Nova vest
Olimpizam 0

8.4.2024.

14:21

Alarmantno stanje u Parizu 100 dana pred Igre

Skoro 100 dana pre početka Olimpijskih igara u Parizu, nevladina organizacija za zaštitu voda "Surfrajder Fondacija" upozorila je na "alarmantno" stanje voda Sene gde će se održati nekoliko olimpijskih takmičenja.

Izvor: Beta

Profimedia

Od 14 merenja koje je ovo udruženje sprovelo od kraja septembra 2023. do kraja marta 2024. godine, na mestima gde će se održati takmičenja u triatlonu i plivanju na otvorenim vodama, za 13 je utvrđeno da su "iznad ili veoma iznad pragova preporučenih za plivanje".

S obzirom na Evropsku direktivu o plivanju iz 2006. i skale plivačkih i triatlonskih federacija, koncentracije dve bakterije koje ukazuju na fekalnu kontaminaciju, ešerihije koli i enterokoka, ne smeju da prelaze 1.000 jedinica koje formiraju kolonije u 100 mililitara za ešerihiju koli i 400 za enterokoke. Iznad toga, voda se smatra nepogodnom za kupanje.

Analize, u partnerstvu sa laboratorijom sa kojom sarađuje i gradska uprava Pariza, sprovedene nasumično i po unapred definisanom rasporedu kako bi se prevazišli vremenski uslovi, pokazuju koncentracije ešerihije koli redovno veće od 2.000 (maksimalno je bilo 7.250) i 500 za enterokoke.

Analizirani period nije deo onog predviđenog za kupanje u Seni, koje će biti rezervisano za letnje mesece.

Međutim, analize koje je Frans presu početkom godine dostavila gradska skupština već su pokazače da između juna i septembra 2023. nijedna od 14 pariskih tačaka za uzorkovanje vode nije dostigla dovoljan nivo kvaliteta u odnosu na evropske direktive.

Suočen sa ovim alarmantnim rezultatima, Surfrider izražava sve veću zabrinutost za kvalitet vode Sene i ukazuje na rizike za sportiste, ali i stanovništvo.

Takmičenja u triatlonu održaće se 30. i 31. jula i 5. avgusta, a plivanje na otvorenim vodama 8. i 9. avgusta.

Početkom avgusta 2023. godine generalna proba plivanja na otvorenim vodama je morala biti otkazana zbog očiglednog prekoračenja pragova kvaliteta vode.

Profimedia

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu