Nova vest
Fudbal 2

17.6.2024.

10:35

Iliev otkrio glavni problem Srbije i pohvalio Piksija: "Delovalo je kao da smo favoriti" VIDEO

Ivica Iliev, bivši fudbaler i reprezentativac, bio je gost TV Prva u Jutarnjem programu.

Izvor: Prva TV

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Fudbaleri Srbije poraženi su od Engleske rezultatom 1:0 na startu Evropskog prvenstva.

Upravo to je bila jedna od tema Jutarnjeg programa i gost je bio Ivica Iliev koji je dao stručni komentar.

"Nismo se pitali protiv velikih reprezentacija, a u drugom poluvremenu smo sinoć delovali kao da smo mi jedna od reprezentacija koje su favoriti. Veliki pritisak na ozbiljnu reprezentaciju i momci su pokazali da treba da verujemo u njih. Ne možemo biti zadovoljni porazom, ali ako možemo da biramo poraz birali bismo da to ovako izgleda", rekao je Ivica Iliev.

Gost je bio i  Nemanja Paunović novinar Arene sport.

"Strahopoštovanje je prava reč. Kejn, Foden i Saka... Nema jačih igrača napred. Naši igrači su bili impresionirani time, očigledno. Mi smo morali da uzmemo loptu jer bez poseda mi ne možemo da igramo jer nismo brzi da bismo čekali kontre. Prvih 15 minuta je bilo jako loše, primili smo gol pa smo prodisali. Nikada ne priznajemo poraz i ne govorimo da je dobro, ali ako nadogradimo igru iz ovoga i izvučemo neke pouke biće dobro. Primili smo samo jedan gol i to je jako dobro, ali poraz je poraz"

Da li je bilo normalno početi utakmicu sa strahopoštovanjem?

"Svaki početak je takav... Naši igrači su očekivali da Englezi ne pritisnu od starta, jer obično velike reprezentacije igraju takmičenje u manjoj brzini na startu. Kako je izgledalo u prvih 15 minuta mislili smo da nas čeka katastrofa. Morali smo da imamo posed, da uzmemo loptu i ključna reč sa ove utakmice je samopouzdanje jer sada verujemo da možemo da držimo loptu što nije bio slučaj prethodnih decenija. Kada god smo igrali sa superiornijim reprezentacijama mi smo se povlačili, a nemamo brzinu. To je razlika između nas i velikih ekipa, svi imaju jednog ili dvojicu vrhunskih igrača. Naš najbolji igrač je Tadić, iako je u godinama. On nije bio brz ni u najboljim godinama", smatra Iliev.

"Englezi su jako brzi... Videli smo kad je krenula kontra i posle primljenog gola kako to može da bude opasno. Videli smo kako sve to može da izgleda i kako je Hari Kejn opasan, izrazito je opasan, a ima skoro 100kg na 190+ cm i neverovatno je brz. On kada primi loptu, napravi tri koraka i gleda najbolju opciju i to su stvari koje prave razliku, taj individualni kvalitet", kaže Paunović.

"Glavni problem Srbije na velikim takmičenjima je bio taj da pozadi zna da škripi i za ovo takmičenje smo bili pripremljeni u ovom segmentu i to je ono što ohrabruje pred nastavak takmičenja, a sada u kombinaciji te odgovornosti discipline i svesti da smo kvalitetni da možemo mnogo... Verujem da ova reprezentacija može da napravi dobar iskorak"

Zašto Tadić nije počeo?

"Dušan i Piksi su rekli da je sve bio deo taktike i dogovora. Selektor je odlično pripremio ekipu i pravio sjajne izmene, Mladenović je bio možda i najbolji igrač uz golmana. Jednostavno, selektor je pravio prave izbore za ovu utakmicu i ulazak Tadića u poslednjih pola sata je sve preokrenuo u našu korist i pokazao da može u sistemu koji nam odgovara da pravi razliku. Jedino što mi se nije svidelo, a to je da najbolji napadač od koga sve zavisi mora da igra 90 minuta. Kejn ne pipne loptu pa pogodi prečku. Mitrovića pogledajmo. Mora da se misli o istrošenosti, fizičkoj spremi jer sigurno to ima uticaj. Videlo se da Mitrović i Sergej igraju slabiju ligu i po njihovoj fizičkoj spremi", smatra Iliev.

"Ono što mi se svidelo da je Stojković ubacio mlade i talentovane igrače koji su budućnost reprezentacije, a oni se nisu povukli. Velika doza samopouzdanja i za igrače i za nas navijače. Birmančević je najbrži i baš ono što reprezentaciji fali, ali za top nivo moramo da imamo igrače top nivoa. On ima karakteristike, ali moramo biti realni on igra u Češkoj ligi. Moramo da imamo igrače koji dominiraju u najjačim ligama", dodaje Ivica.

Danska i Slovenija su odigrali nerešeno, 1:1, što je za Srbiju najbolji rezultat bio...

"Moram da budem iskren, ali mislim da ćemo lakše igrati sa Slovenijom nego sa Danskom. Slovenija nije naivna, ali protiv Danske sigurno nismo favoriti", kaže Paunović.

"Ja sam optimista, verujem u energiju koju sa sobom nosi Dragan Stojković. Dobili smo samopouzdanje da držimo loptu i protiv najjačih reprezentacija i ako to možemo da održimo biće dobro, a ako se ne budemo pitali ne možemo da se nadamo boljem rezultatu. Pogledaće Slovenci i Danci kako smo izgledali sada i biće spremni, a što se mene tiče, dominacija i posed je najbolji način da Srbija pobedi", smatra Iliev.

Koliko je teško fokus održati?

"Na ovakvim takmičenjima ste uvek u fokusu. Oni jedva čekaju sledeću utakmicu. Mi protiv Slovenije moramo da uradimo najbolji posao jer smo 80% prošli ako pobedimo Sloveniju makar kao treći pošto je realno teško očekivati veliki rezultat protiv Danske. Videli smo našu odbranu kako je zaustavila Kejna i verujem da bi mogli da urade takav posao i u naredna dva meča. Stojković je rekao da Srbija mora da da i drugi gol ako da prvi, mora da napada i da ide napred i isto mora protiv Slovenije, kao drugo poluvreme protiv Engleske treba da se ponaša. Mi na sredini terena imamo kvalitetne igrače koji mogu da drže loptu i ne vidim zašto ne bismo mogli", rekli su Paunović i Iliev.

Izvor: TV Prva

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu