Nova vest
Fudbal 1

28.3.2024.

15:00

Ridiger morao da objašnjava Nemcima "radikalni" islamski pozdrav

Nemački reprezentativac Antonio Ridiger (31) kritikovan je zbog objave na Instagramu koju je podelio sa pratiocima otkom Ramazana.

Izvor: B92.net

Autor: B92

B92
B92
EPA-EFE/Mohammed Badra

Nemački reprezentativac je na toj fotografiji u tradicionalnoj nošnji muslimana, sa belom kapom, i prstom uperenim uvis, što su neki, kao novinar Bilda Julian Rajhelt, protumačili kao pozdrav koji praktikuju radikalni islamisti.

To zapravo i jeste gest koji koriste militanti Islamske države kao simbol svog cilja, koji simbolizuje moć i pobedu.

"Za sve one koji ne umeju da prepoznaju Ridigerovo islamističko salutiranje evo objašnjenja: Savezna kancelarija za zaštitu ustava ovaj gest naziva "prstom ISIS-a" i u kažiprstu vidi jasan znak islamizma", napisao je u objavi ovaj nemački novinar i izazvao polemike, ali i reakciju samog Ridigera.

Nemački reprezentativac i član Reala u svoju odbranu je rekao da samo praktikuje veru.

"Kao posvećeni musliman, praktikujem veru. Mnogi članovi moje porodice pripadaju drugim religijama i uprkos tome poštujemo jedni druge i slavimo verske praznike zajedno. Poštovanje i tolerancija su fundamentalni principi koji reprezentuje moja porodica", poruka je momka rođenog pre 31 godine u Berlinu.

U istoj objavi odbacio je optužbe nemačkog novinara da ima bilo kakve veze sa ISIS-om.

"Kategorički se distanciram od bilo kakve vrste ekstremizma i islamizma. Nasilje i terorizam su apsolutno neprihvatljivi. Ja stojim iza mira i tolerancije. Gest koji sam pokazao zove se tavhid. U Islamu, on simbolizuje jedinstvo i jedinstvo Boga. Taj simbol je široko rasprostranjen među muslimanima širom sveta i tek poslednjih dana Ministarstvo unutrašnjih poslova klasifikovalo je ovaj gest kao neproblematičan".

Nemački mediji prensoe da su Ridiger i Fudbalski savez podenli tužbu protiv novinara Bilda zbog lažnih optužbi.

"Shvatam da sam zbog nedovoljne pažnje dao trećim licima priliku da namerno pogrešno tumače moju objavu kako bi delili i polarizovali. Ali neću da im nudim razlog za podele i radikalizaciju, zbog čega sam odlučio da dam vrlo jasnu izjavu posle naše dve uspešne međunarodne utakmice. Istovremeno, neću dozvoliti da me vređaju i ocrnjuju kao islamista. Zato sam odlučio da tužim. Reč je o propagandi i podeli. Uvek ću se odlučno braniti od ovoga. Nadam se da će ovo pojašnjenje pomoći da se razjasne nesporazumi i iznese istina na videlo. Takođe želim da se zahvalim Savezu (DFB), koji me je uvek podržavao u ovom pitanju".

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve