Nova vest
Olimpizam 6

14.6.2024.

10:16

Transrodna plivačica izgubila bitku – ništa od Olimpijskih igara

Kontroverzna američka plivačica Lija Tomas izgubila je spor na CAS-u (Sud za sportsku arbitražu) kojem je podnela žalbu na odluku Svetske plivačke organizacije o zabrani nastupa na OI.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Lija Tomas je od rođenja muško (suštinski i biološki je to i sada), podvrgnula se hormonskoj terapiji, obaveznoj u trajanju od godinu dana, i potom je počela da se takmiči u konkurenciji dama.

Naravno, ređala je pobedu za pobedom u koledž konkurenciji. Nije joj bilo ravnih iz prostog razloga što je jača i brža od slabijeg pola.

Ona je tranziciju iz muškog u ženski pol obavila pre pet godina.

Njoj je i u Americi zabranjeno da se na seniorskom nivou takmiči u konkrenciji dama, a kako je postigla olimpijsku normu na jednom od takmičenja u SAD, videla je priliku da se nađe na Olimpijskim igrama u Parizu.

Obratila se Svetskoj plivačkoj federaciji, ali je naišla na rampu pod obrazloženjem da svetska plivačka federacija "štiti ženski sport".

Lija se potom obratila višoj instanci, Sudu za Sportsku arbitražu u Lozani, međutim i tamo je odbijena.

Inače, prema propisima Svetske plivačke federacije potrebno je izvršiti promenu pola do 12 godine kako bi sportista stekao pravo da se takmiči u konkurenciji slabijeg pola.

Međunarodna plivačka federacija ima nultu toleranciju prema bilo kakvom uplivu muškaraca u žensku konkurenciju

Razni pokreti za ljudska prava su pokušali da ospore takvu politiku, bilo je i protestnih pisama i različitih pokušaja, međutim ta organizacija je ostala dosledna u stavu.

Lija Tomas je posle velikih uspeha koje je postigla u poslednje dve-tri godine u SAD izabrala povlačenje (nije se ni takmičila neko vreme) usled ogromnog pritiska javnosti koje je trpela ne samo ona, već i čitava plivačka organizacja u SAD zbog toga što je uopšte dozvoljeno transrodnoj osobi da pliva u konkurenciji suprotnog pola.

 

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu