Nova vest
Košarka 21

25.3.2024.

10:25

Bio je bolji od Lebrona i Karmela – pogrešna odluka uništila NBA san VIDEO

Lebron Džejms i Karmelo Entoni su najbolji košarkaši koje je iznedrila generacija 2001. Međutim, u to vreme bio je jedan igrač bolji od njih dvojice.

Izvor: ClutchPoints

Profimedia

Njegovo ime je Leni Kuk i o njemu se te 2001. godine najviše pričalo kada su u pitanju američki srednjoškolski košarkaši.

Kuk je bio rangiran ispred Entonija i Lebrona, svi su mu predviđali blistavu NBA karijeru, ali na kraju niti je draftovan, niti je odigrao ijedan meč na elitnoj sceni.

"Niko nije mogao da me zaustavi. Gde god da sam igrao, osećao sam se da mi niko ništa ne može. Od mogućnosti da budem superstar, došlo je do toga da budem kuvar", pričao je kasnije Leni Kuk.

Čini se bizarnim pomisliti da kao srednjoškolac, Lebron Džejms nije bio ispred konkurencije kao sada, ali to je bio upravo slučaj, donosi nam ovu priču "Klačpoint".

Tokom leta 2001. Leni Kuk je bio na vrhu liste i izgledalo je da će Džejms i Entoni biti iza njega na NBA draftu.

Stav svih stručnjaka u to vreme je bio da će Kuk postati legitimna NBA zvezda.

Brojevi koje je beležio u srednjoj školi podržavali su taj proces razmišljanja, pokazivali prave znakove i upozoravali sve skaute na njegov napredak.

Tokom njegove prve godine u srednjoj školi, statistika koju je imao Kuk bila je izuzetna za tako mladog igrača i tada je počela euforija.

Tokom svoje juniorske godine Kuk je u proseku beležio impresivnih 25 poena po utakmici, dodajući u proseku 10 skokova, dve ukradene lopte i dve blokade.

To je bilo dovoljno da skauti dođu u posetu da vide njegovu igru, a godinu dana kasnije u svojoj završnoj godini, impresionirao je još više uprkos tome što je igrao samo u prvih osam utakmica.

Postizao je u proseku 31,5 poena u tih osam utakmica, počeo je čudovišno ali je bio primoran da prestane da igra kada je napunio 19 godina zbog propisa u Nju Džerziju.

Uprkos tome što je odigrao samo osam utakmica, Kuk je imao prelomnu sezonu, bio je rangiran kao najverovatniji prvi pik u budućnosti, ispred dve buduće NBA zvezde koje smo već spomenuli, Džejmsa i Entonija.

Upravo u ovom trenutku, Kukova reputacija je bila najveća ikad, ali na njegovu nesreću odatle je mogla samo u jednom pravcu, a to je pad.

Još 2001. godine, oni koji su znali za Kuka i Džejmsa pobrinuli su se da posete ABCD Kamp meč između njih.

Kuk je tada bio veliko ime njujorške košarke, bio je i branilac MVP-ja kampa i mnogi su očekivali da će tu titulu poneti sa sobom drugu godinu u nizu.

Međutim, manje poznati igrač po imenu Lebron Džejms imao je druge ideje.

Upravo u ovom trenutku Džejms je postao najperspektivniji igrač, srušivši Kuka sa prvog mesta u tom procesu.

Ovo je bila prva od brojnih stvari koje su krenule po zlu za Kuka i na kraju ga ostavile bez NBA karijere.

Nakon što je prerastao srednju školu, Kuk je morao da donese veliku odluku o svojoj budućnosti.

Preostala mu je još jedna godina da diplomira i u ovom trenutku je odlučio da promeni školu i završnu godinu provede u školi Mot za odrasle.

To mu je omogućilo da nastavi da igra redovnu košarku. Iako nije imao pravo da igra u školskim utakmicama, mogao je da igra na turnirima, što mu je omogućilo da usavrši svoje veštine na terenu u takmičarskim akcijama.

Izgledalo je 2002. da se Kuk vraća na vrh kada je postigao 21 p

oen u "EA Sports Roundball Classicu", duelu Istoka protiv Zapada, održanoj u Junajted centru u Čikagu.

Njegov učinak bio je dovoljan da ga rangira na četvrto mesto u odnosu na izglede u svojoj starosnoj grupi, ispod vrha na kojem je bio, ali bar sa potencijalom da uđe u NBA.

Nekoliko meseci nakon što je rangiran kao potencijalni broj četiri, Kuk je naišao na još jednu raskrsnicu u svojoj karijeri.

Odluka koju je ovde doneo biće odluka zbog koje će sigurno da žali do kraja života.

Kuk je imao mnogo opcija pred sobom da nastavi da igra košarku na univerzitetskom nivou.

Od mnogih zainteresovanih za njega, činilo se da ga je posebno privukao Sent Džons, koji se nalazio u oblasti Njujorka, što bi mu omogućilo da igra u poznatom okruženju.

U ovom trenutku, mnogi agenti su počeli da razgovaraju sa Kukom i odvratili su ga od koledž opcija.

Uprkos tome što su mnogi univerziteti bili zainteresovani za Kuka, agenti oko njega su mu govorili o interesovanju iz NBA i ti agenti su ga na kraju naterali da napravi ogromnu grešku.

Umesto da igra još godinu dana pre nego što ode u NBA, stavio se na raspolaganje za NBA draft godinu dana ranije.

Agenti su ga uveravali da će ga brojni NBA klubovi želeti na draftu ako bude dostupan, poverovao je u to i počeo da juri svoj san da igra na velikoj sceni.

Na nesreću po Kuka, ovo je bila pogrešna odluka i kada je prošao draft, nijedan tim ga nije pokupio, ostavljajući ga kao slobodnog agenta i na raspolaganju da potpiše sa bilo kojim timom.

Ovo je bio ogroman udarac za njegovu reputaciju – propao mu je NBA san i ostalo je samo razočaranje.

Kuk je morao da igra niže lige, počeo je od Letnje lige čuvenog Raker parka, pre nego što je dobio priliku da igra u razvojnoj NBDL ligi.

To su bile male stepenice ka letnjoj USBL, kojoj se Kuk pridružio u maju 2003. gde je igrao za Bruklin Kingse.

Delovao je srećno u ovom trenutku, postizavši prosečno 28,8 poena i preko devet skokova po utakmici tokom svojih 15 nastupa.

Te brojke su impresionirale Boston Seltikse i delovalo je da bi Kukov NBA san mogao da se ostvari.

Kuk je pozvan da se pridruži timu Seltiksa u letnjoj ligi, ali na njegovu nesreću to je bilo najbliže što je prišao NBA ligi.

Odigrao je nekoliko utakmica za letnji tim Seltiksa, ali onu najvažniju je propustio.

Bio je to duel Seltiksa i Klivlend Kavalirsa za koje je tog leta nastupao prvi pik sa drafta, Kukov stari rival Lebron Džejms.

Kuk se vratio u letnju ligu Raker parka, potom je igrao na Filipinima i Kini gde je doživeo još jedan bolan udarac i okončao karijeru.

Vozeći se sa drugom, doživeo je saobraćajnu nesreću, a zbog povreda je neko vreme bio u komi.

Mesecima je potom bio vezan za invalidska kola, a sama sreća je bila što povređena noga nije bila amputirana.

Kada se Kuk konačno oporavio, pokušao je ponovo da igra na Filipinima, ali je doživeo povredu Ahilove tetive, koja je i definitvno označila kraj njegove nesrećne karijere 2006. godine.

Nekada visoko cenjeni NBA potencijal nije uspelo da dođe do glavne scene nakon električnog starta kao mladić.

Loša sreća, loši saveti i nekoliko loših odluka odveli su Kuka drugim putem i gledajući unazad, velika je šteta videti kako je njegova karijera na kraju tekla.

Očigledno je bio ogroman talenat kao dete, ali očigledno ga je u dostizanju punog potencijala sputao i toliki pritisak na tako mladim ramenima.

Iako su imena Lebron Džejms i Karmelo Entoni ostala poznata i dugo će biti, ne zaboravite Lenija Kuka, koji je nekada bio bolje rangiran od njih dvojice.

Kuk je ukrao šou kao mladić, ali nije uspeo da to pretoči u NBA karijeru za sebe.

Ko zna šta bi se dogodilo da je uspeo da ostane na pravom putu tokom svoje mladosti i da mu je omogućeno da dostigne svoj puni potencijal.

Njegova sudbina je umnogome uticala i na promenu pravila NBA lige da igrač ne može da izađe na draft direktno iz srednje škole.

Ova neverovatna životna priča na kraju je i ekranizovana.

Podeli:

Komentari 21

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 21

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu