Nova vest
Tenis 49

14.5.2024.

13:15

"Vrlo je zabrinjavajuće!" – doktor analizirao posledice Đokovićevog udarca

Novak Đoković je na Mastersu u Rimu doživeo neprijatnost kada ga je prilikom potpisivanja autogarama pogodila flašica vode u glavu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/ETTORE FERRARI/POOL

Ispostavilo se da je ona ispala iz ranca jednog od navijača koji su želeli potpis najboljeg igrača sveta i da nije bilo nikakve namere.

Međutim, moglo je da bude posledica, ističe doktor Šon Mulen, koji je na društvenoj mreži "X" analizirao ovaj udarac.

Iako je Đoković rekao da se oseća dobro, poražen je već sutradan od Alehandra Tabila (6:2, 6:3).

Dr Mulen ističe da je moglo da bude vrlo zabrinjavajuće po zdravlje srpskog tenisera.

"Nedavno sam analizirao incident u vezi sa teniskom zvezdom Novakom Đokovićem, koga je slučajno udarilo u glavu nešto što je izgledalo kao delimično puna boca za vodu od nerđajućeg čelika. Da bih razumeo fizički uticaj, koristio sam veštačku inteligenciju da izračunam silu boce kada je udarila u Novakovu glavu. Proračuni sugerišu da je sila udarca bila 79,2 Njutna - skoro kao pas srednje veličine koji skače na vas", navodi dr Mulen, pa nastavlja:

"Iz neurofiziološke perspektive, takav uticaj na desnu prednje-parijetalnu regiju može biti prilično zabrinjavajući. Ova oblast mozga je kritična za funkcije vezane za koordinaciju pokreta i obradu senzornih informacija. Početni simptomi mogu se kretati od glavobolje i vrtoglavice do suptilnijih kognitivnih poremećaja kao što su poteškoće u koncentraciji ili pamćenju strategija i igara. Za sportistu kao što je Đoković, čiji se stil igre u velikoj meri oslanja na preciznost, izdržljivost i strateško razmišljanje, čak i mala oštećenja mogu uticati na njegov učinak".

Iako Đoković to nije potvrdio, mediji su prenosili da je imao vrtoglavicu i mučnine posle ovog udarca.

"Od 24 do 48 sati nakon takvog incidenta, najvažnije je pratiti znake potresa mozga ili drugih neuroloških poremećaja. Ovi simptomi mogu potencijalno da poremete njegov učinak na turnirima koji su u toku, utičući na vreme reakcije i donošenje odluka pod pritiskom. Neophodno je da ga medicinski profesionalci procene kako bi se osiguralo da nema ozbiljnih povreda i da bi vodili siguran povratak u igru", zaključio je dr Šon Mulen.

Podeli:

Komentari 49

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 49

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Microsoft poklekao

Microsoft kaže da će novu Recall funkciju za Windows 11 učiniti opcionom, umesto da bude automatski aktivirana.

B92

15:37

17 h

Novo Sport Video Menu