Nova vest
Košarka 6

18.3.2024.

17:20

Partizanovo "martovsko ludilo" za nastavak evroligaške sezone

Ligaški deo Evrolige polako ulazi u ciljnu ravninu, do kraja je ostalo još pet rundi, a glavno pitanje je ko će sve u drugu fazu takmičenja.

Dejana Popović
Starsport

Timovi koji su tom sezone bili najuspešnji odavno su se odvojili na prvih šest mesta na tabeli, a tu grupaciju predvodi Real, Barselona, Monako, Panatinaikos, Olimpijakos i Fenerbahče.

Deluju da su od 7. do 9. pozicije, koje vode u plej-in, stvari već jasne i da će najviše uzbuđenja doneti borba za 10. mesto, poslednje koje vodi u razigravanje za Top 8.

Virtus iz Bolonje po trenutnom učinku od 17-12  drži sedmo mesto, sledi Baskonija sa pobedom manje,  isti učinak imam i Makabi (16-13) na devetom mestu, a poslednja ulaznica za Top 10 želja je čak pet klubova

Među njima je i beogradski Partizan, koji sa 13 pobeda i 16 neuspeha trenutno na toj poziciji na tabeli Evrolige.

Ekipa Željka Obradovića i dalje ima šanse da se nađe među 10 najboljih timova Evrope, a u toj zamislil imaće veliku konkurenciju, pošto će do kraja regularnog dela isti cilj imati Valensija, Bajern, Armani i Efes.

U odnosu na rivale, crno-beli imaju dve okolnosti koje im idu na ruku. Prva je ta što izabranici Željka Obradovića dobro stoje kada su u pitanju međusobni dueli  sa timovima koji konkurišu za tu 10. poziciju.

Međusobni skor Partizana i rivala za Top 10

Partizan – Valensija (1-0, +5,  drugi meč u Beogradu)
Partizan – Olimpija (1-1, +11)
Partizan – Anadolu Efes (1-1, +4)
Partizan – Bajern (0-2, -10)


Partizan bolji od Armanija i Efesa, lošiji od Bajerna, dok se u duelu sa Baskonijom u utorak od 20.30 posle poraza u Vitoriji, trijumf nameće kao imperativ.

Drugo, u poslednjih pet rundi beogradski klub će samo jednom igrati van Arene, što je olakšavajuća okolnost, ako se uzme u obzir da se crno-beli nisu ovajdili ove sezone na gostujućem terenu.

Košarkaši Partizana poslednji put kao gosti slavili su 19. decembra prošle godine, kada su trijumfom nad Valensijom zaokružili niz od pet pobeda.

Srđan Stevanović/Starsport

Bila je to treća i za sada poslednja pobeda na strani, dok je Partizan kao gost izgubio 13 mečeva.

Da neuporedivo bolje igra na domaćem parketu, gde ga nosi verna publika, jasno pokazuje i statistika - 10 trijumfa uz tri poraza.

Možda je Partizanova sreća što "martovsko ludilo" dočekuje pod svodom Arene, ali od 19. do 28. marta stižu ozbiljni i neugodini rivali.

Prva u nizu je Baskonija, onda lider i aktuelni šampion  Real (21. mart) i grčki Olimpijakos (28. mart), koji pretenduje na F4.

Beograd će napustiti samo 4. aprila, kada će biti gost Albe u Berlinu, osam dana kasnije u srpsku prestonicu stiže Valensija, a taj okršaj vrlo verovatno može da bude za nastavak evroligaške sezone.

Sve samo ne lak zadatak za četu najtrofejnijeg evropskog trenera, ali tu je najjači adut ove sezone koji nijednom nije izneverio - publika.

I sam Željko Obradović svestan je da navijači i Arena nisu dovoljni i da će njegov tim morati da zaigra košarku kakva se od njih očekuje.

"Neverovatno je koliku smo mi  imali podršku. Nažalost, nismo im vratili. Ne pričam sada o borbenosti i želji, nego o onome što se zove košarka. Moraš da razmišljaš, da donosiš dobre odluke u odbrani i napadu. Ne treba se zavaravati, neće biti dovoljno samo što igramo kod kuće. Igramo protiv izvanrednih protivnika. Protiv Baskonije, koja je naš direktan protivnik, u ovom trenutku verovatno ne više. Posle toga Real koji dominira Evroligom. Onda Olimpijakos, takođe jedan od kandidata za F4, na kraju Alba na strani i ta Valensija. Sve će zavisiti od rezultata u tih pet kola. Moramo da razmišljamo pozitivno i da se nadamo da možemo da igramo na višem nivou. Za to su nam potrebni igrači koji ovog trenutka ne igraju kako se očekuje. Kroz razgovor i kroz treninge ćemo videti koji su to problemi, šta im smeta, šta ja mogu da uradim. Ja ću do kraja da dam sve od sebe. To su ljudi koji su mnogo dali ovom klubu. Zaslužuju maksimalan respekt", bile su reči Željka Obradovića posle poraza od Barselone u prethodnom kolu.

Teško da će bilo koja od pet ekipa koje konkurišu za 10. mesto da pobede u svih preostalih pet rundi, ali crno-beli imaju jasan plan - maksimalno iskoristiti domaći teren i odsustvo putovanja.

Prva na tom putu do cilja je Baskonija.

"Evo sad smo u situaciji da naredne tri utakmice igramo kod nas u areni. Nema putovanja, to je dobra stvar. Znamo koliko su te utakmice važne. Još uvek imamo neke šanse da budemo u tih top 10. Dakle, sad ćemo probati da, u odnosu na ono što imamo, da se pripremimo. Znamo da je to tim koji šutira izvanredno za tri poena. Sem jednog jedinog igrača na poziciji pet, svi ostali su u stanju da šutiraju za tri poena. Da ne pričam o Hauardu koji je na jednoj utakmici šutirao 22 puta za tri poena. Prosečni broj šuteva je preko 30, ponekad ide preko 40. Ključ utakmice sigurno je tome da ne ubacuju u velikom procentu šut za tri poena. I da sprečimo ofanzivne skokove, pre svega njihovih visokih igrača koji su izvanredno aktivni", rekao je Obradović.
 

Podeli:

Komentari 6

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu