Nova vest
Košarka 14

29.3.2024.

11:15

Dramatična evolucija NBA – pre 20 godina igrala se druga košarka FOTO

Ko god sa iole malo više pažnje prati NBA ligu u poslednje dve decenije, jasno mu je da današnja košarka nema veze sa onom s početka tekućeg veka.

Izvor: Kirk Goldsberi

Aleksandar Kovačević
Profimedia

Dovoljno je da pročitate naše naslove reportaža sa NBA utakmica i primetićete koliko se često pominju dabl-dabl i tripl-dabl učinci.

Međutim, ono što se takođe ističe je i broj trojki koji se postiže i logično koliko košarkaši više šutiraju sa distance u današnje vreme.

A koliko se dramatično promenila NBA lige u poslednje dve decenije najbolje pokazuje grafika koju je objavio košarkaški analitičar Kirk Goldsberi.

Goldsberi je napravio pregled 300 lokacija na terenu sa kojih je upućeno najviše šuteva u sezonama 2003/2004. i 2023/2024.

Osim što je u pitanju razmak od 20 godina, zanimljivo je i što je kao sezonu za poređenje izabrao prvu u kojoj je u NBA nastupio sada već najbolji strelac u istoriji lige Lebron Džejms.

I dok je u sezoni 2003/2004 bilo jednako šuteva sa poludistance, a uključujući i šuteve "lakta" i više njih od pokušaja za tri, u sezoni 2023/2024 u Top 300 šuterskij pozicija bukvalno nema nijedne između samog reketa i zone van linije za tri poena.
 

Ko je Kirk Goldsberi?

Kirk Goldsberi je američki košarkaški pisac (ESPN, Grantland, FiveThirtyEight). Bio je potpredsednik strateškog razvoja San Antonio Sparsa (2016-2018) i lider analitičkom tima reprezentacije SAD, a gostujući je predavač na Univerzitetu Harvard na Institutu za kvantitativne društvene nauke. Najpoznatiji je kao pionir heksagonalne šuterske mape u košarkaškoj analitici i jedan od lidera skorašnjeg naprednog metričkog kretanja u košarci.

Nije ovo ništa novo, štaviše, ovo je trend u NBA već poslednjih desetak godina, otprilike kada je svoju eru počeo Stef Kari koji je verovatno i najodgovorniji za toliku tranziciju igre na šut za tri poena.

To je dovelo do toga da je praktično "iščezao" tip igrača koji je svoju igru bazirao na šutu sa poludistance, a što je recimo upravo u vreme ove prve sezone koju je naveo Goldsberi, 2003/2004 bio lider tada najdominantnijeg tima lige Detroit Pistonsa Rip Hamilton, ili u narednih desetak godina Karmelo Entoni.

Danas šuteri bukvalno ni ne razmatraju mogućnost da poentiraju sa poludistance. Ako ne mogu da probiju do samog reketa, izvući će se na distancu i šutirati ranije sa deset nego sa pet metara.

To je uticalo značajno i na mlade košarkaše pa se danas klinci utrkuju ko će biti sličniji Kariju i šutirati u prvim sekundama napada sa desetak metara.

Tako smo došli i do igrača kakav je Džek Golke, koji je prošle nedelje bio u centru pažnje zbog deset trojki na NCAA meču.

Golke, koji nema kapacitet za NBA ligu, je u tekućoj sezoni imao 347 šuteva za tri poena i samo osam za dva, svih osam iz reketa.

Ovi podaci nas teraju da se zapitamo kako će izgledati košarka sutrašnjice?

Podeli:

Komentari 14

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve