Nova vest
Košarka 10

28.5.2024.

15:35

Đoković i KK Dubai otkrili prve korake i ciljeve: "Ne dovodimo Tavaresa, Džejmsa…"

ABA liga ozvaničila je ulazak Dubaija u regionalno takmičenje od naredne sezone.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Dušan Milenković/Starsport

U Beogradu u hotelu Kraun Plaza potpisan je ugovor između Jadranske lige i ekipe koja dolazi iz Dubaija, što je bio poslednji korak ka ulasku ovog kluba u ABA ligu. 

Ispred Dubaija, obratio se Dejan Kamenjašević generalni direktor kluba, kao i potpresednik Đorđe Đoković.

"Hvala predsedniku i vlasniku Dubaija, kako Đole kaže, bio je ovo mukotrpan put. I drugima se zahvaljujem, koji su bili važan deo svega. Ovo nije jedna osoba, jeste bila luda ideja, svi su se smejali, a možda jesam lud, ali nisam glup", rekao je Kamenjašević, generalni direktor Dubaija.

O zabludama.

"Ovo je prvi put da Dubai izlazi javno. Držali smo se po strani, hteli smo da se sve završi na najbolji način. Dubai će igrati u “Koka Kola” areni u Dubaiju. To je vrlo važno, jer se svašta govorilo."

O letovima?

"Dubai je na pet sati leta, klubovi će imati dva leta iz Beograda, Sarajeva, Ljubljane, Podgorice… to je jedan put u sezoni, a niko se nije pitao kako će Dubai da leti? Mi smo tu sigurno u gubitku.".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B92 Sport (@b92.sport)

O budzetu.

"Ne dovodimo Tavaresa, Džejmsa… naš koncept je biznis, bićemo takmičarska ekipa, za ABA ligu će biti skroman budžet. Želimo da upoznamo ABA ligu, takmičarski nam nije prioritet da osvojimo ABA ligu. Kroz ABA ligu ne ulazimo u Evroligu ili Evrokup."

Istorija i tradiciju kluba.

"Od 1933. godine.. imamo 50 godina gde su ekipe iz Sirija, Egipta i Irana igrali u FIBA takmičenjima. Plus Makabi. Postoji tradicija, i te kako. Naravno da Emirati nisu košarkaška sila, ali razvija se košarka… SP je 2027. u Dohi. Zašto onda i ABA liga i Evropa se ne bi približili", zaključio je Kamenjašević.

Šta će igrati Dubai pored ABA lige?

"Naš cilj je uvek bio ABA liga. Komercijalno i sportski nam je bitno da igramo dve utakmice. Ali ne bih voleo da širimo na druge teme. Pokazali smo da postojimo, nismo samo oblak koji se vrti oko Balkana. Stojimo mi i grad Dubai. Imali smo opciju da igramo druge lige, ali nismo prihvatili."

O treneru.

"Imamo ideju, mislim da imamo i osobu, ali pošto su svim pod ugovorom, ne mogu da kažem ko je osoba. Moramo da vidim naš status, gde ćemo da igramo, pored ABA lige, pa da vidimo na osnovu toga. Gledamo da bude to čovek sa ovih prostora."

Dušan Milenković/Starsport

Obratio se i brat Novaka Đokovića Đorđe, koji je  potpredsednik Dubaija.

"Velika nama je čast i zadovoljstvo što smo dug proces doveli do kraja. To nam je velika privilegija jer je ABA jedna od najboljih regionalnih liga. Dubai predstavlja ključni iskorak u domenu širenja košarke. Da nije lude vizije Dejana Kamenjaševića nikada se ovo nije desilo. Svi aspekti Dubaija su sportski i poslovni. Želimo da dokažemo da je naš projekat dobar za košarku, dobar za sport. Želimo da učinimo dobro za ABA ligu i evropsku košarku", rekao je Đorđe i dodao:

"Veliko hvala klubovima što su nas primili u ABA ligu. Sigurni smo da ćemo mi sa naše strane doprineti na sportskom i poslovnom nivou."

Nastavio je izlaganje Đorđe, gde je istakao da su imali izazovan period.

"Imali smo izazovan period, nije nam bilo u planu da u junu stvaramo tim i poslovnu strukturu", rekao je Đorđe i dodao:

"Velika je razlika u budžetu ako igramo samo ABA ligu i jednu pored nje. Sada sklapamo ekipu samo da igramo ABA ligu, ali ako se nešto promeni u narednih mesec dana, kada se budu delile licence, onda ćemo malo drugačije. Mi imamo veliku želju da prikažemo Dubai u velikom svetlu, kako bi jedna zdrava sportska struktura trebalo da izgleda. Nismo došli da se razbacujemo parama, da dajemo Tavaresu osam miliona, želimo da se finansiramo iz ličnih prihoda."

Podeli:

Komentari 10

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 10

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu