Nova vest
Košarka 52

10.7.2024.

13:35

Pešić: "Da pobedimo Amere? Ne 'palite' navijače" VIDEO

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić održao je konferenciju za novinare povodom završetka prve faze priprema pred odlazak na Olimpijske igre.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Peđa Milosavljević/Starsport

Košarkaši Srbije su od okupljanja 24. juna radili u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, gde su odigrali dve trening utakmice zatvorenog tipa protiv reprezentacije Holandije.

Srbija je slavila u oba meča – 90:74 u prvom koji su obeležili Uroš Plavšić i Nikola Jokić i 95:61 u drugom u kojem je zablistao Vanja Marinković.

"Da li sam zadovoljan trenutnim stanjem, nisam, uvek može bolje. Ali bitno je da radimo i da se vidi pomak. Znate da svi igrači dolaze iz različitih sredina, da u svojim klubovima imaju drigačije navike i sada treba da se naviknemo jedni na druge i uklopimo, a vremena je malo. Znate da nas prva takmicarska utakmica čeka već 28, što je za maltene dve sedmice, a znate i protiv kakvih ekipa igramo. To su sve zahtevne ekipe, a vremena je malo", rekao je na početku obraćanja Pešić i dodao:

"Neću da ispadne da sada ja nešto kukam, ali ako već razgovaramo o tome, red je da vam kažem kakvo je stanje, a i da nešto naučite od trenera".

Prokomentarisao je Pešić grupu na OI.

"Portoriko je najopasniji. Ja se ne smejem, fantastična su ekipa, dobili su neke igrače, pogotovo iz Nju Orleansa koji je neviđen igrač na poziciji jedan. Ne mogu da kažem da je sam dobio kvalifikacije, ali videli ste atmosferu u San Huanu. Mnogo je teško tamo da dobiješ utakmicu. Litvanija je kompletirana ekipa, taman i kad ne budu u sastavu, dobiti Portoriko u onoj atmosferi je teško. Ne znam da li bi mi dobili. Sva sreća je da smo mi to rešili u Manili, pa nismo morali da idemo na dodatne ispite da vidimo gde se nalazimo", rekao je Pešić.

Peđa Milosavljević/Starsport

Istakao je da imamo šanse protiv SAD.

"Naša grupa je sa jedne strane za nas koji pripremamo utakmice dobra, jer su svi isti. Pogotovo na način na koji igraju. Vi koji ste gledali našu utakmicu, ili ste uspeli da gledate uspete da gledate utakmice Južnog Sudana, videli ste kakva je to ekipa. U stanju su da pobedimo svakoga. Moramo da budemo pripremljeni fizički dobro. Imamo talenat i kvalitet, nema dilema, ali moramo fizički da budemo u mnogo boljem stanju, da bi mogli da igramo jednu košarku protiv ove tri ekipe. Imamo šanse protiv Amerikanca, uvek nešto može da se desi u jednoj utakmici, ali tako i Južni Sudan razmišlja kad igra protiv nas, sve je moguće."

Dodao je da novinari ne bi trebali dodatno da "pale" navijače.

"Grupa nam je komplikovana, ali verujem mom timu i u moj rad. Samo se malo smirite vi koji nas povezujete sa našim navijačima da malo spuste loptu na zemlju. Biće to jedan turnir dosta komplikovan. Treba da znate da mi kao drugi ne igramo sa trećim. Mi ako budemo drugi, što treba da bude realno iz ove perspektive i naš cilj, onda mi ne igramo sa trećim, ili sa prvim ili sa drugim u četvrtfinalu. To će da bude vrlo interesantno sa kim ćemo mi ako budemo drugi, ali prvo morao da dođemo dotle. Možemo da dobijemo Kanadu u četvrtfinalu, a onda je sve to problematično. Žreb ne samo za nas, nego za sve ekipe je problematičan. Japan ili Južni Sudan koji nemaju još to iskustvo ili taj kvalitet, što je realno. Boriće se 10 ekipa za medalju. Videli ste kako je Brazil pregazio i uništio Letoniju, koja je bila najveće iznenađenje Svetskog prvenstva. Teško je da mi dođemo sa Brazilom, mi ako budemo drugi, možemo da dođemo sa prvim ili drugim u grupi A. Sistem je sasvim drugačiji od ostalih Olimpijskih igara. Ne treba da se 'palite' i govorite da ako neko može da dobije Amere to je Srbija. Pošto se vi petljate u moj posao, ja ću u vaš. Nije da bodrite, to je posao navijača."

Konačan Spisak?

"Krećemo 24. jula za Lil, verovatno veče pre toga ću saopštiti konačan spisak. Iz mnogo razloga neće biti pre toga, pre svega zbog ne daj Bože povreda. To nije laka odluka. Moramo da budemo svi zdravi da bismo svi mogli da donesemo odluku".

Starsport

Povreda Dejana Davidovca na treningu i oporavak Nikole Jovića.

"Nikola Jović je počeo da trenira, ali ne sa ekipom, samo individualno. Krajem prošle nedelje je skinuo "čizmu". On radi sa fiziotarapeutima i atletskim trenerima. Ostaje doktor, fiziotarapeut, kompletan tim koji će mu stajati na raspolaganju ovih sedam dana dok smo mi na putu, da vidimo da li mogu da ga pripreme da se priključi ekipi. Najvažnije da nije ruptura ili polomljeno. Davidovac se povredio u meču sa Holandijom, neće imati za njega košarke narednih sedam dana. Moraće da radi specijalnu vrstu terapije. Moraće da daju maksimum da se vrati. Bio je fantastičan nikada bolji. Treba vremena da uđe u svoj ritam. Ono što je dao na treninzima i intezitet, ne bi ga prepoznali. Nadam se da će se oporaviti. Stvarno mi ga je žao, toliko je dao. Žao mi je što se povredio. Pao je nezgodno na kuk. Nadamo se da će da ga oporave kada se vratimo 18. juna. Mnogo nam je važna ta njegova, nemamo mnogo igrača na tim pozicijama. On i Jović su na istim pozicijama, ali različiti profili i igrači, ali na istim pozicijama."

"Orlovi" će u nastavku priprema odigrati prvi javni pripremni meč sa Francuskom u Lionu u petak, a naredne nedelje će učestvovati na turniru u Abu Dabiju gde je čekaju dve jake provere sa Australijom i SAD.

Srbija će pripreme za OI završiti u Beogradu, gde će odigrati generalnu probu sa Japanom u Areni.

Pešićevu kzn ispratili ste u LIVE BLOGU B92.sport:

Završeno

12:50

13:22

Hemija ekipe

"Ja verujem u talenat, ali najviše radimo na povezanosti. Sve je to komplikovano, različito je raditi u klubu i raditi na tome u reprezentaciji su dva različita pristupa. Mnogo je važno da se igrači između sebe razumeju i povežu. Uspeo si kao trener kada igrači se tako povežu da ne moraju baš zajedno da piju kafu, ali trebaju jedan drugog. Ako se to desi, onda si ti završio veliki posao kao trener, jer osećaju da zavise jedan od drugog i onda su spremni da urade neke stvari, koje ovako nisu. Uvek je lepše pobedili nego izgubiti i onda tako dizati poverenje i samopouzdanje. Nije nekad loše po nekad izgubiti da bi video gde si."

13:20

Govorio je i o Đokoviću

"Šta, otkazao ovaj? Odlično", nasmejao se selektor.

"Toliko sam ponosan što je uzeo mikrofon i saopštio ovim navijačima, to je tako uradio maestralno, ali to je on. To ne može svako. Vi treba da to pišete stalno, kao što je i rekao. Laku noć je rekao, vi to stalno treba da hvalite i pišete kako je lepo rekao"

13:19

O dolasku Divca na trening

"Mi se svi radujemo bivšim reprezentativcima i asovima. Vlade je bio tu, igračima je to bio poseban doživljaj. Voleli bi da i drugi pronađu malo vremena, pa da dođu na naše treninge. Za njih su vrata uvek otvorena, bez da pitaju mogu da dođu. Svi su dobrodošli."

13:18

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

13:17

Kada će konačan Spisak?

"Krećemo 24. jula za Lil, verovatno veče pre toga ću saopštiti konačan spisak. Iz mnogo razloga neće biti pre toga, pre svega zbog ne daj Bože povreda. To nije laka odluka. Moramo da budemo svi zdravi da bismo svi mogli da donesemo odluku".

13:08

Grupa na OI

Portoriko je najopasniji. Ja se ne smejem, fantastična su ekipa, dobili su neke igrače, pogotovo iz Nju Orleansa koji je neviđen igrač na poziciji jedan. Ne mogu da kažem da je sam dobio kvalifikacije, ali videli ste atmosferu u San Huanu. Mnogo je teško tamo da dobiješ utakmicu. Litvanija je kompletirana ekipa, taman i kad ne budu u sastavu, dobiti Portoriko u onoj atmosferi je teško. Ne znam da li bi mi dobili. Sva sreća je da smo mi to rešili u Manili, pa nismo morali da idemo na dodatne ispite da vidimo gde se nalazimo. Naša grupa je sa jedne strane za nas koji pripremamo utakmice dobra, jer su svi isti. Pogotovo na način na koji igraju. Vi koji ste gledali našu utakmicu, ili ste uspeli da gledate uspete da gledate utakmice Južnog Sudana, videli ste kakva je to ekipa. U stanju su da pobedimo svakoga. Moramo da budemo pripremljeni fizički dobro. Imamo talenat i kvalitet, nema dilema, ali moramo fizički da budemo u mnogo boljem stanju, da bi mogli da igramo jednu košarku protiv ove tri ekipe. Imamo šanse protiv Amerikanca, uvek nešto može da se desi u jednoj utakmici, ali tako i Južni Sudan razmišlja kad igra protiv nas, sve je moguće. Grupa nam je komplikovana, ali verujem mom timu i u moj rad. Samo se malo smirite vi koji nas povezujete sa našim navijačima da malo spuste loptu na zemlju. Biće to jedan turnir dosta komplikovan. Treba da znate da mi kao drugi ne igramo sa trećim. Mi ako budemo drugi, što treba da bude realno iz ove perspektive i naš cilj, onda mi ne igramo sa trećim, ili sa prvim ili sa drugim u četvrtfinalu. To će da bude vrlo interesantno sa kim ćemo mi ako budemo drugi, ali prvo morao da dođemo dotle. Možemo da dobijemo Kanadu u četvrtfinalu, a onda je sve to problematično. Žreb ne samo za nas, nego za sve ekipe je problematičan. Japan ili Južni Sudan koji nemaju još to iskustvo ili taj kvalitet, što je realno. Boriće se 10 ekipa za medalju. Videli ste kako je Brazil pregazio i uništio Letoniju, koja je bila najveće iznenađenje Svetskog prvenstva. Teško je da mi dođemo sa Brazilom, mi ako budemo drugi, možemo da dođemo sa prvim ili drugim u grupi A. Sistem je sasvim drugačiji od ostalih Olimpijskih igara. Ne treba da se 'palite' i govorite da ako neko može da dobije Amere to je Srbija. Pošto se vi petljate u moj posao, ja ću u vaš. Nije da bodrite, to je posao navijača."

13:07

Starsport

13:06

O oporavku Jovića, povredio se i Davidovac

"Nikola Jović je počeo da trenira, ali ne sa ekipom, samo individualno. Krajem prošle nedelje je skinuo "čizmu". On radi sa fiziotarapeutima i atletskim trenerima. Ostaje doktor, fiziotarapeut, kompletan tim koji će mu stajati na raspolaganju ovih sedam dana dok smo mi na putu, da vidimo da li mogu da ga pripreme da se priključi ekipi. Najvažnije da nije ruptura ili polomljeno. Davidovac se povredio u meču sa Holandijom, neće imati za njega košarke narednih sedam dana. Moraće da radi specijalnu vrstu terapije. Moraće da daju maksimum da se vrati. Bio je fantastičan nikada bolji. Treba vremena da uđe u svoj ritam. Ono što je dao na treninzima i intezitet, ne bi ga prepoznali. Nadam se da će se oporaviti. Stvarno mi ga je žao, toliko je dao. Žao mi je što se povredio. Pao je nezgodno na kuk. Nadamo se da će da ga oporave kada se vratimo 18. juna. Mnogo nam je važna ta njegova, nemamo mnogo igrača na tim pozicijama. On i Jović su na istim pozicijama, ali različiti profili i igrači, ali na istim pozicijama."

12:58

Uvodna reč Pešića!

"Dobar dan svima. Zadnjih nekoliko dana smo u Areni treniramo. Da li smo ispunili sve što smo planirali. Nismo, jer nikada ne može sve da se ispuni što se planira, ali eto za dve nedelje. Nismo svaki dan trenirali, imali smo po neki dan slobodno. Svi dolaze iz različitih klubova, organizacija, imaju različite navike. Sve to treba povezati i uvezati. Prvo igrači da se povežu između sebe pa mi da se povežemo sa njima. To je izazovan proces za nas sve. Postoji ogromna želja sa strane igrača da se što pre svi individualno pripreme i budu u dobrom fizičkom stanju. Nismo još u dobrom fizičkom stanju, ne na nivou na kojem sam ja želeo da budemo. Nama je ostalo još malo vremena. Igramo prvu utakmicu 28. juna. Pred nama je još dve i po nedelje. Pred nama je dugo putovanje. Nadam se da ćemo doći na fizički status koji je potreban. Znate protiv koga igramo. To su ekipe sličnog stila igre sa agresivnim odbranama. Timovi su različitog kvaliteta, ali su dosta zahtevni. Ne kukam uopšte, ili se žalim, ali pošto ste me pozvali, govorim vam do kraja šta treba da razumete i znate. Nije za odmet po nešto naučiti. Jedan dosta zahtevan proces što se nas tiče. Naši ciljevi su veoma visoki, a za to moraš dobro da se pripremiš. To je deo naših svakodnevnih obaveza i trenera i igrača. Pokušavamo da to uradimo na najbolji mogući način. Igrali smo dve dobre utakmice sa Holandijom, bile su dobre utakmice. Svi su dobili po malo šansu, igrali su svi igrači. Ogroman je interes igrača da se prezentuju na najbolji mogući način. Ništa nije novo. To su igrači koji su prošli ceo naš program. Na kraju krajeva to je tako, pripreme su za to i one su mnogo kraće nego što je to ranije bilo. Istovremeno, moram da kažem da su drugačije od onih za Svetsko prvenstvo. Nismo u dobrom fizičkom stanju, imamo problema sa povredama.  To je stanje. Trenutno. Sutra putujemo za Lion, igramo prekosutra sa Francuzima, a nakon toga letimo za Abu Dabi, igraćemo dve utakmice, 16. sa Australijom, 17. sa Amerima. Postoji mogućnost da odigramo i sa Japanom, ali smo u pregovorima. Računamo na Nikolu i Davidovca, ali i na ostale igrače."

Podeli:

Komentari 52

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Raspad sistema

Da situacija u kojoj se Andrej Rubljov nalazi nije dobra odavno je poznato. Ali to ne sprečava ruskog tenisera da nastavlja da zabrinjava i tone sve dublje. I jasnog rešenja, utisak je, nema.

Luka Nikolić

16:30

4 d

Novo Sport Video Menu