Nova vest
Fudbal 3

27.3.2024.

22:42

Nemačka ponovo u fudbalskoj groznici

Milioni Nemaca prikovani za TV ekrane? To je samo jedan znak da je Nemačku ponovo zahvatila fudbalska euforija.

Izvor: B92.Sport

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Dve pobede reprezentacije za par dana, i to protiv jakih protivnika, dramatično su popravile raspoloženje uoči domaćeg Eura 2024.

Više od 10 miliona ljudi gledalo je u utorak uveče na RTL-u prijateljsku utakmicu protiv starog rivala Holandije, što je tržišni udeo od 41 odsto. Nemci su pobedili 2:1.

Tri dana ranije tim selektora Julijana Nagelsmana (Julian Nagelsmann) savladao je Francusku 2:0.

Dve utakmice su rasterale crne oblake katastrofe novembarskog Svetskog prvenstva, kada je Nemačka - trostruki šampion Evrope i četiri puta osvajač Mundijala - izgubila od Turske i Austrije u grupi i odmah ispala.

"Duh je sasvim drugačiji nego u novembru. Nadamo se da će tako biti i od kraja maja do sredine jula", rekao je Nagelsman u utorak uveče.

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj je od 14. juna do 14. jula.

Fudbalska groznica se u sredu videla i u nemačkim novinama. Bild piše da "tim pali euforiju", a Ziddojče cajtung (Süddeutsche Zeitung) da se reprezentacija, zahvaljujući Nagelsmanu, vratila u svoju klasu.

Sportski magazin Kiker (Kicker) navodi da je upravo selektor "najveći pobednik" posle dve utakmice.

Nagelsman je napravio zaokret pošto je debakl u novembru okončao lošu godinu u kojoj je Nemačka u 11 utakmica imala samo tri pobede.

Izbacio je iz tima ustaljene igrače poput Matsa Humelsa (Hummels) i Leona Gorecke (Goretzka), vratio Tonija Krosa (Kroos), doveo nova lica kao što je Maksimilijan Mitelštet (Maximilian Mittelstädt) i svakom fudbaleru dao jasnu ulogu.

Posle utakmica protiv Francuske i Holandije Nagelsman treba da saopšti preliminarni sastav reprezentacije za Euro.

Nemačka će šampionat otvoriti 14. juna protiv Škotske, a pre toga, početkom juna, igra pripremne utakmice sa Ukrajinom i Grčkom.

Podeli:

Komentari 3

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve