Nova vest
Košarka 13

13.4.2024.

11:10

Zvezdina evroligaška sezona – povrede i "pobede" u gostima učinile svoje

Gotov je regulari deo sezone u Evroligi, sa čime je završeno takmičenje za Crvenu zvezdu.

Aleksandar Stajkovac
Srđan Stevanović/Starsport

Crveno-beli su u poslednjem kolu poraženi ubedljivo od Efesa (100:55), tačnije doživeli su najteži poraz ikada u elitnom takmičenju.

To može da bude dobar pokazatelj kako je Zvezda ove sezone u Evropi imala dosta turbulencija i zbog čega je takmičenje završila kao 16. na tabeli.

Kada pogledamo, ovo je druga najgora sezona za crveno-bele u Evroligi. Lošija je bila samo 2020/21, kada je Zvezda završila na 17. poziciji uz pobedu manje nego ove godine (10-24).

Tada je sa klupe Zvezdu predvodio Saša Obradović, a potom i Dejan Radonjić.

Početak sezone

Kada sagledamo sve faktore, očekivan scenario je mogao da se zaključi, uprkos velikim ambicijama, najboljem budžetu do sada i ostalom.

Velika doza optimizma je postojala i u timu pred sam početak, ipak kako je takmičenje odmicalo, slika je bila jasnija.

Zvezda je pobedom protiv Asvela i to ubedljivom (94:73), otvorila sezonu u Evroligi. Ipak, usledila su četiri uzastopna poraza, u kojima crveno-beli nisu loše izgledali, samo nisu imali sreće. Protiv Žalgirisa, Monaka, Virtusa i Partizana.

Zvezda je u sva četiri navrata bila u igri, ali nije uspela da dođe do pobede posle tesne završnice. Već pred duel sa “večitim” rivalom došlo je do prve reakcije i smene trenera. Duška Ivanovića je zamenio grčki stručnjak Janis Sferopulos.

Posle debija i poraza od Partizana (88:86), usledila je pobeda protiv Bajerna na domaćem terenu.

Crveno-beli su do 10. kola Evrolige uspeli da skupe četiri pobede i šest poraza, video se napredak u igri dolaskom Sferopulosa, ali i dalje se sve nije posložilo.

Odlazak Šabaza Nejpira, problem sa "četvorkom" i loša doselekcija

Pred 16. kolo Evrolige i gostovanje Makabiju, Zvezda je ostala bez prvog plejmejkera ekipe. Šabaz Nejpir se nije uklopio u tim.

Već u duelu protiv Reala, nekadašnji NBA igrač je zatražio od Janisa Sferopulosa da se ne nađe u sastavu, a samo nekoliko dana kasnije i zvanično je završena saradnja sa njim.

To je predstavljalo veliki udarac za crveno-bele, s obzirom da su ostali bez igrača za kojeg se očekivalo da će da bude jedan od lidera ekipe.

Sve je ostalo na leđima Miloša Teodosića, koji je odigrao odličnu sezonu, ali ne može da se očekuje od igrača u 37. godini da "vuče" celu ekipu.

Možda i nije bio tako loš potez, s obzirom da nije pružao zadovoljavajuće partije.

Srđan Stevanović/Starsport

Pored toga, Zvezda je imala veliki problem za "zatvori" roster. Nedostatak krilnog centra je bio veliki problem. Na kraju se ispostavilo da su crveno-beli veliki broj poena primali upravo preko te pozicije.

Rizikovalo se sa Markom Simonovićem na "četvorci", ali nije ispunio kriterijume i veoma brzo posle nove godine je promenio sredinu. Tačnije, otišao je na "kaljenje" u Bešiktaš. Dok je Nemanja Bjelica nešto kasnije odlučio da završi karijeru.

Stigao je Trej Tompkins, ali već je bilo kasno, s obzirom da je prethodno morao da prođe kroz fazu oporavka. Prve minute je dobio tek u poslednjem kolu Evrolige.

Umesto Nejpira, došao je talentovani Nikola Topić, odlično se pokazao u prvih nekoliko mečeva, ali je doživeo povredu posle duela sa Partizanom i nije se vraćao do kraja sezone.

U međuvremenu su zbog problema sa igračkim kadrom stigli Džavonte Smart i Fredi Gilespi, ali nisu ispunili očekivanja.

Smart je odigrao 12 mečeva, prosečno je postizao 7,2 poena uz dva skoka. Sa druge strane, Gilespi je na 15 mečeva prosečno postizao 2,5 poena.

Bez pobede na gostovanjima

Zvezda je igrala promenljivo, nije uspevala da upiše više od jedne ili dve uzastopne pobede, a najveći problem je bio gostujući teren.

Crveno-beli do 16. kola, gotovo polovine takmičenja nije uspela da dođe do trijufma u gostima. Ipak, na kraju su uspeli da savladaju Makabi iz Tel Aviva i probiju tu barijeru.

Ipak, do kraja šampionata Zvezda je uspela da ostvari samo tri pobede u gostima, pored Makabija, savladala je Fenerbahče i Armani.

Samo Alba je imala gori skor od crveno-belih na gostujućem terenu.

Pored problema na gostujućem terenu, Zvezda u nijednom trenutku nije uspela da upiše više od dve uzastopne pobede ove sezone.

Takođe, nije ostavila utisak ni na domaćem parketu, pošto je upisala osam pobeda i devet poraza.

Problemi sa povredama

Pored toga što crveno-beli nisu imali kompletan roster do samog kraja zbog nedostatka igračkog kadra, takođe velike probleme su pravile i povrede.

Gotovo čitave sezone Zvezda nije bila kompletna. Ređale su se povrede od Nejpira (dok je bio tu), kapitena Branka Lazića, Nemanje Nedovića, Miloša Teodosića, Luke Mitrovića, Adama Hange.

Kasnije u timu nisu bili mladi Nikola Topić, koji je i dalje van parketa, kao i Trej Tompkins, koji je doveden kao zvučno pojačanje, ali uz dva meseca oporavka.

Do kraja sezone, povredu je doživeo i Jago Dos Santos. U nekoliko navrata Zvezda nije mogla da računa na lidere ekipe, što je rezultiralo porazom.

Najveći problem u nekoliko mečeva je bio izostanak Miloša Teodosića. Glavnu ulogu je morao da preuzme Jago, koji je doveden na početku sezone da bude treći plejmejker.

Pad u trci za plej-in

Zvezda je u 18. kolu uspela da savlada Partizan sa 88:72 u odličnoj atmosferi "Beogradske arene". Bila je to velika pobeda za crveno-bele, s obzirom da su se ozbiljnije uključili u trku za plej-in.

Bili su na 13. poziciji sa osam pobeda i 11 poraza, dok je Partizan bio 11. sa skorom 10-9.

Ipak, usledio je novi pad u nastavku. Prvo poraz od Asvela u gostima, a potom Albe, Baskonije, Barselone na domaćem terenu.

Između toga, Zvezda je uspela samo da savlada Valensiju u "Beogradskoj areni".

Crveno-beli su gotovo sve šanse izgubili posle poraza od Žalgirisa u 26. kolu Evrolige na domaćem terenu. Tačku na evroligašku sezonu i nade za plej-in su stavili Monako, a potom i Bajern u Minhenu.

Podsetimo, Zvezda je završila na 16. poziciji sa 11 pobeda i 23 poraza. Što je druga najgora sezona u Evroligi crveno-belih.

Takođe, doživeli su i poraz sa najvećom razlikom ikada u elitnom takmičenju od kada su učesnici i to u poslednjem kolu od Efesa (100:55), razlog je možda taj što nisu imali nikakav motiv.

U nastavku sezone ih očekuje borba za titulu u ABA ligi i domaćem šampionatu.

Čeka ih duel sa Sutdentskim centrom u četvrtfinalu regionalnog takmičenja, a prva utakmica je na programu u ponedeljak od 18 časova.

Zvezda je ove sezone uspela da osvoji Kup Radivoja Koraća, a ukoliko se domogne i preostala dva trofeja, loš nastup u Evropi pašće u zaborav, a godina će moći da se okarakteriše kao uspešna.

Podeli:

Komentari 13

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 13

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu