Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 29.05.2023.

08:00

Gospođo, izvinite

Moram da priznam da mi nije bilo prijatno. Ipak, sve je prošlo uz uzdahe – i smeh.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Gospođo, izvinite
Foto: MT/B92.net/Rubljov vs Ðere

Igrao se četvrti i poslednji set meča između Andreja Rubljova i Lasla Đerea, kada je Rus rešio da odapne smeč iz sve snage.

Loptica je nakon susreta sa podlogom preskočila popularnog Lacija i koji trenutak kasnije udarila pravo u glavu jedne gospođe – uz moju "asistenciju".

Činilo mi se da mogu da je primirim i uhvatim iz prve, ali falio je koji centimetar i od vrhova prstiju loptica je promenila pravac i pogodila ženu koja je sedela nekoliko metara dalje.

Izgleda da je saučesnik u svemu ovome bio i kolega iz Kine, koji je sedeo iza mene i imao isti plan kao i ja.

Pošto je bio bliži gospođi, on je bio i taj koji je morao da se izvinjava nakon što je publika sve ispratila uzdasima, ali i smehom.

Solidno popunjen "Suzan Lenglen" je i te kako bio uključen u meč ruskog i srpskog tenisera, koji je sa 6:1, 3:6, 6:3, 6:4 pripao Rubljovu.

Nešto ovako smo i očekivali. Andrej jeste dobro počeo sezonu na šljaci osvajanjem Monte Karla, ali u nastavku se i nije baš proslavio.

Upravo nam je to ulilo nadu da bi Đere mogao da naudi sedmom na planeti. I jeste u tome uspeo, ali samo delimično, iako mu se Rus i te kako "nudio".

Sve se nekako brzo izdešavalo. Tribinu sam, kako bih otrčao do Medija centra na zakazani intervju sa Slovenkom Tamarom Zidanšek, napustio posle prvog seta.

Vratio sam se u momentu kada je Laslo imao brejk prednosti u trećem periodu. Naglo je stao, dopustio jedan, pa drugi brejk, bez osvojenog poena i sve je otišlo u nepovrat – skori kraj meča je očigledno bio neminovan.

Mučila ga je i povreda. Dok sam čekao i pripremao se za gorespomenuti intervju, krajičkom oka sam pratio dešavanja na "Lenglenu", gde je krajem drugog seta delovalo da bi Laslo mogao čak i da preda susret.

To se nije dogodilo. Uspeo je da se "potuče" sa favorizovanim rivalom i uprkos problemima sa nogom, koju je "sredio" na treningu, nastavi i bori se do kraja.

Đere je poznat kao neko ko vrlo često na terenu izgleda kao da mu nije stalo. Tokom nedeljnog popodneva bio je to neki drugi Laslo.

Često je gestikulirao, dobacivao nešto svom timu, bacao reket, šutirao i reklamu uz teren. Videlo se da mu je stalo, na terenu, ali i na konferenciji za medije.

"Pravo je čudo kad odem i na 250-icu da ne izvučem nekog iz prvih deset. Muka mi je od toga… Kad bih malo nekako mogao da uđem u ritam, ali to se ne dešava. Jedan-dva turnira bude malo bolji žreb, ali evo Rubljov prvo kolo na dva od poslednja tri slema. Onda to utiče i na samopouzdanje", rekao je Đere.

Nije se Đere žalio samo na lošu sreću na žrebovima, već i na loptice i stanje terena na drugom po veličini stadionu u kompleksu, "Suzan Lenglen".

Verovatno je i u pravu, ali samo za teren, pošto je sve ostalo na ovom zdanju za čistu desetku. Naročito za novinare.

Ubedljivo najbolji boks za pripadnike sedme sile je na ovom stadionu. Pogled je kao da gledate na TV-u, taj ugao, a red – treći, četvrti. Igrači su odmah tu, ispred vas.

Dolazak do ove tribine, boksa, lože za novinare, kako god se ona zvala, drugačiji je nego na ostalim terenima.

Prolazi se ispod stadiona, kroz hodnik, koji je ukrašen fotografijama istaknutih tenisera i teniserki. U povratku smo i naišli na jednu, Kamilu Đorđi, koja je prolazila sa svojim trenerom.

Inače, ovaj stadion će od sledeće godine dobiti krov. On je praktično postavljen, a kolega iz Francuske nam je kazao da je izgrađen od sintetičkog materijala, kako ne bi bio pretežak za konstrukciju.

U ponedeljak na ovom terenu neće biti srpskih tenisera, ali na ostalim hoće – njih četvorica.

Novak Đoković će na "Šatrijeu" negde oko 13.30 odmeriti snage sa Aleksandrom Kovačevićem, za kojeg se u nedelju pripremao u "Žan Buenu".

U pitanju je kompleks koji se nalazi preko ulice u odnosu na Rolan Garos i koji sadrži dosta terena na kojima igrači treniraju.

Nekada je cela koncepcija bila opuštenija, novinari su mogli da borave koliko hoće, fotografišu, uzimaju izjave i intervjue, rade, odmaraju.

Prošle godine je sve to ukinuto. Tačnije, pristup je bio zabranjen, a kao razlog je naveden "zašita mentalnog zdravlja igrača".

Sada je za nijansu otvoreniji, ali i dalje pod striktnim pravilima. Ograničen je broj novinara, koji ostavljaju akreditaciju na šalteru, dobijaju posebnu propusnicu i mogu da se zadrže najviše pola sata.

Toliko smo i mi prisustvovali sparingu Novaka i Kaspera Ruda, prošlogodišnjeg finaliste. Nije tu bilo ničeg posebno, klasične razmene sa osnovne linije, voleji, servisi, riterni...

Tokom Novakovog treninga uočili smo Viktora Troickog i njegovog pulena Hamada Međedovića, koji je prošao kvalifikacije i sada ga očekuje debi na Grend slemu. Rival mu je Amerikanac Markog Giron.

Nikada naš predstavnik nije igrao meč na tri dobijena seta. Sigurno je pun samopouzdanja i imaće šta da traži u susretu sa 74. igračem sveta, koji na šljaci ne zna za baš dobre rezultate, naročito ne ove sezone.

Taj susret postavljen je kao treći po redu na terenu broj 4. Otprilike u isto vreme bi trebalo da počne i duel Filipa Krajinovića i Frensisa Tijafoa na terenu broj 7.

Krajinović, interesantno, vodi protiv Amerikanca sa 3-1 u pobedama. Jednom ga je dobio i na Rolan Garosu, 2019, posle pet setova.

Tijafo, koji je nadomak Top 10, nakon osvajanja Hjustona, nije imao rezultat vredan pažnje na evropskoj turneji na šljaci.

Ne može se reći ni da je iza Krajinovića dobra sezona. Ostvario je samo tri trijumfa u 2023. i blizu je ispadanja iz Top 100 na ATP listi.

Poslednji od naših na teren, broj 5, izaći će Dušan Lajović, kome će se suprotstaviti Kinez Džidžen Džang.

Duci je zasijao u Banjaluci, gde je na putu do titule pobedio i Novaka, ali su onda usledili porazi. U Rimu i Ženevi je ispao već na startu.

Sa dva trijumfa je napustio Madrid, Masters na kojem je Džang skrenuo pažnju na sebe, pošto je stigao iz kvalifikacija sve do četvrtfinala, gde ga je zaustavio Aslan Karacev.

Dug dan je pred nama, a dobrog tenisa nikad dosta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve