Nova vest
Fudbal 48

17.6.2024.

14:30

Fudbalski savez tzv. Kosova tužio Srbiju kod UEFA

Fudbalski savez tzv. Kosova uložio je žalbu Evropskoj kući fudbala (UEFA) zbog, kako su naveli, "političkih, šovinističkih i rasističkih poruka protiv tzv. Kosova" od strane srpskih navijača na EP.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Saopštenje prenosimo u celosti.

"Fudbalski savez Kosova obaveštava javnost da je zvanično reagovao kod UEFA zbog prikazivanja zastava, slogana i povika srpskih navijača sa političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova tokom utakmice Srbija - Engleska, u okviru EURO 2024.

Neprekidno prikazivanje takvih poruka i povika na jednom veličanstvenom događaju kao što je EURO 2024 je nerazumno i apsurdno. Kroz takve povike se dokazuje mržnja koja se širi u javnom mnjenju u Srbiji prema svojim susedima.

FFK je u žalbi koju je podnela sa neophodnim dokazima UEFA-i, zahtevala stroge disciplinske mere protiv Fudbalskog saveza Srbije, kao povratnika u ovakvim slučajevima.

Istovremeno, tražimo budnost od organizatora kako bi se izbeglo prikazivanje ovakvih transparenata na narednim utakmicama, jer oni predstavljaju ozbiljno kršenje pravila UEFA.

Povici protiv države Kosova na velikom događaju kao što je Euro 2024 su motivacija za nacionalističke grupe i ugrožavaju, ionako krhku, bezbednost regiona.

Fudbalski savez Kosova stoji čvrsto u odbrani vrednosti fudbala i promociji onoga što UEFA predstavlja: jedinstvo, inkluziju i strast prema fudbalskoj igri, ali istovremeno odlučno brani i dostojanstvo države, koja je stvorena s mnogo truda i žrtava.

Pozivamo UEFA da ljudi sa ponašanjem i filozofijom mržnje prema jednom narodu i državi nemaju mesto na fudbalskim arenama.

Fudbal i događaji kao što je Euro 2024 ne smeju služiti šovinistima i rasistima za promociju govora mržnje."

Podeli:

Komentari 48

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu