Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 31.05.2021.

10:30

Ivanišević za B92.net: Ako neko može da dobije Rafu u Parizu, to je Novak

Dve godine će biti uskoro kako je Goran Ivanišević u timu najboljeg tenisera sveta, Novaka Đokovića.

Izvor: Zoran Kecman

Autor: Zoran Kecman

Ivanišević za B92.net: Ako neko može da dobije Rafu u Parizu, to je Novak
Foto: Marko Djokovic/Starsport

Saradnja nekadašnjeg broja dva i šampiona Vimbldona, sa osvajačem 18 grend slem titula, uveliko je dala rezultata, posebno kod izvesnih korekcija u Novakovom servisu, ali Splićanina, Novaka i Marjana Vajdu, te ostale članove Đokovićevog tima očekuju dve nedelje velike borbe na Rolan Garosu.

Goranu i Novaku, koji su nedelju pred turnir proveli u Beogradu, priključio se ovih dana i Marjan Vajda i svi zajedno će pokušati da na čuvenoj pariskoj šljaci dođu do zajedničkog cilja, 19. grend slem titule za Novaka, ujedno i druge u Bulonjskoj šumi.

Ivanišević je u razgovoru za B92.net pričao o toj saradnji sa Novakom, preprekama, izazovima, priznao je da je veliko zadovoljstvo sarađivati sa nekim kao što je Novak.

U mogim stvarima se razlikuje od drugih tenisera, ali pre svega po tom našem balkanskom mentalitetu. Nekako je poseban, drugačiji, snalažljiviji od drugih. Takav je i na terenu i van njega, najbolji je. Rekao bih da je genijalac, perfekcionista. Naravno, nije lako sa njim u svakom momentu, ali to je pravi izazov za mene kao trenera, a ujedni i poverenje i čast. Takav je da se nikada ne zadovoljava trenutnim, uvek želi više, bolje, ono što je radio danas, nije dovoljno za sutra i valjda i zbog toga nikada nam nije dosadno“, kaže Goran.

* Saradnju ste počeli na Vimbldonu za koji vas vežu lepa sećanja. Ove godine je dve decenije od vaše titule na čuvenom turniru, kakav je osećaj vratiti se tamo?

Ostario sam, vreme ide neverovatno brzo, eto ima tome već dvadeset godina. Mislim da je taj turnir bio neponovljiv. Dobiti pozivnicu za turnir, igrati polufinale tri dana, teško da će tako nešto opet biti viđeno. Meni je uvek bilo tako, kada je trebalo da ga osvajam, to se nije dešavalo, ali eto, te 2001. godine sam uspeo. Kod mene je sve išlo težim putem, drugačije od ostalih“.

* Boris Bekera nam je jednom otkrio šta je njegov najveći uspeh u smislu promene u igri kod Novaka. Isto pitanje i za vas, šta ste uspeli da promenite ili šta niste?

Teško je reći. On ima formiranu igru... Možda postoji jedna stvar koju je teško promeniti, kako ja kažem, posvađa se lako sa satom! Ne sećam se kada je došao na vreme kad se dogovorimo, ali svi smo na to navikli, guramo dalje, znamo da će kasniti".

* Goran, Vajda i Novak. Desi li se ponekad da imate sva trojica različite ideje po nekom pitanju u vezi igre i kako rešavate takve stvari?

Naravno, zato i jesmo tu. Manje Marjan i ja, super se slažemo, nadopunjujemo i 99,9 odsto se imamo ista mišljenja. Naravno, prema njemu uvek ide jedno, ali s njim se ponekad ne složimo, naravno. On ima jedno mišljenje, ali zato smo tu da razgovaramo, ali na kraju dana, on je taj koji donosi odluke na terenu, on igra, on je taj koji osvaja turnire, mi smo tu da mu pomognemo, olakšamo, prirpemimo najbolje što možemo, ali dobra konverzacija je uvek zdrava. Ipak, provodimo s njim mnogo vremena, znamo kako se oseća i kad je dobro raspoložen i kad je loše volje, umoran i super srećan. Sa svim tim se moramo nositi i moramo da mu pomognemo da izađe najbolji iz svega toga.”

