Nova vest
Olimpizam 0

17.4.2024.

14:35

Još 100 dana do Olimpijskih igara

Ostalo je još tačno 100 dana do početka Olimpijskih igara u Parizu.

Izvor: OKS

Profimedia/AFP PHOTO / HO / PARIS 2024 OLYMPIC COMMITTEE

Srpski olimpijski tim trenutno broji 82 člana u 16 sportova, ali vizama za OI još uvek nije kraj.

Olimpijski komitet Srbije je na Kalemegdanu postavio izložbu fotografija sa OI Tokio 2020 pod nazivom "Trenuci za pamćenje".

"To je prilika da se podsetimo prethodnih Igara, trenutaka radosti, tuge, druženja, podrške, ponosa i slavlja", navodi se na zvaničnom sajtu OKS.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, Srbiju je predstavljalo 87 sportista u 16 olimpijskih sportova.

Olimpijski tim Srbije osvojio je ukupno 9 medalja: 3 zlatne, 1 srebrnu i 5 bronzanih.

To je najveći broj osvojenih medalja otkako naša zemlja nastupa samostalno kao Srbija.

Bronzane medalje osvojile su odbojkašice, Tijana Bogdanović, ali i Zurabi Datunašvili, Milenko Sebić i basketaši.

Sa srebrnom medaljom vratio se Damir Mikec.

Zlatne medalje osvojile su Milica Mandić, Jovana Preković i vaterpolo reprezentacija.

"Iza svake od medalja stajali su ne samo trud i talenat, već i podrška, vera i prijateljstvo", navodi se.

Fotograf Ivica Veselinov, dugogodišnji saradnik Olimpijskog komiteta Srbije, zabeležio je svaki trenutak radosti i tuge da bi svet imao priliku da se podseti trenutaka koji će zauvek ostati upisani u istoriji srpskog sporta i olimpijskog pokreta.

"Kao velikom ljubitelju sporta i fotografije već samim odlaskom na OI, sa zadatkom da pratim i beležim nastupe naših olimpijaca, osećao sam ogromnu čast i sreću i nešto što se može nazvati ispunjenjem dečačkih snova. Istovremeno sam osećao i veliku odgovornost. Tokio 2020 su bile moje prve Olimpijske igre i uz puno napora, dobre organizacije i sigurno određenu dozu sreće uspeo sam da pokrijem svih 9 medalja našeg tima, zabeležim svaku borbu za medalju i naravno ceremoniju dodele medalja i na tu činjenicu sam posebno ponosan. Dugujem veliku, neizmernu zahvalnost Olimpijskom komitetu Srbije na ukazanom poverenju i moram da dodam da je čista privilegija raditi i stvarati u takvom okruženju. Nadam se da će ova izložba preneti barem deo emocije i strasti koju nose naši sportisti dok predstavljaju svoju zemlju, i da ćemo posle Pariza 2024 imati jos više fotografija radosti i medalja za neku buduću izložbu", izjavio je Veselinov.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković pozvao je sve građane naše zemlje da u naredne dve nedelje posete ovu izložbu.

"Iza sportista Srbije nalazi se najuspešniji nastup na Olimpijskim igrama. Sa dalekog istoka, iz zemlje izlazećeg sunca, naši sportisti doneli su u Srbiju rekordnih 9 medalja. Emocije povodom ovog uspeha su dodatno pojačane zbog specifičnih okolnosti u kojima se održalo takmičenje. Fotografije imaju sposobnost da uhvate suštinu trenutka i izazovu bezbroj emocija u nama. Mi imamo tu sreću da je naš sjajni fotograf Ivica Veselinov zabeležio najlepše trenutke iz Tokija i tako omogućio svima nama da se na ovoj izložbi još jednom prisetimo svih uspeha i nabujalih emocija, u kojima dominira osećaj ponosa", istakao je Maljković.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu