Nova vest
Košarka 2

4.4.2024.

10:50

Zvezda može da "pomrsi konce" Olimpijakosu

Košarkaši Crvene zvezde dočekuju Olimpijakos od 19 časova u “Beogradskoj areni”, u okviru pretposlednjeg 33. kola Evrolige.

Aleksandar Stajkovac
Srđan Stevanović/Starsport

To je ujedno i poslednja utakmica beogradskih crveno-belih pred domaćom publikom ove sezone u elitnom takmičenju.

Za Zvezdu ova utakmica nema rezultatski značaj, s obzirom da se nalazi na 16. mestu u Evroligi sa 11 pobeda i 21 porazom. Sa druge strane, ekipa iz Pireja je na šestom mestu sa skorom 20-12.

Olimpijakos ima imperativ pobede, s obzirom da bi poraz mogao da dovede ekipu iz Grčke van direktnog mesta za plej-of. Makabi na sedmoj poziciji zaostaje samo jednu pobedu.

Grčki tim je slavio u dva prethodna duela, bio je bolji od Asvela kod kuće sa 80:64, a potom i od Partizana u Beogradu (74:69).

Olimpijakos je gubio u "Beogradskoj areni", ali je uspeo da preokrene meč protiv crno-belih.

Kada je u pitanju prvi duel sa Zvezdom, ekipa iz Pireja je u prethodnom meču ove sezone bila bolja na domaćem terenu, slavila je rezultatom 88:83.

Zvezda je prethodne nedelje pretrpela poraz od Reala, posle izuzetno dobre partije (101:94), a potom za vikend osigurala prvo mesto u ABA ligi, tako da u ovaj duel može da uđe maksimalno rasterećeno.

Zvezda je u poslednjem duelu kod kuće lako došla do pobede (87:79). Ekipa iz Pireja je poslednji put došla do pobede u Beogradu 2020. godine.  

Sferopulos je svestan kakav izazov očekuje njegovu ekipu.

"Igramo protiv tima koji je napravljen za odlazak na fajnal for. Imaju iskustvo i kvalitet i sad se bore za prednost domaćeg terena. Za nas je bitno da ovaj deo završimo na domaćem terenu pobedom. Igraćemo sa najjačom postavom u ovom trenutku", rekao je Sferopulos.

Statistika

Ekipa Olimpijakosa prosečno postiže 78,5 poena i po proseku se nalazi na 14. mestu, ali sa druge strane je najbolja odbrana lige, koja dozvoljava rivalu 74,5 poena u proseku.

Imaju najbolji odnos asistencija i izgubljenih lopti, a po broju dodavanja su četvrti u elitnom takmičenju sa 19,2.

Kada je u pitanju skok igra, uprkos gorostasnom Mustafi Folu i odličnoj centarskoj liniji, koju još čine Filip Petrušev, Nikola Milutinov i Mozes Rajt, ne stoje nabolje sa skokovima i tu Zvezda može da vidi svoju šansu.

Po proseku hvataju osam ofanivnih i 20,9 defanzivnih skokova. Što ih u totalu stavlja na 16. poziciju u Evroligi po proseku.

Među najboljlim igračima ove sezone je Alek Piters sa 13,9 poena u proseku i 4,9 skokova. U njemu vide zamenu za Sašu Vezenkova, koji je prošle sezone dominirao.

Od ostalih, ističu se Ajzea Kenan sa 11,8 u proseku i Tomas Vokap sa 8,8 poena i 4,8 asistencija.

Sferopulos je pohvalio njihovu igru.

"Igraju veoma dobro na obe strane. To je njihova najveća snaga. Ne možete da se fokusirate samo na jednog ili dvojicu igrača, jer svi mogu da vam naprave probleme. Ne sme da bude opuštanja, jer oni u samo dva minuta mogu da reše meč u svoju korist".

Sofascore

Ko nedostaje?

Crvena zvezda će uskoro biti kompletna što raduje mnoge navijače, u duelu ABA lige, na parket su istrčali i Jago dos Santos i Miloš Todosić.

Nikola Topić je još uvek u procesu oporavka, ali bi uskoro mogao i onda se vrati na parket, dok situacija oko Trej Tompkinsa napreduje. Pitanje je dana kada će da se vrati. Mogao bi da debituje i večeras, a ako ne već za vikend.

Na konferenciji za medije pred duel sa Olimpijakosom, trener Janis Sferopulos je istakao da je Amerikancu potrebno još 2-3 dana za potpun oporavak.

Kada je u pitanju ekipa Olimpijakosa, trener Jorgos Barcokas najverovatnije neće moći da računa na srpski centarski tandem Filip Petrušev - Nikola Milutinov.

Upitni su još Mihalis Luncis i Naz Mitrou-Long.

Ovo je poslednja utakmica Zvezde pred domaćom publikom, a s obzirom da je rival Olimpijakos, očekuju se pune tribine "Beogradske arene".

Ekipu Janisa Sferopulosa očekuje još duel sa Efesom u Instabulu, u okviru poslednjeg 34. kola elitnog takmičenja.

Duel između Zvezde i Olimpijakosa sudi Španac Karlos Peruđa, litvanski arbitar Gitis Vilius i Estonac Rain Perandi.

Podsetimo, utakmica je na programu od 19 časova u "Beogradskoj areni".

Podeli:

Komentari 2

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu