Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 19.08.2019.

03:21

SP 2010: Šešir profesora Ivkovića

Svetsko prvenstvo je 2010. godine stiglo na granicu Evrope i Azije.

Izvor: Spasoje Veselinović

Autor: Spasoje Veselinović

SP 2010: Šešir profesora Ivkovića
(Novak Djurovic/Starsportphoto.com).

Turska je dobila domaćinstvo smotre najboljih svetskih košarkaških reprezentacija, s namerom da proba da iskoristi fanatičan domaći teren i umeša se u borbu za trofej.

Nacionalna selekcija Srbije je u Istanbul otputovala predvođena šefom stručnog štaba Dušanom Ivkovićem i grupom igrača u kojoj niko nije bio stariji od, tada 27-godišnjeg, kapitena Nenada Krstića.

Na vrata velike scene je zakucala i generacija igrača rođenih 1987. i 1988. godine, oličena kroz Miloša Teodosića, Milenka Tepića, Nemanju Bjelicu, Ivana Paunića, Stefana Markovića, Marka Kešelja.

Značajne uloge su imali Duško Savanović i Novica Veličković (1986), uz dve godine starijeg Aleksandra Rašića i nosioca igre tadašnjeg Hemofarma, 20-godišnjeg Milana Mačvana.

Ponovila se okolnost sa prethodnog takmičenja i Srbija je svrstana u Grupu A, ali je srećom samo to bila sličnost sa tada bliskom istorijom.

Afrička ekipa, selekcija Angole je pobeđena sa 94:44 na startu, dogodio se minimalni poraz od Nemačke posle produžetaka (81:82), ali je novi ubedljiv trijumf protiv Jordana (112:69) vratio samopouzdanje timu i trasirao put ka dvema pobedama, nad Australijom (94:79) i Argentinom (84:82).

U konačnom zbiru Srbija je imala 109 poena viška, četiri pobede i jedan poraz.

Spektakularni mečevi nokaut faze takmičenja su zlatnim slovima upisani u istoriju srpske košarke zbog minimalnog trijumfa nad Hrvatskom (73:72) i skidanja krune sa glava najbolje španske generacije u istoriji košarke u toj zemlji (92:89).

U analima svetske košarke je i polufinalni duel sa Turskom završen rezultatom 83:82, posle čega nije bilo dovoljno snage i emocija da se ostavi bolji utisak u borbi za treću poziciju na podijumu.

Ta čast je pripala reprezentaciji Litvanije rezultatom 99:88, a u finalu je selekcija SAD deklasirala domaćina - 81:64.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve