Nova vest
Košarka 30

22.4.2024.

18:13

Ostoja ne zna da li će Partizan igrati Evroligu: "A licenca? Ne verujem"

Ostoja Mijailović, predsednik KK Partizan, govorio je o budućnosti tog kluba u Evroligi gostujući u podkastu "Večiti" na "Sport Klubu".

Izvor: Sport Klub

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Crno-belima je izmakao plej-in u ovosezonskom izdanju Evrolige i ne postoje garancije da će srpski tim igrati u tom takmičenju i sledeće sezone.

Kako kaže Mijailović, to bi moglo da se dobrano odrazi na poslovanje kluba, ali i dodaje da bi drugi mnogo gore prošli od njih da moraju da igraju u Evrokupu.

"Tačno je da ne znamo da li ćemo igrati Evroligu ili Evrokup u ovom momentu, ali Partizan ima vrednost. Željko je došao u Partizan kada je bio u Evrokupu, svesno, Panter i Ledej su došli da igraju Evrokup svesno. Da su neki drugi klubovi u pitanju, životom garantujem da spomenuti ljudi ne bi došli. Da li ste u pravu kada pitate da li je to hendikep za Partizan i Zvezdu – jeste. Ja recimo odem na pregovore sa sponzorima i predložim ugovor na pet godina jer smo najgledaniji tim u Evroligi, lako može da se desi, da odgovor bude – može. Ali, ako igrate Evroligu. Ako ste u Evrokupu, ugovor smanjujemo za 70 odsto. U sistemu u kojem radimo i živimo, Partizan sa ovim brojem navijača, sa ciljem da mora da bude u vrhu", rekao je Mijailović gostujući u podkastu "Sport Kluba" i potom se na tu priču nadovezao sa onom o nepoštenoj raspodeli u okviru kontintentalnog takmičenja:

"Moram da naglasim da očekivanja nisu realna. Naime, mi nismo grčki klubovi da podelimo 10 miliona evra od TV prava. Od Evrolige i ABA lige ne dobijamo gotovo ništa, to je kao za kikiriki u odnosu na klubove sa kojima se takmičimo. Panatinaikos i Olimpijakos od TV prava podele 10 miliona evra. To je malo i bolno. Naime, kada sednete pa shvatite da ste najgledaniji tim u Evroligi, a da od TV prava niste dobili ništa, zapitate se da li je to logično. Međutim, ključna stvar je motivacija. Kada sam došao u klub, plata nije bilo, dugovalo se više od 20 plata za sve zaposlene, gotovo niko nije postojao u klubu. U međuvremenu, uspeli smo da sredimo finansijske probleme, uspeli smo da stignemo do Evrolige, uspeli smo da postanemo najgledani klub u Evroligi, isplatili smo gotovo sve dugove, a to nije lako kada nemate garanciju da ćete sigurno biti u Evroligi, jer jednostavno nemate nikakve garancije u pregovorima sa igračima i sponzorima."

David Damnjanovic/STARSPORT

Nije uveren da će tim dobiti "A" licencu, uprkos razgovorima sa čelnicima Evrolige Dejanom Bodirogom i Paulijusom Motijunasom kojima je predstavio biznis plan kluba.

Realnije je da to bude od sezone 2025/2026 kada dođe do proširenja.

"Partizan će imati sličan budžet kao i ove sezone, jer je ove sezone bio veoma visok. Moramo da sačekamo kraj ABA lige. Pitanje je ko će osvojiti titulu. ABA nema garantovano mesto, nego specijalnu pozivnicu. Da li sam siguran da ćemo igrati Evroligu naredne sezone? Nisam. Da li ćemo dobiti A licencu? Ne verujem. Odluku donese vlasnici klubova Evrolige koja ima veliku vrednost i ne vidim logiku da vam neko pokloni deo zaista velike vrednosti. Šta ako neko donese odluku da se proda franšiza, zašto bi neko od vlasnika delio svoju zaradu i svoj novac sa nekim drugim, ako to ne mora da uradi, a ne mora. Ono što je realnije i u šta verujem i nadam se je B licenca, da je tako nazovem, odnosno ugovor na tri godine ili pet godina, jer bi u tom slučaju, umesto kratkoročnog ili jednogodišnjeg planiranja, imali mnogo veću širinu i slobodu u pregovorima. Pravili bismo trogodišnji ili petogodišnji plan. Mi sada planiramo i radimo kao da ćemo igrati Evroligu, a šta da radimo ako budemo u Evrokupu, onda se sve menja, budžet je drugačiji, sve je drugačije", zaključio je Mijailović koji smatra da će Evroligu ove osvojiti Panatinaikos.

Podeli:

Komentari 30

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 30

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu