Nova vest
Fudbal 1

20.3.2024.

16:32

Šamar španskom fudbalu – Rubijales izbegao hapšenje, Pikeova firma pod istragom

Udarna vest u sredu u Španiji je hapšenje sedmorice ljudi zaposlenih ili povezanih sa Fudbalskim savezom te zemlje zbog finansijskih malverzacija.

Izvor: B92

Autor: B92

B92
B92
EPA-EFE/SERGIO PEREZ

Među uhapšenima nije doskorašnji predsednik Saveza Luis Rubijales koji je, slučajno ili ne, izbegao dolazak policije na njegov prag, jer je trenutno van zemlje, u Dominikanskoj Republici.


Njegova kuća (u Granadi) je jedna od 11 koje su pretresene od strane snaga Civilne garde u kooridinisanoj akciji sa sudom u Mahadohondi (opština u blizini Madrida). 

Tom prilikom uhapšeno je sedam osoba a još pet je osumnjičeno za nelegalne radnje u okviru Saveza.

Prema nalogu Suda, policija je u raciji sprovedenoj u sredu imala zadatak da prikupi dokumentaciju iz sedišta Saveza, koja bi mogla da posluži kao krunski dokaz za malverzacije.
 

Sporan je, naime, ugovor sa Saudijskom Arabijom, potpisan 2019. godine, prema kojem je FS Španije inkasirao 240 miliona dolara - tada su dve strane dogovorile da se završni mečevi Superkupa Španije do 2025. godine igraju u ovoj moćnoj bliskoistočnoj državi.

Rubijales je tada bio predsednik Saveza.

U međuvremenu je zbog dobro poznatog skandala na dodeli medalja na Svetskom prvenstvu za žene (poljubio u usta fudbalerku Španije Dženi Hermoso), sklonjen sa mesta predsednika. Protiv njega je sada u toku suđenje za seksualno uznemiravanje. 

Tanjug/AP Photo/Amr Nabil, File

Pod istragom tužilastva i policije i kompanija "Kosmos" čiji je vlasnik nekadašnji fudbaler Barselone i španske reprezentacije Đerard Pike.

Ta firma je na ime posredovanja u dogovoru FS Španije i Saudijaca inkasirala 24 miliona dolara.

Prvi put, sumnje u finansijske malverzacije pojavile su se 2022. godine, dakle tri godine od potpisa saradnje sa Saudijcima, kada je tamošnja Asocijacija za transparentnost u sportu, optužila Pikea i Rubijalesa za "kriminalno i koruptivno delovanje" kroz organizacije koje vode.

Te trvdnje izneo je predsednik asocijacije transparentnost u sportu Migel Galan

On je tvrdio da su Rubijales i Pike prisvojili 24 miliona dolara na štetu Saveza, od ugovora sa Saudijskom Arabijom. Galan je takođe zatražio da se ispita da li je Rubijales "najmanje devet meseci na navodno neregularan način primao od Saveza novac za iznajmljivanje svog doma u vrednosti od 3.100 evra mesečno" i da li je uredio jedno privatno putovanje u Njujork u oktobru 2018. koje je platio novcem Saveza pravdajući to kao radni put.

Nemirni dani su pred Fudbalskim savezom Španije i Rubijalesom...

 

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu