Nova vest
Košarka 12

5.4.2024.

11:00

Zvezdina borba tek počinje

Košarkaši Crvene zvezde su pretrpeli poraz od Olimpijakosa, rezultatom 89:86, u "Beogradskoj areni" i tako se oprostili pred svojom publikom od Evrolige ove sezone.

Aleksandar Stajkovac
Srđan Stevanović/Starsport

Ostala je još jedna utakmica do kraja regularnog dela sezone, Zvezda je 16. sa 11 pobeda i 22 poraza.

Crveno-bele očekuje još duel sa Efesom u Istanbulu 11. aprila, a potom obaveze u ABA ligi, gde su obezbedili prvo mesto na tabeli uz prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa.

Bio je ovo još jedan poraz u nizu Zvezde, koji je pretrpela u egalu, što dosta opisuje situaciju ove sezone.

Pored, većeg broja pobeda koje su nedostajali crveno-belima za bolje rezultate, nedostajalo je i sreće, o čemu govori prosek poena. Zvezda ima bolju koš razliku od čak devet ekipa, od čega su sedam ispred njih.

Zvezda je bila blizu i sinoć da ostvari pobedu, ali trojka Mozesa Rajta u poslednjem minutu, a potom otvoren promašaj Rokasa Gedraitisa bili su presudni.

Na to je možda uticala i skraćena rotacija, kada se sagledaju minuti, Zvezda je gotovo čitav meč odigrala sa šestoricom igrača.

Džavonte Smart uopšte nije dobio šansu na meču, Fredi Gilespi je odigrao dva minuta, dok su ostali momci poput Jaga Dos Santosa i Dejana Davidovca na parketu proveli nešto ispod 10 minuta.

Adam Hanga, Džoel Bolomboj, Rokas Gedraitis i Nemanja Nedović su odigrali 29+ minuta, pa je možda umor presudio kod nekih ishitrenih odluka.

Srđan Stevanović/Starsport

Iako je Zvezda gotovo čitav meč bila u zaostatku, uhvatila je priključak na kraju, odigrala dobru odbranu na većini igrača, ali se pojavio Mozes Rajt, koji je bio "nerešiva enigma" za beogradske crveno-bele.

Postigao je šest od poslednjih osam poena, a ukupno 20 uz četiri skoka i bio najbolji pojedinac u redovima Olimpijakosa.

Zvezda nije imala pravo rešenje kako da ga zaustavi, iako je Bolomboj dominirao čitavog meča, završio ga sa dabl-dabl učinkom sa 19 poena i 12 skokova, falila mu je podrška pod košem.

Mitrović je brzo došao do petog faula i isključenja, a Gilespi nije dobio pravu šansu. Sa druge strane, Majk Tobi nije bio ni u konkurenciji za tim.

Ipak, nije sve tako crno. Zvezda se borila do samog kraja, iako je njena misija u Evroligi ove sezone završena. Pružila je odličan otpor ekipi koja je pretendent za Fajnal-for i umalo došla do pobede.

Trener beogradskih crveno-belih Janis Sferopulos je bio zadovoljan prikazanim, s obzirom da sledi bitka za trofej u ABA ligi.

"Videli smo jedan pravi derbi. Borili smo se do samog kraja. Olimpijakos je bolje počeo. Unapredili smo svoj ritam i u napadu i odbrani. Pružili smo maksimum i nemam zamerki. Detalji su odlučili. Borićemo se do kraja u preostale dve utakmice u ABA i Evroligi. Veliki momenat za klub, zbog trofeja od pre 50 godina. To treba da se prense na buduće generacije", rekao je Sferopulos.

Sofascore

Zvezda je dominirala u skok igri, što je bilo očekivano protiv ekipe, koja nema skakački potencijal, s obzirom da statistika kaže da je to jedan od najgorih parametara u timu Olimpijakosa.

Ostvarila je čak 11 skokova više, ali nije to uspela da pretvori u prednost.

Veliki problem je bio odnos izgubljenih lopti i asistencija, Zvezda je ostvarila 22 dodavanja, naspram 27 ekipe iz Pireja uz pet izgubljenih lopti više (14/9).

Ipak, kada se sve sagleda detalji su odlučili meč, a šta više, sve je stalo u taj jedan šut za tri poena, iako je Olimpijakos vodio skoro čitav meč i u jednom trenutku imao i dvocifrenu prednost.

Ono što može dodatno da raduje sve navijače Zvezde jeste dobar zdravstveni bilten, s obzirom da su Trej Tompkins i Nikola Topić u poslednjem stadiumu oporavka i očekuje se njihov brz povratak na teren. To je na konferenciji izjavio i Janis Sferopulos, a na zagrevanju pred duel smo mogli da primetimo Topića, koji je izašao da radi sa loptom.

Predstojeći meč, Zvezda igra protiv Splita u gostima, 7. aprila, u nedelju od 18 časova. Potom zavese padaju protiv Efesa u Evroligi.

Iako je "zavesa na scenu Evroligu spuštena", crveno-belima ostaje borba na još dva fronta.

Sferopulos i njegov tim imaju pred sobom borbu za još dva trofeja ABA ligu i KLS. Ukoliko pored već osvojenog nacionalnog Kupa, privole i ostala dva, nema sumnje da će Evropa ostati samo puko sećanje.

Peđa Milosavljević/Starsport

Podeli:

Komentari 12

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu