Nova vest
Tenis

Sreda, 31.05.2023.

09:00

Srce i varnice

Kad srce zavarniči, ovako ili onako, teško je kontrolisati vatru. Kad ono još krvari, dva puta je teže.

Izvor: Zoran Kecman

Autor:Zoran Kecman

Srce i varnice
Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Novak Đoković svojom prvom pobedom u Parizu ove godine, i rekordnom 19. u prvim rundama u Parizu, nije bio tema zbog igre koliko zbog jednog gesta, po završetku meča.

Marker u rukama, poruka na sočivu kamere: "Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju", obišla je svet.

U danu kada je na Kosmetu sve gorelo, kada je pretilo da se pretvori u potpun užas.

Novakove kosovske niti su duboke, neprekidne, one su i telepatske i ma gde on bio na svetu, njemu će u srcu biti njegov Kosmet.

Zašto je to nekome zasmetalo, to je druga priča. I zahteva daleko više prostora od ovih redova ovde.

Dežurni politikanti i bukači u svetu tenisa, horski su zagraktali kako to nije u redu, kako je to politička poruka i tra la la, tra la la...Besneli su standardni gurui lažnih političkih korektnosti.

Pritiskali su Francusku tenisku federaciju da reaguje, da preispita motiv Novakove poruke, ali taj sulud korak unapred je bio osuđen na propast.

Jer šta je politički u Novakovoj poruci? Ništa, ama baš ništa.

Reč je o činjenici da je Kosovo bilo, jeste i biće srce Srbije. Njena duhovna kolevka. Ako neko, poput vrhunskog sportiste još poziva na prekid nasilja, šta mu se onda može zameriti, osim ako neko nije duboko pokvaren ili licemeran?

U francuskim medijima prozivali su čelnike turnira i FTF što nisu reagovali, kinjili ih što se na saopštenje čekalo bezmalo 24 sata.

I Francuzi su stvarno bili zbunjeni, u nebranom grožđu našla se i direktorka Ameli Morezmo.

"Čekamo tačan prevod poruke, jer imamo nekoliko verzija koje su nam stigle. Videćemo. I pričaćemo sa njim da vidimo šta mu je bila namera. Ispitaćemo sve", obećala je Ameli.

Ha, baš bih voleo da vidim kojih nekoliko verzija prevoda te poruke joj je poslato. Jer može biti samo jedan, čist kao sunce. Nema drugih. Prevedite joj to, molim vas, možda će nešto naučiti.

Jer to je isto kao kada bi ona sama rekla Alzas je srce Francuske. Ili Burgonja, ili Normandija, šta god. Činjenica.

Kao što je činjenica da se ni u Etičkom kodeksu Teniske federacije Francuske nigde eksplicitno ne pominje da je igračima zabranjeno da imaju političko mišljenje. Ček ni u tom paragrafu 2.5.2 u kojem se jedino pominje termin "političko mišljenje".

"Zabranjena je diskriminacija po osnovu pola, izgleda i fizičkog stanja, društvenih uslova, seksualne orijentacije, religijskih i političkih mišljenja", tako stoji u njemu.

Ovo Novakovo čak nije ni političko mišljenje, to je činjenica, a da im je zabranjeno da pričaju, onda ih ne bi ni toliki pripadnici sedme sile stalno saletali pitanjima koja se manje više tiču politike.

Nažalost, živimo u ludo vreme, vatre sukoba izbijaju sa svih strana, a i teniseri su živi ljudi, nekada tu knedlu koja im stoji u grlu moraju pustiti napolje, po svaku cenu. Kao što je Novak i rekao, "uradio bih to opet". I u redu je.

Kao što je u redu i da Martu Kostjuk ili bilo koju od njenih sunarodnica boli zbog onoga što se dešava u njenoj zemlji i u redu je da to jasno iskaže.

Uostalom, zar to ne bi bio presedan da se Novak ili bilo ko drugi sada kazni, kada smo imali jednostrane političke odluke od strane teniskih čelnika, pre svega zbog sukoba u Ukrajini?

Pogledajte kraj imena ruskih i beloruskih igrača, ima li tamo njihovih nacionalnih obeležja? Jesu li mogli prošle godine da igraju na Vimbldonu? Jesu li bilo šta krivi za stvari koje su apsolutno van njihove kontrole? Konačno, je li to sve jedan vid diskriminacije pod komandom zapadne političke sile? Znate odgovor.

