Nova vest
Košarka 28

18.4.2024.

9:31

Vlasnik Denvera objasnio zašto Jokić pre Nurkića: "Priča je smešna"

Vlasnik Denver Nagetsa Džoš Kronke ispričao je kako se taj klub odlučio za Nikolu Jokića umesto za Jusufa Nurkića.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Srpski centar je 2014. izabran kao 41. pik na NBA draftu, da bi potom još jednu sezonu ostao u ekipi Mege.

Kada je stigao u Denver, mesto prvog centra imao je Jusuf Nurkić.

"Priča je veoma smešna, ako ti neko kaže da je znao tada, laže. Sećam se da sam sedeo sa Timom Konelijem i Arturasom Karnišovasom i da su mi rekli da ima jedan momak kog treba da pogledam. Rekli su mi da želi da ostane još godinu dana u Evropi. Mi smo hteli što više mladih igrača. Pitao sam ih zašto želi da ostane, objasnili su mi da je to najbolje za njegov razvoj. Pokazali su mi snimak, nosio je dres u nekoj roze boji, nije mogao da skoči uopšte, ali je hvatao loptu tako lako, bilo je vidljivo da mu je košarkaši IQ veći od svih. Došao je u leto 2015. godine. Moj otac ima sjajne priče iz tog perioda, da je Nikola bio u teretani sa svojom braćom. Promenio je dijetu, ishranu. Tada smo imali i Nurkića tu i nismo mogli da odlučimo šta da radimo sa njima dvojicom, obojica su bili talentovani centri sa odličnim veštinama", rekao je Kronke u podkastu Majkla Portera Džuniora.

Moralo je da se bira – Jokić ili Nurkić.

"Liga je išla u tom smeru niže petorke, sa šuterima sa svih strana, bilo je još ekstremnije nego sad. Svi su preko noći hteli da budu Voriorsi. Nismo mogli da igramo sa Jokićem i Nurkićem u isto vreme. Imalo je to neke prednosti, ali je njima teško bilo da čuvaju protivničke igrače, posebno kada igraju sa četiri beka. Morali smo da stanemo, razmislimo i da donesemo odlku. Posle Nikoline prve sezone, počela je druga i shvatili smo tada da moramo da izaberemo. Obojica su startni centri", dodao je Krenke.

Nurkić je 2017. godine trejdovan u Portland.

"Jusufov ugovor bio je blizu isteka, analitičari su analizirali određene brojke, poređenja. Onda je stiglo to poređenje na osnovu određenih stvari. Na papiru je pisalo 'igrač A' i 'igrač B' i poređenje u njihovoj drugoj sezoni. Jedina razlika je to što je prvi igrač dve godine stariji. Mogli ste jasno da vidite da su brojke drugog igrača bolje u svim kategorijama. Rekao sam im tada 'Okej, pokušaću da pogodim i da kažem da je igrač B' Nikola' i pitao sam ih da li je drugi igrač Nurkić ili neko drugi iz NBA lige. Odgovor je bio, to je Leri Bird", kazao je Kronke.

Denver je doneo pravu odluku, pošto je upravo Jokić ovaj tim 2023. predvodio do titule u NBA ligi.

Podeli:

Komentari 28

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 28

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu