Nova vest
Košarka 1

4.4.2024.

21:04

Spektakl za kraj evroligaških noći u "Areni" – slavlje Zvezde pokvario Mozes Rajt

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u duelu sa Olimpijakosom u meču 33. kola Evrolige rezultatom 89:86.

Dušan Đukanović
Srdjan Stevanovic/Starsport

Evroliga, 33. kolo

Crvena zvezda – Olimpijakos 86:89
(14:23, 25:19, 25:21, 22:26)
Dvorana: Beogradska arena
Sudije: Karlos Peruđa (Španija), Gitis Vilius (Litvanija), Rain Perandi (Estonija)

Utakmicu bez rezultatskog značaja za njih, beogradski crveno-beli su odlučili da iskoriste kako bi obeležili 50. godišnjicu od osvajanja prvog evropskog trofeja u Kupu pobednika kupova.

Tim sa Malog Kalemegdana je igrao za svoju i u čast ekipe profesora Nikolića, ali nisu uspeli i da upišu pobedu. Uprkos tome, ovo je posle onog protiv od Reala još jedan od poraza u kom je Zvezda pokazala daleko više nego u nekim pobedama.

Sjajnu utakmicu je odigrao Džoel Bolomboj koji je meč završio sa 19 poena (8/10 iz igre, 3/3 slobodna bacanja) i 12 skokova.

Identičan poenterski učinak je ostvario i Adam Hanga (15p u prvom poluvremenu), Rokas Gedraitis je imao 16 poena i sedam skokova, a Nemanja Nedović 15 uz po četiri skoka i asistencije.

Sofascore

Olimpijakos je do pobede predvodio Mozes Rajt koji je 16 od svojih 20 poena postigao u poslednjoj deonici. Kostas Papanikolau je imao 12 poena, šest asistencija i četiri skoka, Tomas Vokap 12 poena, pet asistencija i četiri skoka, a Najdžel Vilijams-Gos 10 poena i šest asistencija.

Ono što može da raduje Zvezdu posle 22. neuspeha u kontinentalnom takmičenju, jeste što je tim Janisa Sferopulosa skoro pa kompletiran pred finiš sezone.

Na zagrevanju pred poslednji evroligaški meč u "Beogradskoj areni" ove sezone je bio i talentovani Nikola Topić, koji na kraju nije zaigrao, ali je ovo jasan znak da će biti na raspolaganju grčkom stručnjaku.

Iako Topića nije zaigrao, Sferopulos jeste u nešto oslabljenom kapacitetu imao rotaciju na poziciji organizatora igre, sa kojom je kuburio tokom većeg dela sezone. Doduše, daleko je to bolje izgledalo sa Teodosićem na terenu, nego Jagom.

Gosti iz Pireja, kojima je pobeda bila potrebna u nastavku za direktno mesto u plej-ofu, su u skladu sa ulogom i ušli u ovaj meč. Vokap i Kenan su pogodili dve brze trojke, a ubrzo je na semaforu bilo čak 12:3.

Od tog trenutka Zvezda kreće u seriju i najavljuje da ćemo takav meč gledati gotovo do samog kraja. Timovi su se smenjivali u naletima, ali je Olimpijakos taj koji je sve vreme vodio i održavao kakvu-takvu prednost.

Imali su igrači Jorgosa Barcokasa u dva navrata dvocifrenu prednost, ali oba puta ona nije dugo potrajala.

Na poluvreme se otišlo sa tek tri poena prednosti za Olimpijakos (39:42), pošto je Adam Hanga po ko zna koji put ove sezone pogodio trojku u samom finišu.

Zvezda se nije predavala do samog kraja, štaviše imala je svoje prilike. Nemanja Nedović je sredinom treće deonice vezao tri trojke i doveo tim do izjednačenja, ali je u tim trenucima Olimpijakos uvek uspevao da se izvuče, najčešće pogođenim šutem za tri poena.

Domaćin je samo u jednom navratu imao prednost, kada je na kraju treće deonice Miloš Teodosić postigao trojku sa osam metara udaljenosti i tako podsetio na onu kultnu protiv Španaca 2010. godine na Mundobasketu.

Da nije bilo Brauna iz 4/4, Zvezda bi se možda od "Arene" oprostila sa pobedom. Ovako, centar Olimpijakosa i neiskorišćene šanse su u finišu dovele do poraza.

Mozes je dominirao sa 16 od 26 poena svoje ekipe u poslednjih 10 minuta, ali ni to nije rešilo pitanje pobednika sve do poslednje sekunde.

Krivac je Naz Mitru-Long koji je pri rezultatu 84:87 promašio oba slobodna bacanja, a na drugoj strani je poentirao Bolomboj za smanjenje zaostatka na samo poen.

Zvezda je brzo pravila faul, Vokap je realizovao oba penala, a Teodosić u nameri da proigra saigrača što bliže košu preterao i poslao loptu u aut.

Crveno-belima je ostao još samo duel protiv Anadolu Efesa koji će verovatno imati veliki uticaj na borbu za 10. mesto, dok će Olimpijakso i Fenerbahče odmeriti snage i bolji iz tog duela bi trebalo da bude peti pred plej-of.

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Apel za sve: "Vozite kao žene!"

Francusko udruženje za bezbednost na putevima pozvalo je ljude da "voze kao žene" kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama.

Business Insider

14:39

6 h

Novo Sport Video Menu