Nova vest
Košarka

Petak, 13.09.2019.

18:00

Skolovanje

Pojavi se, tako, ponekad igrač zbog koga pola sveta odluči da navija za njegov tim.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Skolovanje
Foto: fiba.basketball

Tako su armije navijača širom sveta stekli Boston Seltiksi, Los Anđeles Lejkersi i Čikago Bulsi u NBA ligi.

Mnogo su ređi slučajevi bili sa reprezentacijama jer tu ogromnu ulogu ima emotivni momenat.

Tu emociju mogu da nadvladaju samo istinske legende, a upravo se to dogodilo na tekućem Mundobasketu.

Iz grada u grad, iz hale u halu, zaključno sa pekinškom "Kadilak" arenom, publika masovno kliče i pada u euforiju kada poentira jedan košarkaški "deda".

S obzirom da ima 39 godina i ne igra ni u NBA ni u Evropi, mnogi su zaboravili da je još uvek aktivan.

A onda je Luis Skola zaigrao u Kini.

Dok su drugi, mnogo mlađi igrači gubili koncentraciju i energiju zbog nezgodnog ritma utakmica i dugih putovanja, on je izgledao sve mlađe i mlađe.

A kada su svi očekivali da bude potpuno zaustavljen od strane najboljeg defanzivca NBA lige i čoveka koji je razbio Amerikance, Rudija Gobera, on je odigrao kao MVP.

Za 34 minuta postigao je 28 poena uz 13 skokova i bukvalno sam "rasturio" Francusku u najtežem meču turnira kakvo je SP – u polufinalu.

Ali nisu to bili bilo kakvi koševi. U trenucima kada se rezultat "lomio" i dok su Francuzi još uspevali da parkiraju, Škola je držao Argentinu korak ispred.

A onda je sam stavio tačku i sa dve uzastopne trojke nokautirao "Trikolore".

Argentina je bila jednom šampion sveta, na premijernom Mundobasketu 1950. čiji je bila domaćin.

Sada 69 godina kasnije ima novu priliku. Drugu u ovom veku. Prethodnu je propustila 2002, tačnije oduzela joj je Jugoslavija.

Bilo je to Skolino prvo od pet svetskih prvenstava na kojima je nastupio.

Tačnije šesto, zbog toga smo rekli nastupio, a ne igrao.

"Tokom prvenstva sveta 1990. u mom rodnom Buenos Ajresu imao sam deset godina i bio izabran da zajedno sa još nekolicinom klinaca brišem pod ispod koša. Idol mi je bio – Vlade Divac. On je već bio u NBA, tih godina bio je velika zvezda, a ja sam sanjao da jednog dana igram kao on. Oduševljavao me je tehnikom, pokretljivošću, asistencijama", otkrio je Skola pre nekoliko godina.

A kako neko uopšte može u 39. godini, sa tolikom kilometražom u kolenima i zglobovima, da prosečno beleži 19,3 poena uz 8,1 skokova i 1,7 asistencija i dovede svoj tim do finala Svetskog prvenstva.

Tajna je u ishrani. Skola suprotno svim stručnim savetima ne doručkuje niti užina između ručka i večere.

Čim se probudi uzima infuziju, trenira, a potom ruča između 14 i 15h. Večera najkasnije u 20.00.

Slabo jede voće, mlečne i masne proizvode, paste, brašno i šećer. Uglavnom konzumira ribu, povrće, jaja, avokado, kokos i orahe.

Prošle sezone je igrao upravo u kineskoj ligi i prosečno beležio skoro dabl-dabl sa 19,8 poena i 9,9 skokova.

Čim se sezona završila počeo je sa individualnim danonoćnim treninzima, s ciljem da se spremi za razne izazove sa nacionalnim timom.

Znao je šta ga čeka, a uprkos godinama izbegao je brojne povrede i iako stručnjaci tvrde da njegova dijeta nije preporučljiva nikome, posebno ne vrhunskim sportistima, on kao što smo videli u Kini igra kao 25-godišnjak.

U nedelju ga čeka najteži izazov u Kini – Španija.

Ekipa koja ima trojicu momaka koji su sposobni da jednim potezom reše meč, a Skolu očekuje direktan duel sa jednim od njih, još jednim najboljim defanzivcem NBA – Markom Gasolom.

Čeka nas novi spektakl u Kadilak areni.

Nedelja – 14.00

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d