Nova vest
Tenis 37

5.5.2024.

10:35

"Osakaćeni" rivali Novaka Đokovića

Pred vrhunac sezone na šljaci lista povređenih tenisera iz samog vrha sve je duža.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
EPA-EFE/Juanjo Martin

Karlos Alkaras već neko vreme kuburi sa desnom podlakticom, dok je Janika Sinera i Danila Medvedev sputao isti problem – kuk.

Novak Đoković, pak, iako ne igra mnogo ove 2024. godine, i dalje čuva vrh ATP liste, na kojem će sigurno biti bar još nekoliko sedmica, vrlo verovatno i posle toga.

Srpski teniser nije osvojio još nijednu titulu u sezoni, a duži post imao je samo 2006, 2018. i 2022. godine.

Novak je nastupao na Junajted kupu, gde je Srbija eliminisana u četvrtfinalu, a on poražen od Aleksa de Minora, da bi potom iz Perta otišao u Melburn.

Desetostruki šampion je prvi put u karijeri izgubio u polufinalu, a nepremostiva prepreka bio je Siner, koji je potom u finalu posle velikog preokreta pobedio Medvedeva.

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Dugo je Đoković pauzirao, skoro dva meseca, pre nego što je igrao u Indijan Velsu, gde se takođe nije proslavio, pošto je već u trećem kolu ispao od Luke Nardija.

Preskočio je Majami osvajač 24 Grend slem titule, da bi se onda pojavio u Monte Karlu, gde, uprkos tri trofeja, realno nije nikad pravio bog zna kakve rezultate.

Nije u Kneževini baš ni podbacio, ali ga polufinale, u kojem je poražen od Kaspera Ruda, po prvi put u karijeri, sigurno nije zadovoljilo.

Evidentno je bilo da Đoković ima problema sa kondicijom, pošto se prečesto, nakon dugih razmena, borio za vazduh u Monaku. Mada, možda su i vremenske prilike bile takve da su otežavale situaciju.

Realnije je da je, ipak, ovo prvo, a nakon rastanka sa glavnim trenerom Goranom Ivaniševićem, Đoković je odlučio da napravi promenu i u pogledu fitnes trenera.

Za fizičku spremu, umesto Marka Panikija, ubuduće će zadužen biti Gebhard Grič, dobro poznati Austrijanac, koji je član tima bio i od 2009. do 2017. godine.

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Posvetio je Novak dosta pažnje toj vrsti pripreme u ovom periodu između Monte Karla i Rima, usput, sada već standardno, propustivši Madrid.

A u prestonici Španije, prava "epidemija" povreda i to najvećih rivala srpskog tenisera – Alkarasa, Medvedeva, Sinera.

Zapravo Karlos je već neko vreme rovit, muči ga desna podlaktica, zbog koje je morao da propusti Monte Karlo i Barselonu, pre nego što se pojavio u Madridu.

Tu ga je u četvrtfinalu, nakon preokreta, eliminisao Andrej Rubljov, revanširavši mu se za poraz u Torinu krajem prošle godine.

Povreda, zbog koje je u prethodnom periodu pomalo i izgubio osećaj za udarac, sigurno da je uticala na rezultat u "Magičnoj kutiji".

Mada, generalno gledalo, Alkaras nije na onom nivou od pre godinu, godinu i po dana, kada je osvojio US open i Vimbldon, što mu je dugo bila poslednja titula.

EPA-EFE/CHEMA MOYA

Okitio se u Kaliforniji, gde je stigao u polufinalu da nanese i prvi poraz u sezoni Sineru, da bi nakon toga usledili porazi u četvrtfinalu Majamija (Grigor Dimitrov), te ovaj spomenuti od Rubljova.

Kako ne bi ništa rizikovao za Rolan Garos, 21-godišnjak iz Mursije je odlučio da se povuče i sa Mastersa u Rimu.

"Osetio sam bol nakon igranja u Madridu, nelagodnost u mojoj ruci. Danas sam imao preglede i imam otok na mišiću podlaktice, što je posledice pređašnje povrede. Nažalost, ne mogu igrati u Rimu, moram započeti svoj oporavak kako bih igrao 100 odsto bez bola", saopštio je Alkaras.

Malo je nedostajalo da Alkarasa od ponedeljka na četvrtu poziciju spusti Medvedev, međutim, fizički problem je sprečio Rusa da to učini.

Falila mu je jedna pobeda u Madridu, ona u četvrtfinalu nad Jiržijem Lehečkom. Umesto toga, predaja Moskovljanina.

EPA-EFE/CHEMA MOYA

Imao je zaostatak od 1-0 u setovima kada je odlučio da odustane od daljeg duela zbog povrede kuka, što je kasnije na konferenciji i opisao.

"Moja noga je odbila da radi. Bol sam osetio u trenutku kada sam riternirao. On je igrao servis-volej, skratio loptu, a ja sam krenuo napred. Pokušao sam da ubrzam, ali sam odjednom osetio kako mi je kuk blokirao. Nisam mogao da sprintam, kao kada osetiš grč ili distorziju. Ni sam ne znam šta je tačno od ovo dvoje", rekao je Medvedev.

Nastup u Rimu sada je pod znakom pitanja, iako je Danil uoči meča sa Lehečkom, kako kaže, bio na 100 odsto što se tiče spremnosti. Ali, to je sport.

Povreda je u Madridu zatekla i Sinera, najboljeg tenisera sveta u tekućoj sezoni, koji se dugo "muva" oko prvog mesta, za šta mu fali jako malo.

Janik zaostaje 1.040 bodova za Novakom pred Masters u Rimu, od kojeg je na kraju i odustao.

"Kuk me je mučio prethodnih nedelja i postepeno je bilo sve bolnije. Poslušao sam savet doktora. Odlučili smo da ne igram dalje i pogoršam situaciju", saopštio je Siner.

EPA-EFE/Juanjo Martin

Do smene na vrhu svakako ne bi došlo do Rolan Garosa, pošto Sineru ni titula u Rimu, uz ekspresnu eliminaciju Đokovića, nije garantovala vrh ATP liste.

Italijan će za novi napad morati da sačeka Pariz, pred koji želi da srpskom asu priđe i stavi ga pod dodatni pritisak na turniru na kojem brani maksimalnih 2.000 bodova.

Sa druge strane, Siner je prošle sezone eliminisan već u drugom kolu, tako da je količina bodova u opticaju za njega mnogo veća.

Borba za prvo mesto je neprestana, a pored teniskih, na nju bi mogle da utiču i druge stvari, u ovom slučaju zdravstvena pitanja.

Ne pamti se baš da je u ovako kratkom periodu toliko vrhunskih igrača imalo fizičkih problema zbog kojih predaju mečeve ili se povlače sa predstojećih turnira.

Pred nama je Masters u Rimu (8-19. maj), odnosno najpre žreb (ponedeljak), pa onda turnir, koji će biti poslednja priprema pred Otvoreno prvenstvo Francuske, koje je na programu od 26. maja do 10. juna.

Podeli:

Komentari 37

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 37

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu