Nova vest
Olimpizam 0

15.4.2024.

15:00

Neviđeno do sad – ljubičasta atletska staza u Parizu FOTO

Atletska staza na Olimpijskim igrama u Parzu biće jedinstvena ljubičasta.

Izvor: HRT

Profimedia

Ona je proizvod italijanske kompanije koja je pravila staze za OI u Riju 2016. i svetlo crvenu u Tokiju 2020.

"Naša olimpijska istorija počela je 1976. u Montrealu, a u Parizu će to biti naše 13. Olimpijske igre", rekao je Mauricio Stropijana, potpredsednik sportskog odeljenja Monda i sin jednog od dvojice osnivača.

Radovi na novoj stazi počeli su u januaru, a biće okončani do kraja maja.

Ručno se nanosi 1.800 kantica lepka, a stazu će činiti više od 1.000 rolni materijala.

Prva atletska takmičenja na OI 2024. će se održati 2. avgusta na "Stadionu Francuska" koji se od 2021. renovira za potrebe Igara.

Najnovija podloga će činiti staze na 46 od ukupno 48 atletskih događaja Olimpijskih igara 2024, budući da se maratoni odvijaju na ulicama između Pariza i Versaja.

Ljubičasta boja nezabeležena u istoriji Igara

Profimedia

Umesto oker boje, ili terakote u žargonu proizvođača opreme, koja se tradicionalno koristi za atletska takmičenja, pariski organizatori odlučili su se za ljubičastu boju, nezabeleženu u istoriji OI.

"Pariska ljubičasta boja koristiće se samo za ove Igre", rekao je Andrea Marengi, voditelj istraživanja i razvoja, čiji su se timovi mučili na desetinama uzoraka kako bi pronašli prave nijanse.

Naime, biće dve ljubičaste boje, jedna za takmičarska područja (staza, skokovi, bacališta), druga tamnija za takozvana tehnička područja, a na kraju će biti upotpunjena sivom bojom, u čast Igrama koje su se 1924. godine održale u Parizu.

"Želja nam je bila da imamo originalnu boju. Ove dve nijanse ljubičaste omogućuju nam maksimalne kontraste pri snimanju TV slika kako bismo istakli sportiste. Naš je pristup zapravo da su sportisti u prvom planu".

Staza u Parizu još brža od one u Tokiju

Profimedia

Dok je buduća pariska staza površine 21.000 m2, što uključuje i stadion za zagrevanje i trening, spakovana u impozantne rolne širine 1,5 metara koje će biti otpremljene u Pariz, Đorđo Lesaž detaljno opisuje sastav staze izrađene od prirodne gume, sintetičke gume, mineralnih spojeva, pigmenata i i aditiva.

"Do 50 odsto sastojaka je reciklirano ili obnovljivo, što nam omogućuje uštedu materijala fosilnog porekla. Bili smo na nešto više od 30 odsto za London 2012", napominje menadžer za održivost i inovacije grupe.

Ali čak i više od ljubičastog vrha i više "zelenog" iznutra, donja strana pariske staze, čija se cena drži u tajnosti, mogla bi biti orijentir.

"U poređenju sa stazom u Tokiju, promenili smo dizajn ćelija donjeg sloja staze, koji se oslanja na asfalt. To smanjuje gubitak energije za sportistu, pa bi staza na 'Sen Deniju' mogla bi biti još brža od one u Tokiju gde su 2021. oborena tri svetska rekorda uključujući i onaj u ženskoj utrci na 400 metara s preponama Amerikanke Sidni Meklaflin", dodaje Lesaž.

Profimedia

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu