Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 21.11.2022.

08:00

Ne, nije bila krađa

Prva utakmica Svetskog prvenstva nije mogla da prođe bez kontroverzi.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Ne, nije bila krađa
Foto: Profimedia

Pisanje medija da je meč između Katara i Ekvadora namešten pokazao se kao netačan, ali jedan drugi detalj poneo je epitet sumnjivog.

Posle samo nekoliko minuta od prvog zvižduka italijanskog arbitra Danijelea Orsata, postignut je prvi gol na stadionu "Al Bajt", međutim, ubrzo je nakon intervencije VAR-a on bio poništen.

Uzalud su se strelac Ener Valensija i saigrači radovali, nakon nekoliko minuta Orsato je, bez dodatnog gledanja snimka, visoko podigao ruku i dosudio ofsajd.

Na prvi pogled nikome nije bilo jasno o čemu se zapravo radi i ko je to u nedozvoljenoj poziciji imao kontakt sa loptom.

Centaršut sa leve strane je došao, u duelu su bili golman Katara Al Šeb i Ekvadorac Feliks Tores, da bi lopta potom stigla do Mikela Estrade, koji ju je vratio glavom nazad Toresu, inače asistentu, na nogu.

I taj deo je zapravo problem. Estrada je pre igranja lopte glavom, bio u ofsajdu, tačnije njegovo koleno je bilo u nedozvoljenoj poziciji.

Dosta gledalaca bilo je zbunjeno odlukom, jer nisu shvatili da je golman istrčavanjem ostavio iza sebe samo jednog svog saigrača.

A da ne bi bilo ofsajda, moraju najmanje dvojica da budu bliža golu od igrača koji napada. Dakle, uprkos sumnjama u regularnost, nikakve "krađe" u korist Katara nije bilo.

U čitavu priču bio uključena je i poluatomatska ofsajd tehnologija, tzv. SAOT, koja sudijske odluke čini pouzdanijim.

Ona omogućava da se u bilo kom trenutku utvrdi pozicija igrača i lopte, olakšavajući tako otkrivanje nedozvoljene pozicije.

Nova tehnologija će koristiti 12 kamera koje će biti postavljene ispod krova stadiona, a te kamere će locirati 29 tačaka na telu svakog igrača, 50 puta u sekundi, izračunavajući tako njihovu tačnu poziciju na terenu.

Takođe, unutar lopte biće postavljen senzor koji će slati podatke u operativnu sobu 500 puta u sekundi.

Neku konkretnu situaciju na terenu potom "ručno u nekoliko sekundi" proveravaju video asistenti pre nego što obaveste glavnog sudiju na terenu.

Kako bi se bolje razumele odluke sudija, potvrđena odluka o ofsajdu će u 3D animaciji biti emitovana ekranima na stadionu i u direktnom televizijskom prenosu.

U suštini, ova tehnologija više nego duplo ubrzava čitav proces donošenja odluke.

Donošenje odluke na meču između Katara i Ekvadora je potrajao, ali ne zbog tehnologije poluatomatskog ofsajda, već zbog ispitivanja da li je pre Estrade, loptom igrao golman ili Tores.

To je učinio Tores, da nije, onda jednostavno ne bi bilo ni nedozvoljene pozicije Estrade, samim tim ni pogodak Enera Valensije ne bi bio poništen.

Bilo kako bilo, proces uvođenja tehnologije poluatomatskog ofsajda započet je 2019. godine, ali je Kovid sve prolongirao.

Tokom 2021. počela su razna testiranja, posebno u Kupu Arabije, a takođe, koristila se i u meču Superkupa Evrope između Ajntrahta i Real Madrida.

Pjerluiđi Kolina je veliki zagovornik upotrebe ove tehnologije u fudbalu.

"Priča se o sudijama robotima, zvuči dobro, ali nije istina. Sudije na terenu će i dalje odlučivati. Poluatomatski ofsajd će se koristiti samo kada igrač koji je u ofsajdu dodirne loptu. Hoćemo da bude brži i tačniji", rekao je Kolina.

Inače, vo je treće po redu Svetsko prvenstvo na kojem FIFA uvodi novu tehnologiju kako bi pomogla sudijama.

Tehnologija na gol-liniji bila je spremna za turnir u Brazilu 2014, dok je na Mundijalu u Rusiji četiri godine kasnije uvedena i VAR tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve