Nova vest
Tenis 9

4.4.2024.

14:20

Kakav oksimoron: Prestižni WTA turnir u zemlji koja ugrožava prava žena

Saudijska Arabija biće domaćin WTA Finala u naredne tri godine.

Izvor: BBC

Profimedia

Arapi su izborili domaćinstvo završnog turnira sezone u ženskoj konkurenciji obezbedivši rekordan nagradni fond.

On će iznositi čak 15,25 miliona dolara ove godine, a narašće na 15,5 u 2025. i 2026, javlja BBC. To je čak 6,5 miliona više od prošlogodišnjeg nagradnog fonda u meksičkom Kankunu.

Turnir koji okuplja po osam najboljih teniserki i ženskih dublova sezone biće najprestižniji teniski turnir u ovoj zemlji.

Stiže godinu nakon što je Arabija bila domaćin ATP Nekst gen Finala na kojem igraju najbolji teniseri mlađi od 21 godine.

Prvo WTA Finale u Saudijskoj Arabiji na programu je 2-9. novembra 2024. u Rijadu.

Ova vest stiže u jeku kritika na račun ove arapske zemlje da ogranizovanjem velikih sportskih turnira "pere" svoju lošu reputaciju.

Saudijska Arabija važi za zemlju represivne vlasti koju karakterišu kršenje osnovnih ljudskih prava i ograničavanje slobode žena i njihovog prava na govor.

Ženski turnir u zemlji koja sputava žene

Stoga je dolazak tako velikog WTA turnira u Sudijsku Arabiju tim više velika vest.

Još u januaru su teniske legende Martina Navratilova i Kris Evert istakle da bi domaćinstvo velikog WTA turnira u kraljevini bio "korak unazad" za ženski tenis.

Međutim, direktor WTA Stiv Sajmon kaže da je izborom Rijada ženski tenis dobio podršku za "značajnu promenu i napredak u regionu".

"WTA ruši barijere duže od 50 godina. Želimo da stvorimo više šanse za žene da igraju tenis na elitnom nivou i mislim da radeći ovo možemo da inspirišemo žene i devojke da se uključe u sport. Mi smo globalni sport. WTA predstavlja sve ljude, kulture i sisteme sveta", rekao je Sajmon.

Podeli:

Komentari 9

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 9

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu