Nova vest
Košarka 19

25.5.2024.

10:15

Zvezdina turbulentna sezona sa Sferopulosovim pečatom uspeha

Sezona Crvene zvezde može da se okarakteriše kao izuzetno turbulentna, smena trenera, odlazak igrača koji je trebao da bude nosilac igre, lošija doselekcija.

Aleksandar Stajkovac
Peđa Milosavljević/Starsport

Ipak, sve to pada u vodu pošto su u vitrine dodali dva pehara.

Crveno-beli su ove sezone osvojili dva trofeja, Kup Radivoja Koraća, a potom i ABA ligu ubedljivom pobedom protiv Partizana u seriji sa 3-0. Uspeli su da savladaju najvećeg rivala i vrate se na tron Jadrana.

Još je u igri trofej u Super ligi Srbije, gde će nastojati da odbrane šamoionsku totulu i dokopaju se i trećeg trofeja, sa čime bi ova sezona bila zaokružena. Sastaju se u polufinalu sa FMP-om, dok u eventualnom finalu mogu da odmere snage sa pobednikom iz serije Partizan – Mega.

Jedini neuspeh ove godine bio je u Evroligi, gde su crveno-beli završili na 16. poziciji sa 11 pobeda i 23 poraza.

Ipak, to će brzo otići u zaborav, pošto se broje samo trofeji i to je nešto što se pamti i što se broji.

Pred sezona

Zvezda je na vreme formirala tim za ovu sezonu, dolazili su redom prvo Dejan Davidovac posle sezone u VTB ligi, potom Miloš Teodosić, Adam Hanga, Majk Tobi, Džoel Bolomboj i Rokas Gedraitis, gotovo u tri dana, a tim su zaokružili Marko Simonović, Jago dos Santos i Šabaz Nejpir.

Tim je selektovan na vreme, ali pripreme nisu tekle najbolje, najviše zbog toga što je na programu bilo Svetsko prvenstvo, pa su se neki igrači priključili kasnije ekipi kako bi se odmorili posle zahtevnog turnira.

Zvezda je odigrala pet pripremnih mečeva, ostvarila je ubedljivu pobedu protiv Albe u Minhenu na Magenta Kupu (74:56), a u ostale četiri utakmice je zabeležila poraz, protiv Dinamo Sasarija (76:71), Bajerna u finalu turnira u Minhenu, kada je Miloš Teodosić promašio trojku za pobedu (84:82), Makabija iz Tel Aviva posle produžetka (112:109) i Žalgirisa (84:85). Ti porazi oslikali su prvih nekoliko meseci sezone, dok je još tim bio pod vođstvom Duška Ivanovića. Svaki put je Zvezda bila zamalo pred pobedom, ali je u završnici meča stala.

Timu se u međuvremenu priključio i Nemanja Bjelica, ali se nije uklopio u Ivanovićev sistem. Odigrao je nekoliko mečeva, a potom stavljen na listu neaktivnih igrača.

Početak sezone

Dušan Milenković/Starsport

Zvezda je sezonu otvorila pobedom i u ABA i Evroligi. Crveno-beli su nastavili sa dobrim pratijama u regionalnom takmičenju, ali su u eliti nanizali tri poraza. Bio je to alarm za upravu, koja je reagovala smenom trenera Duška Ivanovića posle poraza od Virtusa u Bolonji (85:79).

Na klupu je seo grčki stručnjak Janis Sferopulos. Debitovao je protiv FMP-a u Železniku gde je ostvario rutinsku pobedu (72:83). 

Ipak, usledila su dva derbija protiv Partizana, gde je u prvom imao trijumf u rukama, ali je na kraju ostao bez istog (88:86), a potom ubedljiva pobeda Partizana u ABA ligi (98:87).

To možemo da prepišemo tome što Sferopulos još uvek nije uspostavio svoj sistem, a svakako, za to je bilo potrebno vreme, s obzirom da nije selektovao ekipu, već došao na gotovo.

Sredina sezone

Zvezda je nastavila sa dobrim igrama u regionalnom takmičenju, ali u Evroligi nisu "cvetale ruže". 

Nizao se poraz za porazom, po neka pobeda kod kuće, ali trijumf u gostima je i dalje bio misaona imenica.

Ipak, to ne možemo skroz da prepišemo treneru Janisu Sferopulosu, već lošoj selekciji ekipe na startu sezone. Nisu uspeli da pronađu ritam, pogotovo igrač koji je projektovan za nosioca igre Šabaz Nejpir.

Nejpir se nije uklopio u ekipu, šta više, tim nije profitirao sa njim na terenu, već je izgubio neke mečeve, koji su bili u egal završnici. 

Sredinom sezone, 15. kolo Evrolige protiv Reala, Šabaz se ne nalazi u sastavu, tražio je da bude izopšten iz ekipe, a potom sledi prekid saradnje i njegov nastavak karijere u Olimpiji iz Milana.

To je predstavljalo veliki udarac za crveno-bele, s obzirom da su ostali bez igrača za kojeg se očekivalo da će da bude jedan od lidera ekipe.

Srđan Stevanović/Starsport

Sve je ostalo na leđima Miloša Teodosića, koji je odigrao odličnu sezonu, ali ne može da se očekuje od igrača u 37. godini da "vuče" celu ekipu.

Možda i nije bio tako loš potez, s obzirom da nije pružao zadovoljavajuće partije.

Pored toga, Zvezda je imala veliki problem za "zatvori" roster. Nedostatak krilnog centra je bio veliki problem. Na kraju se ispostavilo da su crveno-beli veliki broj poena primali upravo preko te pozicije.

Rizikovalo se sa Markom Simonovićem na "četvorci", ali nije ispunio kriterijume i veoma brzo posle nove godine je promenio sredinu. Tačnije, otišao je na "kaljenje" u Bešiktaš. Dok je Nemanja Bjelica nešto kasnije odlučio da završi karijeru.

Stigao je Trej Tompkins, ali već je bilo kasno za Evroligu, ali je dobro došao za završnicu ABA lige, morao je da prođe kroz fazu oporavka, a prve minute je dobio tek u poslednjem kolu Evrolige i završnici regularnog dela regionalnog takmičenja.

Umesto Nejpira, došao je talentovani Nikola Topić, odlično se pokazao u prvih nekoliko mečeva, ali je doživeo povredu posle duela sa Partizanom i nije se vraćao do kraja sezone u Evroligi, a prvu šansu je dobio u plej-ofu ABA lige.

U međuvremenu su zbog problema sa igračkim kadrom stigli Džavonte Smart i Fredi Gilespi, ali nisu ispunili očekivanja.

Smart je odigrao 12 mečeva u elitnom takmičenju, prosečno je postizao 7,2 poena uz dva skoka. Nije ispunio očekivanja Sferopulosa i u završnici regionalnog takmičenja nije dobio pravu šansu. 

Sa druge strane, Gilespi je na 15 mečeva u elitnom šampionatu prosečno postizao 2,5 poena. Ipak, Sferopulos mu je pronašao ulogu, napredovao je u igri i beležio je solidne partije u završnici ABA lige.

Problemi sa povredama

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Pored toga što crveno-beli nisu imali kompletan roster do samog kraja zbog nedostatka igračkog kadra, takođe velike probleme su pravile i povrede.

Gotovo čitave sezone Zvezda nije bila kompletna. Ređale su se povrede od Nejpira (dok je bio tu), kapitena Branka Lazića, Nemanje Nedovića, Miloša Teodosića, Luke Mitrovića, Adama Hange.

Kasnije u timu nisu bili mladi Nikola Topić, koji je i dalje van parketa, kao i Trej Tompkins, koji je doveden kao zvučno pojačanje, ali uz dva meseca oporavka.

Do kraja sezone, povredu je doživeo i Jago Dos Santos. U nekoliko navrata Zvezda nije mogla da računa na lidere ekipe, što je rezultiralo porazom.

Najveći problem u nekoliko mečeva je bio izostanak Miloša Teodosića. Glavnu ulogu je morao da preuzme Jago, koji je doveden na početku sezone da bude treći plejmejker.

Kada je u pitanju završnica ABA lige, Zvezda je ostala bez Adama Hange, dok je Majk Tobi bio otpisan. Ipak, to se nije mnogo osetilo.

U finalu regionalnog takmičenja, u prvom meču su ostali i bez Nikole Topića, koji je obnovio povredu, ali je tim uspeo da iznese sezonu do kraja.

Završnica u ABA ligi

Peđa Milosavljević/Starsport

Zvezda je uspela da dođe do prednosti domaćeg terena kroz regularni deo ABA lige potpuno dominantno, da je na kraju imala dve pobede više od velikog rivala Partizana. Što je mnogo značilo za završnicu regionalnog takmičenja.

Crveno-beli su se prošetali do finala, ako pogledamo sve mečeve sem prvog protiv Studenstkog centra, koji je Zvezda dobila posle drama završnice u "Beogradskoj areni".

Lako su slavili u Podgorici, a potom zabeležili dve ubedjive pobede protiv Mege u polufinalu, kako bi zakazali duel sa Partizanom.

Pred početak serije, delovalo je da će šampion biti odlučen u majstorici. Ipak, lošom igrom Partizan, nije uspeo da izbori brejk. Loše je ušao i u odlučujuću treću utakmicu. Zvezda je uspela da iskoristi meč loptu i slavi sa 3:0. Dominantno dođe do trofeja u ABA ligi i skine Partizan sa trona.

Jago MVP

Jago dos Santos je letos potpisao trogodišnji ugovor sa klubom i bio je planiran kao dugoročno rešenje, koje će u startu biti alternativa proslavljenom reprezentativcu Milošu Teodosiću i Šabazu Nejpiru, za kog se više niko i ne seća da je bio u Zvezdi.

Ipak, on nije igrač koji će se tek tako pomiriti sa epizodnom ulogom, iako kod Duška Ivanovića gotovo da nije dobijao šansu. Smenom trenera je stigla i minutaža, a malo je reći da ju je iskoristio. Vrhunac je bila titula MVP-ja finalne serije ABA lige protiv Partizana, koju je njegov klub dobio sa 3-0 protiv večitog rivala Partizana i tako se vratio na tron u regionalnom takmičenju.

Posle MVP priznanja u finalu ABA lige, Jago je još jednom oduševio svojom partijom. U pobedi protiv FMP-a u polufinalu Košarkaške Superlige Srbije je ubacio 25 poena (8/10 iz igre) uz tri skoka i šest asistencija.

Sferopulosov pečat

Peđa Milosavljević/Starsport

Doalzak Janisa Sferopulosa je bio odličan potez Crvene zvezde. Uspeo je da uspostavi sistem, pronađe odgovarajući ritam i igru za crveno-bele.

Turbulentan je bio početak za Sferopulosa, od 23. oktobra je vodio osam mečeva, posle FMP-a je imao dupli derbi, Bajern, Budućnost, Barselonu i Zadar, pa je usledio Fenerbahče. Nezahvalan je bio period za manevrisanje, eksperimentisanje i uigravanje, uz probleme sa povredama, izneo je grčki stručnjak sve na željeni put, a prava potvrda toga bila završnica ABA lige.

Odlično je vodio tim koji nije selektovao do nove titule u ABA ligi, a usput je osvojio i Kup Radivoja Koraća. Ono što najviše ostavlja utisak jeste šest uzastopnih pobeda nad Partizanom i Željkom Obradovićem.

Sferopulos dobro zna kako je raditi sa ekipom, gde jedan igrač drži "ključeve", ima privilegovan status i drži svlačionicu.  Zato se sada i vide obrisi uhodanosti sa Teodosićem i njegovom rolom i autoritetom. Primetno je i da se legendarnom pleju više igra odbrana nego pre, da je maksimalno racionalizovao igru i to daje rezultate.

Sada ima šasnu da dođe do trećeg trofeja ove sezone i baci u zaborav lošu sezonu Duška Ivanovića, gde su crveno-beli ostali bez titule u regionalnom takmičenju. 

Kraj sezone

U nastavku sezone ih očekuje borba za titulu u Košarkaškoj Superligi Srbije.

Crvena zvezda je savladala FMP u prvom meču polufinala u domaćem šampionatu sa 97:87. Novi duel i meč lopta ih očekuje u utorak od 18 časova u Železniku.

Zvezda je ove sezone uspela da osvoji Kup Radivoja Koraća, ABA ligu na najbolji mogući način, a ima šansu da sezonu zaokruži tripletom, ukoliko bude slavila u domaćem šampionatu.

Svakako, ova godina može da se okarakteriše kao uspešna.

Podeli:

Komentari 19

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 19

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Zanimljivosti

Tajna uspeha Golfa

Golf ove godine slavi svoj 50. rođendan – i ima šta da slavi! Trenutno se proizvodi u osmoj generaciji i jedan je od tri najprodavanija automobila svih vremena.

Dojče vele

17:50

9 h

Testovi

Prva vožnja: Geely Coolray – kec u rukavu

Posle SUV-a Atlas Pro, kineski Geely na naše tržište uvodi drugi model. Coolray je nešto manji, ali izuzetno dobro opremljen, sa vrlo snažnim motorom i osetno je jeftiniji od konkurencije.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

15:10

12 h

Novo Sport Video Menu