Nova vest
Fudbal 14

8.4.2024.

14:59

Hrvati u Vukovaru okupili decu iz dijaspore – vrbovali i sina švajcarske legende

Pod pokroviteljstvom Fudbalskog Saveza Hrvatske (HNS) proteklih dana odigran je tradicionalni turnir na kojem je učestvovala ekipa sastavljena od dečaka iz dijaspore.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92

B92
B92
Profimedia

Na ovaj način Hrvatska, jasno, želi da proširi selekciju igrača koji bi u budućnosti mogli da budu nosioci njihovog najvažnijeg sportskog kolektiva – seniorske fudbalske reprezentacije. 

Na turniru koji je održan u Vukovaru (dečaci do 15 godina) u istom timu igrala su deca hrvatskih iseljenika iz Austrije i Švajcarske.

Među njima se našao i momak poznatog prezimena, Diego Jakin (14).

Reč je o sinu čuvenog švajcarskog reprezentativca Hakana Jakina (47), brata aktuelnog selektora te selekcije Murata.

Hakan je ostavio dubok trag igrajući za selekciju Švajcarske, gde je i rođen. Za nacionalni tim ove alpske zemlje odigrao je 87 utakmica, ali njegov sin možda neće ići njegovim stopama kada je reč o reprezentativnoj karijeri, mada je još rano progonozirati njegove domete u karijeri uopšte.

Naime, Hakanova supruga Tanja Micić je Hrvatica, pa Dijego zbog majke može da bira tu državu, ali i Švajcarsku gde je rođen, kao i Tursku odakle je poreklom njegov otac.

Za sada, srce mu najjače kuca za Hrvatsku.

"Ovo je bila sjajna prilika za njega da testira sebe na međunarodnom takmičenju", rekao je o svom sinu tata Jakin, koji je u Vukovaru pratio svaki meč svog naslednika.

Dijego, koji igra za mlađe kategorije Grashopersa, ostavio je dobar utisak, kao i njegov tim sastavljen od vršnjaka iz Švajcarske i Austrije. Njihova ekipa zauzela je visoko treće mesto u konkurenciji 16 najboljih ekipa iz Hrvatske.

Dijego je čak postigao gol - prvi u dresu reprezentacije Hrvatske.

"Zaista su dobro odigrali s obzirom na to da su se prvi put okupili", prijatno je iznenađen uspehom mladih hrvatskih legionara Hakan Jakin.

Ponosni otac kaže da će podržati svaku odluku koju njegov sin donese.

"Ako mu je potreban savet, uvek sam tu za njega. Ali, za sada, on veoma dobro i sam donosi odluke".

Hakan na kraju dodaje da je i turski Savez napravio kontakt sa njegovim sinom, dakle zainteresovani su i oni, dok Švajcarci još uvek ne razmišljaju o Dijegu ozbiljno.

Hrvatska je, ipak, najkonkretnija, pokazala je to i vukovarskim turnirom koji je sasvim sigurno ostavio jak utisak na Dijega i naravno da će ova i slične akcije u budućnosti možda biti i ključne da donese končanu odluku.

Podeli:

Komentari 14

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu