Nova vest
Fudbal 1

31.3.2024.

10:12

Trener Sevilje posle uvreda: Ponosan sam na svoje cigansko poreklo

Novi slučaj rasizma i ksenofobije na stadionima u Španiji zabeležen je na utakmici u Madridu gde su igrali Hetafe i Sevilja (0:1).

Izvor: B92.Sport

Autor: B92

B92
B92
EPA-EFE/Juanjo Martin

Na udaru grupe navijača domaćeg tima našli su se igrač gostiju Markos Akunja i trener Kike Sančes Flores. Meč je u 68. minutu čak je i prekinut zbog rasističkih povika sa tribina.

Glavni arbitar Havijer Iglesijas Viljanueva, shodno anti-rasističkom protokolu LaLige, prekinuo je utakmicu kada su navijači Hetafea Akunji dobacivali "majmune, majmune".

Sančes Flores, koji je u tri navrata sedeo na klupi Hetafea i jednom je taj klub spasio od ispadanja u niži rang, nakon utakmice otkrio je da su njemu vikali da je ciganin.

On im je odgovorio na konferenciji za medije.

"Ponosan sam svakim delićem svog tela na svoje cigansko poreklo", poručio je Flores.

"Alki jedna je stvar biti ciganin ili imati cigansko poreklo, a sasvim je drugo je to koristiti da bi nekog uvredio na rasnoj osnovi. To nije normalno."

Nastavio je u istom tonu.

"Neki navijači misle da mogu da viču šta god im padne napamet. To se dešava na svakom stadionu na svetu. Ljudi misle da mogu da govore šta god hoće. Ali mi smo zaposledni, radimo ovde, u miru i na mestu gde bi trebalo da budemo zaštićeni. U današnje vreme, sa civilizacijskim napretkom koji je učinjen, takvo ponašanje nije normalno. Takođe, moram da kažem da su se mnogi navijači Hetafea usprotivili tim povicima".

Fudbalski klub Sevilja je u toku dana izdao saopštenje u kojem je osudio uvrede na račun trenera i fudbalera tog kluba.

Da ovo ne bude izolovan slučaj rasizma u samo jednom danu "pobrinuli" su se navijači trećeligaša Sestao Riviere iz Baskije, koji su vređali tamnoputog golmana Rajo Mahadohonde (klub iz okoline Madrida), Senegalca Šeika Sara.

Ta utakmcia nije ni završena zbog povlačenja gostiju sa terena u 87. minutu.

Isprovocirani golman je zaradio crveni karton jer je prišao navijačima koji su ga vređali i pokušao da se obračuna sa njima.

Tema rasizma na stadionima u Španiji aktuelna jedna je od najaktuelnijih poslednjih meseci najviše zbog uvreda koje vrlo često dobija Realov Brazilac Vinisijus.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu