Nova vest
Tenis 9

4.4.2024.

14:20

Kakav oksimoron: Prestižni WTA turnir u zemlji koja ugrožava prava žena

Saudijska Arabija biće domaćin WTA Finala u naredne tri godine.

Izvor: BBC

Profimedia

Arapi su izborili domaćinstvo završnog turnira sezone u ženskoj konkurenciji obezbedivši rekordan nagradni fond.

On će iznositi čak 15,25 miliona dolara ove godine, a narašće na 15,5 u 2025. i 2026, javlja BBC. To je čak 6,5 miliona više od prošlogodišnjeg nagradnog fonda u meksičkom Kankunu.

Turnir koji okuplja po osam najboljih teniserki i ženskih dublova sezone biće najprestižniji teniski turnir u ovoj zemlji.

Stiže godinu nakon što je Arabija bila domaćin ATP Nekst gen Finala na kojem igraju najbolji teniseri mlađi od 21 godine.

Prvo WTA Finale u Saudijskoj Arabiji na programu je 2-9. novembra 2024. u Rijadu.

Ova vest stiže u jeku kritika na račun ove arapske zemlje da ogranizovanjem velikih sportskih turnira "pere" svoju lošu reputaciju.

Saudijska Arabija važi za zemlju represivne vlasti koju karakterišu kršenje osnovnih ljudskih prava i ograničavanje slobode žena i njihovog prava na govor.

Ženski turnir u zemlji koja sputava žene

Stoga je dolazak tako velikog WTA turnira u Sudijsku Arabiju tim više velika vest.

Još u januaru su teniske legende Martina Navratilova i Kris Evert istakle da bi domaćinstvo velikog WTA turnira u kraljevini bio "korak unazad" za ženski tenis.

Međutim, direktor WTA Stiv Sajmon kaže da je izborom Rijada ženski tenis dobio podršku za "značajnu promenu i napredak u regionu".

"WTA ruši barijere duže od 50 godina. Želimo da stvorimo više šanse za žene da igraju tenis na elitnom nivou i mislim da radeći ovo možemo da inspirišemo žene i devojke da se uključe u sport. Mi smo globalni sport. WTA predstavlja sve ljude, kulture i sisteme sveta", rekao je Sajmon.

Podeli:

Komentari 9

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 9

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Ima li igara posle smrti?

Jedan korisnik platforme Steam nedavno se raspitivao oko mogućnosti da svoju kolekciju igara na ostavi nekome nakon svoje smrti koristeći testament.

HCL

21:19

4 h

Novo Sport Video Menu