Nova vest
Tenis

Sreda, 07.06.2023.

12:00

Ovo je najnoviji član Novakovog tima – "spasao" ga je u Australiji

Pored Gorana Ivaniševića, Miljana Amanovića i Marka Panikija, još jedno ime je redovno na treninzima i mečevima Novaka Đokovića.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Ovo je najnoviji član Novakovog tima –
Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

U pitanju je doktor Stiven Sasinis Šašjan, čovek koji je najviše doprineo da srpski as pregura Australijan open i osvoji rekordnu 10. titulu u Melburnu.

Novak je na prvi Grend slem došao sa teškom povredom mišića, koju je zadobio u polufinalu turnira u Adelejdu.

Čak je i povlačenje sa Australijan opena postojala kao mogućnost. Međutim, tada je na scenu stupio upravo dr Stiven.

Stručnjak je primenjene kineziologije i neko ko sa teniserima i teniserka sarađuje od 2016. godine. Radio je između ostalih i sa tamošnjom šampionkom, Ešli Barti.

Ipak, nije mogao da veruje kada je dobio telefonski poziv od kiropraktičara Novaka Đokovića, koji mu je zatražio ekspertizu i dijagnozu za povredu koja je srpskog asa mučila pre Australijan opena.

Stiven ima profesionalnih veza svuda u svetu. Jedan od njih je i Žan-Pjer Merseman, koji je međunarodno priznati lider u primenjenoj kineziologiji i sportskoj kiropraktici.

Sarađivao je sa Novakom poslednje četiri godine i kada se sve to dešavalo u Australiji, predložio je Đokovićevom agentu da se obrati Stivenu oko povrede, kako bi pomogao.

"Zamolili su me da se uključim i pomognem svojim veštinama i tehnikama kiropraktike. Iako je važno razumeti da je u pitanju timski rad, naše veštine su definitivno bile važan dodatak njegovom uspehu sa drugim kombinacijama primenjenih terapija", kazao je Stiven ranije.

Cilj u Australiji je bio jasan – da se povreda stabilizuje i da se Novak fizički pripremi za prolazak kroz turnir – meč po meč.

"Imao bih 48 sati između mečeva da ponovo procenim i razradim narednu strategiju. Konstantan pritisak. Bilo je nekih velikih mečeva, morali bismo da ’kopamo’ duboko i radimo kao tim kako bismo smislili narednu fazu. Psihički i fizički ono što je on morao da izdrži nije bilo ništa drugo nego nadljudsko. Niko drugi nije mogao da prebrodi takvu povredu kao on – bilo je fenomenalno. Bio je to vrhunac kada sam stavio sve svoje veštine, svaki deo je korišćen tokom te dve nedelje", pričao je Stiven.

Bilo mu je uzbudljivo da upozna Novaka, velikog šampiona, kome se stavio na raspolaganje, što bi se reklo, 24/7.

"Obično bih posle 14.00 ili 15.00 dobio poziv i da bi trebalo da budem na terenu popodne. Nismo znali koliko će biti na turniru, trajalo je dve nedelje. Obično bih otkazivao smene na klinici. Srećom, moji pacijenti su ’praštali’. Cenio sam njihovu podršku i razumevanje", ističe Stiven.

Stiven je sada deo Novakovog tima, najnoviji član i jedan je od ljudi u njegovom boksu tokom ovog Rolan Garosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve