Nova vest
Košarka 11

9.4.2024.

20:00

Miško Ražnatović nema dilemu - Marko Barać je najbolji trener ABA lige

U iščekivanju proglašenja najboljih pojedinaca u ABA ligi, koje regionalno takmičenje tradicionalno objavljuje pred start plej-ofa, najpoznatiji menadžer u Evropi Miodrag Ražnatović nema dilemu ko treba da bude najbolji trener.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Srđan Stevanović/Starsport

Na svom profilu na društvenoj mreži "X", Ražnatović je detaljno obrazložio svoj stav zašto šef stručnog štaba Mege Marko Barać treba da dobije to priznanjeali i naglasio da ukoliko rezultati glasanja budu drugačiji ne treba otvarati polemike i prostor za upoređivanja.

Ražnatović je krenuo od opšteprihvaćenog stava pred start sezone, da će se Mega grčevito boriti za opstanak imajući u vidu starosnu dob igrača, ali je ekipa ipak ligaški deo takmičenja završila na četvrtom mestu.

Mega je sa timom koji je u proseku bio mlađi od 20 godina, što je nezabeleženo u jakim evropskim ligama u modernoj košarci ostvarila, zabeležila više od 60 odsto pobeda, a zanimljivo je da je Marko Barać jedini trener koji je ove sezone u ABA ligi pobedio oba evroligaška kluba - Partizan i Crvenu zvezdu.

Ražnatović je posebno naglasio izvanredan Baraćev rad sa mladim igračima, s obzirom da su Megini tinejdžeri: 18-godišnjaci Nikola Topić (34 minuta prosek po meču) i Filip Jović (14 minuta), kao i 19-godišnjaci Nikola Đurišić (34 minuta), Andrija Jelavić (31 minut) i Timotej Malovec (22 minuta) bili nosici igre, a u proseku su po meču zajedno postizali 56 poena svoje ekipe po meču.

Među ovim igračima, Ražnatović dalje navodi, samo je Đurišić imao iskustvo igranja ABA lige od preko 5 minuta po meču prethodnih godina, tako da je praktično cela ekipa igrala debitantsku sezonu u regionalnom takmičenju.

Poseban osvrt Ražnatović je imao na igre Nikole Topića, koji je punu pažnju svetske košarkaške javnosti na sebe skrenuo upravo partijama u Meginom dresu.

U prilog tome svedoči podatak da u trenutku odigravanja prvog meča pod vođstvom Marka Baraća, Topić se nije nalazio na spisku kandidata za NBA draft 2024 po ESPN-u, da bi samo četiri meseca kasnije po odlasku iz Mege u Crvenu zvezdu, po mišljenju istog izvora, bio projektovan kao četvrti pik.

Srđan Stevanović/Starsport

Osim Topića, sjajne sezone i ogroman napredak je doživelo još četvorica srpskih igrača – Plavšić, Djurišić, Miljenović i Jović, i po Ražnatovićevom mišljenju oni će biti oslonac reprezentacije za četiri ili pet godina.

Kao argumente zašto je Barać najbolji trener ABA lige ove sezone Ražnatović je naveo i činjenice da su, izuzimajući Luku Božića, košarkaši Mege najviše puta poneli titulu MVP igrača kola - čak šest puta, da je Mega posle evroligaških ekipa najefikasniji tim ABA lige i da je posle odlaska najboljeg igrača tima na polusezoni Topića, Mega ostvarila skor od 10 pobeda i tri poraza.

Sva ova dostignuća Barać je postigao kao veoma mlad trener, sa samo 35 godina posebno je naglasio Ražnatović.

Podeli:

Komentari 11

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 11

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu