobro imati ga sve vreme. Nekad to može baš da vas zamori", priznao je Hanfman.

Sada je pred njim izazov u vidu Novaka Đokovića.

"Već sam imao prilike da igram protiv Nadala, kada je on bio broj jedan. Ali protiv Novaka to će biti prvi put. Pre nekoliko godina smo razmenili par loptica na treningu. Videćemo. Osećam se dobro, ja sam ovde već odigrao dobar meč, on nije igrao. Da bih imao šansu moram da igram najbolje što mogu. Verujem u svoje šanse kao što sam verovao da ih imam i protiv Endija. Da li je loše što igram sa Novakom? Ne znam, videćemo. Obično se koncentrišem na sebe i šta ja moram da uradim na terenu, pre nego na protivnika", rekao je Hanfman za "Le Matan".

Pitali su ga i kako će se osećati ako pobedi Novaka.

"To bi bila savršena nedelja za mene, ako se to dogodi. Tako je u tenisu, trudim se da ne mislim previše o tome ko je sa druge strane, niti o imenu igrača za kog bi navijači ili organizatori želeli da pobedi. Dajem sve od sebe, to je sve", zaključio je Hanfman. 

Duel Đokovića i Hanfmana ne bi trebalo da krene pre 18 časova. 

Podeli:

Komentari 2

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu