Nova vest
Košarka 29

26.3.2024.

16:40

Rađa: Ovo u NBA, to je počelo od nas - Jokić i Dončić zbog toga dominiraju

Proslavljeni košarkaš Dino Rađa objasnio je zašto Nikola Jokić i Luka Dončić dominiraju NBA ligom.

Izvor: Meridian sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Rađa je u razgovoru za Meridian sport govorio na razne teme, među kojima su bili i Srbin i Slovenac, igrači Denvera i Dalasa.

"Sa tim se rodiš. Uz taj nivo košarkaške inteligencije samo onda ide rad. Njih dvojicu je gušt gledati. Glupo je porediti ih. Slušam ko je bolji Lebron ili Džordan? A šta je sa Bilom Raselom koji je osvojio onoliko, a Lebron izgubio ona finala? Šta je sa Džonom Havličekom koji je imao osam od osam. A opet, da li je on bolji od Džordana? Ne poredim zato", rekao je Rađa za Meridian sport.

"Verovatno će neko imati drugačije mišljenje, ali ja jednostavno smatram da količina znanja koje smo svi mi imali, da je to danas veoma retko. Vidite Jokića i Dončića koji nisu fizikalci, ali dominiraju zato što imaju kliker. Razmišljaju tri koraka unapred", rekao je Rađa.

Stanovnik Kuće slavnih, bivši košarkaš Jugoplastike i Boston Seltiksa govorio je i tome koliko se njegova generacija saigrača gurala i motivisala da budu bolji.

"Naravno, ali nije samo to bio Toni Kukoč. Tu su i malo stariji Dražen Petrović i Stojko Vranković, pa Vlade Divac, Saša Đorđević… Sve je to ekipa koja se rodila istih godina. Bio sam srećan što sam sa njima stvarao istoriju. Sve ovo što imaš sada u NBA, to je počelo od nas. Od ekipe koja je prvo dobila Amerikance u Bormiju, pa u Sijetlu, u Buenos Airesu… Onda su oni rekli: ’Ajmo da dovučemo ove kod nas, da napravimo Drim tim, da menjamo…’ Pogledajte koliko je danas igrača van Amerike u NBA i ko vodi glavnu reč. Jokić, Dončić, Adetokumbo… Izuzetno sam ponosan da sam bio deo ekipe koja je pokrenula nešto veliko u svetskoj košarci", rekao je Rađa.

Podeli:

Komentari 29

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 29

Podeli:

U fokusu

Vidi sve