* Novak je u pohodu na 19. grend slem trofej, ali Pariz je Rafina teritorija. Novak je ipak jedan od samo dvojice igrača koji je uspeo da ga pobedi tamo. Kakve su po vama šanse da Novak još jednom osvoji ovaj turnir, posebno posle onog meča u finalu Mastersa u Rimu? Jeste li sada veći optimista nego jesenas u Parizu?

Iskreno, prošle godine sam bio totalno uveren da će Novak osvojiti Pariz i totalno sam promašio, baš su me zbog toga kritikovali. Tragedija je što ne možeš više da imaš svoje mišljenje, imao sam svoje razloge, zašto to govorim. I nažalost, Novak se pojavio u finalu, došao je kasno, a Nadalu to ne možete dati. Nadal je kralj tog terena, kralj Roland Garosa, 13 puta pobednik i apsolutni favorit. Po meni postoji samo jedan favorit turnira, a to je on. Jedina osoba koja ga može dobiti na tom putu je Novak. Ove godine se dešava jedna čudna stvar na Roland Garosu, a to je da je Nadal treći nosilac i može da igra sa Novakom u polufinalu. Iskreno, da ja pravim žreb, stavio bih njih dvojicu u poluifnalu, mislim da je veća šansa Nadala pobediti u polufinalu nego u finalu. To je moje viđenje, Novak je bolji u polufinalu, a Nadal u finalu, isključivo na tom terenu. Ali, jedina osoba koja može da ga spreči jeste Novak, ali mora biti da spreman 800 odsto spreman, da ostane na terenu 20 sati i još mora da veruje u to. Pokazao je u Rimu nedavno, u meču koji je igrao protiv Nadala. Mogao je da dobije meč u dva seta, u tri seta, mogao je da izgubi u dva, ali izgubio je u tri. Videlo se da imaju veliki repsekt jedan prema drugome u nekim trenucima. Nadal je ranjiv, može da se dobije, a Novak to svakako može.”

* Na čemu ste posebno radili u poslednje vreme kada je u pitanju rad na igri za Rolan Garos?

U Rimu se videlo da igra sve bolje i bolje. Taj meč sa Cicipasom mu je dosta pomogao. Nalazi svoju igru, počeo je da se bolje kreće, pluća su mu šira, čini mi se da može više da izdrži. Ostale su još neke sitnice, da se sve to posloži, malo servis i neki udarci. Ovo što je pokazao u Rimu i na treningu, deluje da je sve bolje i bolje, još par mečeva i biće bolje. U Parizu će svakako biće interesantno.”

* Pričate li kada ste sa Novakom o toj takozvanoj "trci za GOAT" i šta uopšte mislite o tome?

Svaki navijač Nadala će reći da je to on, svaki navijač Federera će reći da je to Rodžer, i Đokovićevi navijači će reći da je on GOAT. Po meni, ne zato što sam deo tima, setite se da sam i pre govorio da je najkompletniji i najbolji igrač, gledano poslednjih 11 godina u tenisu. On je najbolji teniser i po grend slemovima i po rang listi, i po pobedama i svemu ostalom. Ali, ostala je ta priča o grend slemovima i uvek će to biti neka tema, ali ponavljam, za mene je Novak GOAT šta god da se desi u budućnosti.”

* Stalno se govori o toj smeni generacija, o dolasku mladih igrača. Ko na vas od njih ostavlja najveći utisak na vas i zašto?

Moj favorit je bio uvek Cicipas. Dopada mi se način na koji igra, srcem, ima onaj grčki temperament, koji mi se sviđa. Tu je i Medvedev sa svojom čudnom tehnikom, intersantan je. Šapovalov, levoruk je, a ja ih baš volim, ima tu neku dobru energiju. Recimo, Cicipas i Šapovalov su mi najdrži. Tenis je u dobrim rukama i kad ovi odu, doći će novi igrači”, zaključio je Ivanišević u razgovoru za naš sajt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

14 h

U fokusu

Vidi sve