Nova vest
Fudbal

Sreda, 23.11.2022.

21:55

Borjan kapitulirao – Belgija kaznila Kanadu

Fudbaleri Belgije pobedili su Kanadu minimalnim rezultatom (1:0), u prvom kolu grupe F Svetskog prvenstva u Kataru.

Izvor: MT

Autor: MT

Borjan kapitulirao – Belgija kaznila Kanadu
EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Izabranici Roberta Martinesa nisu bili bolji rival, ali su do trijumfa, ipak, stigli, golom Mičija Batšuajia u 44. minutu utakmice.

Kanada, za koju je branio Milan Borjan, imaće za čim da žali, naročito za propuštenim penalom u prvom poluvremenu, kao i dvocifrenim brojem udaraca ka golu Kurtoe.

Belgija je prva na tabeli sa tri boda, Hrvatska i Maroko, posle 0:0, imaju po bod, dok je Kanada na začelju bez poena.

Pravo je čudo kako Kanađani posle svega viđenog na Ahmad bin Ali stadionu posle prvog poluvremena nisu imali prednost.

Ne samo da nisu vodili, nego im je u 44. minutu Belgija priredila hladan tuš, u vidu pogotka Mičija Batšuajia, koji je savladao Milana Borjana.

Upravo je kapiten Crvene zvezde posle pedesetak sekundi susreta imao posao, kada je Batšuaji iz velike daljine okušao sreću.

I to je bilo to od favorizovane ekipe, koja je sve do gola, tek sporadično pokušavala, baš preko ovog špica, koji se u startnih 11 našao pošto je Romelu Lukaku povređen.

U svim segmentima Kanada je bila bolja, imala više od igre, dvocifren broj pokušaja, od kojih je najozbiljniji bio penal u 10. minutu.

Alfonso Dejvis je preuzeo odgovornost, ali ga je Tibo Kurtoa pročitao, bacio se u pravu stranu i sprečio pogodak.

Propušteni jedanaesterac nije osujetio Kanađane da nastave sa naletima, koji nisu krunisani golovima.

Teško je i nabrojati sve šanse koje su imali, najagilniji je bio Bjukanan, koji je u i u nadoknadi propustio praktično zicer.

Treba reći da je Kanada i u 38. minutu tražila penal, ali sudija Sikazve, pored očiglednog prekršaja Vitsela, odlučio je da odmahne rukom, a nisu se oglašavali ni arbitri iz VAR sobe.

Kanada je i drugo poluvreme bolje otvorila, prvo pokušaje Dejvida posle centaršuta Eustakija, da bi prvotimac Porta kasnije i sam udarcem želeo da naudi Kurtoi.

Evidetno je bila da se Belgija u nastavku konsolidovala, Martines je odmah na pauzi i zamenio bočne igrače.

Imali su nekoliko pokušaja da tranzicijom, najčešće preko De Brujnea priprete, ali kao po pravilu Batšuaji nije bio previše ubedljiv u finišu akcija.

Kanada dugo nije imala opasan napad, prvi posle dužeg vremena tek u 79. minutu, kada je Larin, koji je ušao sa klupe, šutirao glavom, ali je Kurtoa još jednom pokazao kakav je golman.

Belgija je do kraja susreta uspela da odbije nalete Kanade, koji su ruku na srce bili sve slabiji, te slavi minimalnim rezultatom – 1:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve