Nova vest
Fudbal

Sreda, 02.06.2010.

13:44

Eren Derdijok, majstor za debije

U nedavno završenoj Bundesligi Bajer iz Leverkuzena je dugo držao lidersku poziciju a jedan od najzaslužnijih za to bio je Eren Derdijok, švajcarski centarfor kurdskog porekla. Ovaj 190 centimetara visoki napadač rođen je 12. Juna 1988. godine u Bazelu.

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Karijeru je počeo u švajcarskom niželigašu BSC Old Bojsu za čiji seniorski tim je debitovao 2005. godine. U svojoj prvoj seniorskoj sezoni uspeo je da postigne deset golova na 18 utakmica ,što nije promaklo Bazelu koji ga je već na kraju te sezone doveo u svoje redove. Posle prvih godinu dana, kada je uglavnom nastupao za B tim, u svojoj drugoj sezoni uspeva da dogura do prvog tima gde je na 36 utakmica strelac bio ukupno deset puta.

U leto 2008. bio je povezivan sa Njukaslom međutim od tog transfera na kraju nije bilo ništa, što se ispostavilo da je bio ključan potez vodećih ljudi Bazela te sezone. Derdijok je bio strelac pobedničkog gola protiv Vitorije, kojim se Bazel kvalifikovao u Ligu Šampiona. Njegov trenutak slave bio je pogodak protiv Barselone na gostovanju, kojim je Bazel došao do svog prvog boda u grupi. Ipak, te sezone se nije naigrao zbog povreda, ali to nije smetalo Bajeru da ga dovede u svoje redove.

Ova sezona je definitivno bila najbolja u njegovoj karijeri. 12 golova na 20 utakmica za Bajer pokazali su da je njegov dolazak u Bundesligu bio pun pogodak. Doduše, već na debiju u kupu protiv Babelsberga moglo je da se nasluti ono što će da usledi – jedini gol na utakmici postigao je upravo on. Za Bajer je vezan ugovorom do 2013. ali pitanje je da li će tamo ostati do isteka, uzimajući u obzir da postoji interesovanje više klubova širom Nemačke i Evrope.

U reprezentaciji je slična priča, već na debiju 2008. godine protiv Engleske uspeo je da se upiše u strelce i to u prvom kontaktu sa loptom pošto je ušao u igru u drugom poluvremenu. Na 18 utakmica za reprezentaciju za sada je postigao dva gola, ali je velika verovatnoća da će se u narednim godinama taj saldo znatno popraviti.

Pošto je do sada pokazivao sjajne partije na svim svojim debijima, sa velikim nestrpljenjem se očekuje i onaj na Svetskom Prvenstvu, protiv najtežeg mogućeg protivnika - Španije, 16. juna u Durbanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d