Tenis i sport su se odavno upleli svojevoljno u te političke kučine, tako da je jedina ispravna odluka FTF zaista bila da se nastavi dalje i da se ne raspiruju dalje vatre.

Srećom, Pariz je tenis i da parafraziramo Novaka, "Pariz je srce tenisa".

Mnogo toga zanimljivog dešava se ova prva tri dana na "la terre battue" na zapadu Pariza, na obodima Bulonjske šume.

Da li je iko mogao da pomisli da će iz divljine Amazonije da se pojavi Brazilac čudnog imena, Ćijago Sejboć Vajld i istrgne taj nedavno osvojeni rimski pehar Danila Medvedeva i baci ga u parisku prašinu?

Ono što je bilo juče ne važi sutra. U tenisu je sve brzoprolaznog karaktera.

A ne zaboravite, Sejboć Vajld je bivši juniorski broj jedan, koji se izgubio u tom prelazu između juniorskog i profesionalnog i koji je, nažalost, morao da odgovara na pitanja o optužbama za nasilje prema bivšoj devojci.

"Možete da pišete šta hoćete, ali usput, ja nisam nikada bio oženjen. U redu? Bolje se ostavite toga", upozorio je novinara koji ga je pitao o tome i koji se kasnije požalio da mu je neko od obezbeđenja Brazilca tražio da pokaže akreditaciju.

I umesto priče o povratku, neko je rešio da mu pokvari pobedu karijere. Ali i to je OK, pitanja nisu zabranjena, barem ne u teoriji o slobodnom novinarstvu. Na novinaru je da pita, na igraču je da odgovori. Ako i kako hoće. I stvari moraju da ostanu na tome.

Isto tako, budimo realni, koliko nas je bilo svesno da bi izvesni Italijan Andrea Vavasori mogao da priredi ono što je priredio - da posle 0:2 posle maratonskih pet sati i deset minuta igre, stavi rampu Miomiru Kecmanoviću?!

Gorke su to stvari, to su porazi koji ostavljaju traga, ali generalno, tužna je priča srpskog tenisa ove godine u Parizu, jer je od šestorice, posle prvog čistilišta ostao samo Novak.

Poslastica je ostala za kraj, u vidu prelepog povratka Olge Danilović, devojke koja je jedina srpska dama u ženskom singlu.

Ako se pitate šta je bila Olgina inspiracija da pretrči kvalifikacije i preskoči prvu prepreku u Parizu, odgovor je kratak:

JOKIĆ.

Namerno pišem velikim slovima, jer je reč o Nikoli Velikom. "Trostrukom MVP-u", kako je Danilovićeva ispravila novinara Tenis Čenela. Jer, trebalo je da bude trostruki. Da se ne lažemo.

"Obožavam ga, mnogo mu se divim, način na koji je tako spontan, ali istovremeno divan, skroman čovek, ta vrsta karaktera kod nas se mnogo ceni", rekla je Olga oduševljena plasmanom Jokića i Denvera u NBA finale.

Ali nije ni Olga poput "Air Jokića" slučajno poletela u Parizu.

Došla je spremna, sa ITF titulom iz Madrida, onda nije ispustila set u kvalifikacijama. Njen reket je dobio zamah, uhvatila je sjajan zalet, klatno je otišlo daleko... samo neka se ne zaustavlja!

"Znate šta? Nikad ne razmišljam mnogo o tome, ali stvarno sam se u Madridu osećala odlično. I bila u stilu, 'možda je ovo momenat kada se osećam dobro u vezi svoje igre'. Neka budem tu i igram najbolje što mogu", kaže srpska teniserka.

Taj neodoljiv šarm i osmeh sreće posle pobede, obasjao je grad svetlosti. Olga kaže da ima još ispiracija, poput rečenice junakinje Dori iz filma "Finding Nemo".

"Morate da verujete u sebe, što nije uvek lako. Nisam gospodar toga još, i dalje ima uspona i padova. Ali omiljen film mi je Finding Nemo i ono kada Dori kaže, 'samo plivaj, samo plivaj!' To je kao, samo igraj, igraj i vidi šta će da se dogodi", zaključila je Danilovićeva.

Baš tako, plivaj Olga, igraj Olga. Igraj i pobedi.

Autor: Zoran Kecman

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve