Nova vest
Košarka

Nedelja, 15.09.2019.

18:00

Defensa, defensa – Skariolovo zlato

"Neopravdano potcenjeni", opisao sam ukratko Španiju uoči početka Svetskog prvenstva.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Defensa, defensa – Skariolovo zlato
Foto: fiba.basketball

Dok su svi najavljivali finale Srbija - SAD, pitali se da li neko može da zaustavi Janisa Adetokumba, Španci su se spremali oslobođeni bilo kakvog pritiska.

Naviknuti da Španci imaju dvocifren broj zvezda u svojoj ekipi, svi su potcenili snagu celine.

Svi su potcenili stručnost, kompentenciju i iskustvo Serđa Skariola, istinskog MVP-ja Mundobasketu 2019.

Pomoćni trener NBA šampiona Toronto Reptorsa sklopio je savršenu mašinu koja je postepeno rasla iz meča u meč, kontrolisala ritam i kada nije igrala najbolje što može, a vrhunac dostigla kada je bilo najvažnije – u finalu.

Skariolo je taktički "ubio" svakog rivala, maksimalno iskoristio sve adute svog tima u kojem je svaki igrač radio svoj deo posla potpuno podređen ekipi.

Bazirao igru na idealnom tandemu plejmejker i centra potcenjenom Rikiju Rubiju i pouzdanom Marku Gasolu uz "paklenu" podršku spoljne linije u sastavu Sergio Ljulj-Rudi Fernandes.

Pronašao je savršenu ulogu Huanću Ernangomes koji je postao njegov "Kec iz rukava", posebno u odbrani.

A upravo je ta odbrana donela Špancima drugu titulu prvaka sveta u istoriji i potvrdila primat "Crvene furnije" u ovom veku.

"Defensa, defensa" orilo se sa tribina pekinške "Kadilak" arene dok su se eksplozivni Argentinci odbijali o španski zid. Najbolji napad prvenstva postigao je samo 47 poena u prvih 30 minuta finala.

Potpuno su neutralisali do ovog meča nezaustavljivog Luisa Skolu ostavivši ga bez koša iz igre punih 35 minuta!

Ono što su Argentinci uradili Francuzima, žestokim pritiskom na plejmejkere, to su Španci primenili protiv "Gaučosa" pa je i sjajni Fakundo Kampaco bio izbačen iz ritma.

Iz te moćne odbrane Španci su gradili napadački ritam odigravši ofanzivno svoj najsavršeniji meč u Kini, u kom su "tukli" rivala sa svih strana.

Pogledajte samo raspodelu poena u Skariolovoj ekipi – Rubio 20, Ljulj 15, Gasol 14, braća Ernangomes i Fernandes po 11, Oriola 6, Ribas 5.

Argentinci nisu znali sa koje strane im preti veća opasnost, dali od Rubija i Gasola na "piku" i "popu", da li sa perimetra opet od Rubija, Ljulja i Ribasa, da li sa krila gde su iz drugog plana u reket utrčavali Ernangomes i Oriola.

Na kraju, rutinska pobeda Španije za prvu titulu od 2006. Novu u Aziji gde će se igrati i naredno Svetsko prvenstvo 2023. (Filipini, Indonezija i Japan zajedno organizuju).

Šta još dodati – naporno, prekomplikovano prvenstvo na kojem se nisu najbolje snašli favoriti i ekipe koje su se potpuno pouzdale u svoje NBA zvezde.

Francuska je "odbranila" bronzu, finalisti prethodnog SP i prethodnih Olimpijskih igara Srbija i SAD su stali već u četvrtfinalu, a potpuno su podbacili Grci i Litvanci.

Najprijatnije iznenađenje su Poljaci i Česi, čiji je selektor najavio borbu za medalju na Evrobasketu 2021. sa Janom Veselim u ekipi.

Najveći "gubitnik" turnira je svakako selekcija Australije koja je "imala" Špance u rukama u polufinalu, ali je (ne)iskustvo presudilo i na kraju su ostali bez medalje.

Kina je pokazala koliko narod u ovoj zemlji obožava košarku, ogromne i velelepne dvorane su bile sjajno popunjene, ali u tandemu sa FIBA, organizacija turnira nije bila baš najbolja, na šta su se žalili i timovi i predstavnici medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d