Nova vest
Košarka 15

28.3.2024.

10:00

Brzi grčki voz za plej-in u koji Partizan treba da uskoči

Košarkaši Partizana od 20.30 dočekuju grčki Olimpijakos u 32. kolu Evrolige.

Dejana Popović
Peđa Milosavljević/Starsport

Meč u Štark areni prvi je od poslednja tri koja tim Željka Obradovića očekuju u borbi za plej-in i nastavak takmičenja posle ligaškog dela.

Crno-beli pred duel sa aktuelnom vicešampionom Evrope imaju skor od 14-17,  a desetu poziciju dele sa još dve ekipe, pošto identičan skor trenutno imaju Armani i Efes.

Za poslednju ulazicu za razigravanje konkurišu još Valensija, Bajern i Žalgiris, a posle ove runde biće poznato ko i dalje ostaje u toj trci.

Dobra stvar za prvaka ABA lige jeste što i dalje ima sve u svojim rukama - prednost u odnosu na konkurenciju koja pikira poslednje mesto za plej-in (sem Bajerna), kao i raspored u poslednje tri runde.

Posle ekipe Jorgosa Barcokasa čeka ih gostovanje Albi 4. aprila, a osam dana kasnije za kraj dočekuju Valensiju, koju su pobedili prošle godine u decembru.

Peđa Milosavljević/Starsport


"Imamo iskustvo utakmice koju smo igrali u prvom delu pre dosta vremena, ali ona bi trebalo da nam pomogne da znamo kako da igramo protiv njih. Ekipa koja je napravljena za najveće domete, imaju kvalitet i igru koja je prepoznatljiva otkako je Jorgos Barcokas tamo. Očekuje nas posao, da čitamo njihovu odbranu. Biće dosta preuzimanja, biće dosta protoka lopte u napadu. Oni su tim koji igra veoma strpljivo i dosta toga se odigra u samoj završnici napada. Kada to govorim, mislim na izuzetnu realizaciju u poslednje tri-četiri sekunde napada. To znači da ćemo morati da igramo odbranu 24 sekunde i da budemo spremni na to. Tu negde leži ključ utakmice", istakao je Željko Obradović.


Na ruku Partizana ide i trijumf Makabija, koji je pobedio Valensiju u ovom kolu u sredu uveče u Beogradu i naneo joj 18. poraz (95:80), pa iz tog razloga četa Željka Obradovića mora da bude na visini zadatka protiv grčkog velikana.


"Zavisimo od nas samih. Zadovoljni smo što imamo takve navijače i što postoji takvo interesovanje za utakmice Partizana. Iz tog razloga i ovaj grad ima benefite. Znamo ko je tu, kalkulacije postoje, ja se nisam bavio time. Vodimo računa o sebi i da probamo da dobijemo ove utakmice", zaključio je Obradović. 


Bek Partizana Aleksa Avramović zna kakav je izazov ispred crno-belih, ali veruje da mogu da preskoče i tu prepreku na putu do cilja.

"Očekuje nas baš teška utakmica, sada nema ni malog prostora za kiks. Dobro smo trenirali. Nismo mi loše igrali u prethodnom periodu. Košarkaši Olimpijakosa dugo godina igraju zajedno, okosnica tima je tu, poznaju tu košarku. Igraju fenomenalno, tu je i sjajan trener, disciplinovani su, agresivni, čvrsti. Mi sa druge strane igramo pred našim navijačima, kod kuće igramo bolje nego na strani. Hvala našim navijačima na velikoj podršci, na nama je da pružimo maksimum", bile su reči Avramovića.

Olimpijakos u Beograd dolazi sa 19 pobeda i 12 poraza, trenutno drže peto mesto, a cilj je da  se do kraja ligaškog dela domognu i četvrte pozicije koja donosi i prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Motiva napretek na obe strane, što garantuje veliku borbu u beogradskoj Areni, koja će i na ovom okršaju biti krcata i pokušaće da domaćina pogura ka veoma važnoj pobedi.

Grčki tim, koji je u prvom ovosezonskom okršaju slavio posle produžetka 98:94, svestan je koliko je vruć teren prednost za domaćina.


"To je veoma teška utakmica na veoma vrelom parketu. Biće potrebna velika koncentracija kako bi igrači ostali u okviru plana igre. Moraju da kontrolišu svoje emocije i da ne dozvole da ih obuzme intenzitet kojim protivnik igra. To je veoma ključna utakmica za oba tima, ali možda još više za Partizan. U tome je stvar - kako se budemo predstavli, da stanemo fokusirani i držimo se plana. Nisam bio na našem prethodnom gostovanju Partizanu, bio sam bolestan pa sam utakmicu gledao na TV-u, ali su mi igrači i saradnici preneli da je atmosfera bila takva da nisu mogli da čuju jedni druge. U svakom slučaju, nadam se da ambijent neće uticati da našu igru, da ćemo imati dobre opcije u igri, da ćemo igrati na potrebnom nivou da ostvarimo pobedu", jasan je Jorgos Barcokas.


Grčki crveno-beli u Beograd stižu bez povređenih Nikole Milutinova i Filipa Petruševa, a put srpske prestonice nije krenuo ni Mihalis Lunis, pošto ima virus.

Partizan je sa Zekom Ledejem trebalo da napadne Olimpijakos, ali je Amerikanac zbog kašnjenja letova u Beograd stigao dan kasnije nego što se očekivalo.

Nije radio sa ekipom još od utakmice sa Barselonom, a prethodnih dana bio je u SAD zbog smrti oca i gotovo izvesno neće moći da pomogne timu u važnoj utakmici.

Biti ili ne biti, meč u kom izabranici najtrofejnijeg evropskog trenera moraju da odigraju u sličnom ritmu kao protiv Real Madrida, jer samo tako mogu da uhvate "grčki brzi voz", koji će ih za jednu stanicu približiti zacrtanom cilju.

Podeli:

Komentari 15

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 15

Podeli:

U fokusu

Vidi sve